Raadslid Broersma: ”Blauwe Schuit brandgevaarlijk”

ingevoerd op 12-4-2009

Volgens PvdA-raadslid Broersma voldoet de Blauwe Schuit in Hoorn niet aan alle brandweereisen en is ook de luchtkwaliteit in het voormalige zwembad niet goed. In een brief aan B&W vraagt Broersma ook wat het College gaat doen met cursisten uit Westfriese gemeenten die niet meebetalen aan de regionale instelling:  ”Wanneer gaat u de regio in om de nog niet betalende gemeenten over te halen dit wel te doen?”
 
De Blauwe Schuit geeft op allerlei creatieve gebieden cursussen en workshops.
 
Lees hier de brief van de PvdA:

Aan het college van burgemeester en wethouders
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

 
Betreft: situatie van stichting de Blauwe Schuit
 
Zwaag, 10 april 2009
 
Geacht College,
 
Onlangs heeft mijn fractie een werkbezoek gebracht aan de Blauwe Schuit. Wij hebben kunnen ervaren dat het beter gaat met de Blauwe Schuit, de schulden zijn weggewerkt en 1100 cursisten per jaar volgen er een cursus. Daarnaast bezoeken ook nog eens 4000 leerlingen uit het voorgezet onderwijs de Blauwe Schuit. Uit Hoorn en de regio zal echter nog een structurele subsidie van ruim € 70.000 per jaar moeten komen. Daarin neemt de gemeente Hoorn, wethouder de Boer, het initiatief. Als dit bedrag er niet komt dan heeft de Blauwe Schuit in 2009 wederom een exploitatietekort.
 
Er zijn nog wel een aantal obstakels, ten eerste zijn er de afgelopen maanden 3 overstromingen geweest en twee inbraken. De ene keer is er drangwater in de Blauwe Schuit gekomen terwijl de andere keer de inbrekers een brandkraan hebben opengezet, heel vervelend allemaal. Er heeft binnen de Blauwe Schuit ook een cultuurverandering plaatsgevonden. Docenten worden gehouden aan inhoudelijke afspraken waar een cursus aan moet voldoen. Daarnaast moeten de cursussen ook een minimum aantal leerlingen hebben, anders gaat de betreffende cursus niet door.

Daarnaast voldoet het gebouw nog steeds niet aan de brandweereisen, is er een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) opgesteld, waaruit blijkt dat de gemeente een aantal zaken binnen het gebouw moet oplossen en wordt de uitkomst van een klimaatonderzoek met spanning tegemoet gezien. Er blijkt nu al heel veel fijnstof in het gebouw te zitten, in verschillende lokalen kunnen er geen ramen worden opengezet en de afzuiging is minimaal. Zomers is het in sommige lokalen amper uit te houden, terwijl in de winter de maandelijkse energiekosten op 2000 euro liggen.
 
De gemeente Hoorn heeft al veel gedaan voor de Blauwe Schuit, zo is de schuld van 50.000 euro door Hoorn afbetaald en heeft Hoorn 50.000 euro incidenteel in de organisatie gestoken om het negatieve vermogen weg te werken. Deze laatste 50.00 euro moet Hoorn overigens nog terugkrijgen van de regiogemeenten. Daarnaast heeft de gemeente Hoorn structureel € 30.000 subsidie toegekend, zodat de Blauwe Schuit de vaste lasten kan blijven betalen, dit bedrag maakt onderdeel uit van de al genoemde 70.000 euro. Nu is de regio aan zet om de rest te betalen. De PvdA-Hoorn zou graag zien dat alle Westfriese gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen, want 1/5 deel van het totale aantal cursisten komt uit een gemeente die niet meebetaalt aan de Blauwe Schuit. 
 
Wij hebben enkele vragen aan het college:
- wanneer gaat u de regio in om de nog niet betalende gemeenten over te halen dit wel te doen? Voormalig wethouder van der Maat heeft dit beloofd.
- hoe gaat u er voor zorgen dat het gebouw van de Blauwe Schuit aan de nodige voorschriften voldoet, zoals de eisen van de brandweer en de luchtkwaliteit?
- hoe gaat u om met cursisten die uit gemeenten komen die weigeren mee te betalen aan de regionale instelling de Blauwe Schuit? Moeten zij meer betalen?

 
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw beantwoording.
 
Met vriendelijke groet, namens de PvdA-Hoorn,
 
Simon Broersma, gemeenteraadslid.
 

Reacties
Reactie: (peter)
13-4-2009, 18:31
Ik heb wel een idee over Hoorn en omringende gemeenten: waarom laten we die gemeenten niet fuseren? Goed plan, toch?
De situatie van een ingeklemde grote gemeente die alle voorzieningen en kosten draagt en randgemeenten die zich gedragen als free-riders moet niet alleen hier, maar overal (zie bv. Leiden maar ook elders) structureel worden aangepakt, dus niet met wankele ’samenwerkingsovereenkomsten’ of ’bovengemeentelijke voorzieningen met een topzwaar bestuur. En al helemaal niet door meelifters te gedogen.

Reactie: (Rob)
12-4-2009, 20:53
Het is weer het oude liedje: de omringende gemeenten zijn te krenterig om mee te betalen, de gemeente Hoorn draait in haar eentje voor de subsidies op en de Blauwe Schuit is weer het kind van de rekening omdat het verantwoordelijk wordt gesteld voor de tekorten.