VVD stoort zich aan gang van zaken rond kinderboerderijen en MAK

ingevoerd op 17-10-2004

De Hoornse fractie van de VVD neemt B&W kwalijk dat er nog steeds geen nota is verschenen over de Hoornse kinderboerderijen en het MAK

Lees hieronder de volledige tekst.


Hoorn, 7 oktober 2004

Geacht College,

De fractie van de VVD vraagt uw aandacht voor het volgende. Ondanks het feit, dat er een twintigtal nota’s en rapporten over de Kinderboerderijen zijn verschenen en in de Commissie Welzijn en Volksgezondheid bij herhaling is aangedrongen op het opstellen van een beleidsvisie voor het MAK en de Kinderboerderijen, is het College tot op de dag van vandaag er niet in geslaagd een dergelijk document te publiceren. Ons is gebleken, dat de besturen van het MAK en de beide Kinderboerderijen bij regelmaat de nodige bouwstenen hebben aangedragen om te komen tot een volwaardige nota over de toekomst van het MAK, de Kinderboerderijen in Hoorn. Het ontbreken van een visie over de toekomst van deze instellingen heeft tot gevolg, dat de financiële situatie van de drie instellingen niet transparant en vrijwel oncontroleerbaar is. De vrijwel geheel uit vrijwilligers bestaande organisaties, ”modderen” maar wat aan. Wij denken zelfs dat het nut van de Kinderboerderijen en het MAK op het ogenblik niet in verhouding staat tot het uitgavenpakket. U zult het met ons eens zijn, dat dit in tijden van bezuinigingen ontoelaatbaar is.


Wij hebben vernomen dat op dit moment gewerkt wordt aan een notitie over het MAK, Kinderboerderijen in Hoorn. Maar geacht College, we zitten niet meer te wachten op een notitie, we hebben behoefte aan een duidelijke visie over de toekomst en aan richtlijnen hoe nu verder te gaan. We moeten het ijzer smeden nu het heet is. Natuurlijk weten wij ook dat de wil tot samenwerking niet steeds aanwezig is geweest, maar van de voorzitters van de drie organisaties hebben we vernomen, dat zij van harte bereid zijn mee te denken over mogelijke kostenbesparingen, efficiëntie en verbetering van slagkracht, teneinde de gewenste doelstellingen te kunnen bereiken. Daarmee is de noodzaak van enige dwang tot samenwerking onnodig geworden. Opgelegde samenwerking leidt immers in de meeste gevallen tot teleurstelling! Men is zich er van bewust, dat samenwerking de enige weg is om verzekerd te zijn en te blijven van het voortbestaan van het MAK en de Kinderboerderijen.

De VVD onderschrijft deze zienswijze en nodigt u uit om, zoals dit is vastgelegd in de taakstelling 2004, samen met de drie besturen een beleidsvisie te ontwikkelen, waarin de gewenste organisatie-samenwerkingsstructuur duidelijk wordt vastgelegd.

Teneinde de kosten, die gepaard gaan met het instandhouden van de drie instellingen aanzienlijk te verlagen, de efficiëntie en de doelstellingen beter te kunnen bereiken, stellen wij u voor de volgende suggesties te verwerken in een nieuwe beleidsnota MAK en Kinderboerderijen in Hoorn:

De instellingen worden geprivatiseerd en komen onder één bestuur van een op te richten Stichting
De gemeente sluit een prestatieovereenkomst met de nieuwe Stichting, waarin enerzijds het bedrag aan subsidie en eventuele andere ondersteunende faciliteiten genoemd worden en anderzijds duidelijk en controleerbaar wordt aangegeven wat er van het bestuur wordt verwacht en welke activiteiten er ontplooid dienen te worden
Het personeel solliciteert naar een functie binnen de organisatie en komt na gebleken geschiktheid in dienst van de Stichting en vormt één pool
Ter voorkoming van ”overlap” worden alle activiteiten periodiek geëvalueerd
Tenslotte herhalen wij ons verzoek de bezuinigingen voor 2004 en 2005, in afwachting van de nieuwe beleidsnota, niet door te laten gaan. Graag vernemen wij uw zienswijze in deze.

Vriendelijk groetend, cc. MAK/ De Woid/ De Waalrakkers

Namens de fractie van de VVD afdeling Hoorn Pers

Inge Wiebes, Jan van Ossenbruggen