Alle binnengekomen reacties Stadsvisie Hoorn in te zien via Internet

ingevoerd op 21-10-2004


In totaal zo’n 250 inwoners, belanghebbenden en belangstellenden uit Hoorn hebben de afgelopen weken deelgenomen aan de stadsgesprekken over de toekomst van Hoorn. Er waren drie stadsgesprekken voor inwoners en een voor het bedrijfsleven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Gemiddeld trokken de stadsgesprekken ruim 62 deelnemers per keer. Alle reacties die schriftelijk, per e-mail en in de (stads)gesprekken zijn binnengekomen, zijn verzameld en gerubriceerd. Het zijn er 399. Ze zijn te zien op www.hoorn.nl/stadsvisie en gebundeld in boekvorm op de leestafel bij de balie Voorlichting in het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Ook zijn ze in te zien bij de leeszalen van de openbare bibliotheken.

Uit de enquêteformulieren die de deelnemers na afloop inleverden, blijkt dat 78% op de hoogte is gekomen van de stadsgesprekken via de in heel Hoorn, Zwaag en Westerblokker verspreide kaart ’De stad is van ons allemaal’. 44% geeft aan het in de krant gelezen te hebben en de rest pikte er iets over op via via, van anderen, internet of de radio.
WAARDERING
Meer dan 93% van de deelnemers vindt de stadsgesprekken goed georganiseerd. 87% is goed te spreken over de inleiding. De discussie in groepen wordt door 67% als goed bestempeld en bijna 56% waardeert het plenair debat als goed. Bijna 90% van de deelnemers meent voldoende gelegenheid gehad te hebben om zijn of haar mening te laten horen.

Aan de hand van 8 dilemma’s, zoals drukte of rust, groeien of stabiliseren, verdichten of open houden, meer doen met en in het water of op het land blijven, kwam de discussie in de verschillende groepen op gang. Dat gebeurde nadat iedere deelnemer via stickers zijn of haar keuze kenbaar had gemaakt en met een rode sticker hadden aangegeven welk onderwerp men het belangrijkst vond.
HOORN: STAD VOOR JONG EN OUD
Het dilemma ’Accent op senioren of alle leeftijden?’ sprong er met 59 rode stickers uit als het belangrijkste dilemma tijdens de vier stadsgesprekken. Met groene stickers konden de deelnemers vervolgens aangeven of ze kozen voor Hoorn als moderne seniorenstad of voor een stad met voorzieningen voor jong en oud. ’Hoorn: stad voor jong en oud’ behaalde de topscore van maar liefst 229 groene stickers.
Het dilemma ’Groeien of stabiliseren?’ kwam met 34 rode stickers als op een na belangrijkste uit de bus. Uit de aantallen opgeplakte groene stickers bleek dat twee derde van de deelnemers voor het groeimodel opteerde, terwijl een derde vond dat Hoorn zo wel af was. Uiteraard werd hier stevig over gediscussieerd.
Dat was ook het geval bij het dilemma of Hoorn zich vooral op zichzelf en de eigen inwoners moest richten of dat de stad zich in regioverband moet ontwikkelen (23 rode stickers). De deelnemers plakten 172 groene stickers op de regionale ontwikkeling en 54 op Hoorn voor de eigen inwoners.
Over het dilemma ’Binnenstad voor toeristen of voor bewoners?’ (18 rode stickers) liepen de meningen gelijk op. Uiteindelijk sloeg de balans met 115 groene stickers nipt door in het voordeel van de toeristen, tegen 103 stickers voor de binnenstadsbewoners. Ook uit het verdere verloop van de debatten bleek dat de meningen over dit onderwerp elkaar in evenwicht hielden.
STEMMEN
Tijdens de plenaire debatten liet een ruime meerderheid via een stemkaart weten dat Hoorn meer moet doen met het water. Het gebruik van het IJsselmeer voor bijvoorbeeld woningbouw werd daarentegen door het merendeel afgewezen.
Groeien mag volgens een overgrote meerderheid van de deelnemers, maar of dat binnen of buiten de huidige grenzen moet zijn, daarover waren de meningen verdeeld. Verdichten binnen de stadsgrenzen werd niet afgewezen, maar wel op voorwaarde dat er voldoende groen blijft. Voor groei buiten de gemeentegrenzen, werd onder andere gepleit voor samenwerking met de regio.
KANTTEKENINGEN
Uiteraard waren er ook losse opmerkingen en kanttekeningen en ook daar waren hele zinvolle suggesties bij. Een willekeurige greep.
• Blijf in ieder geval luisteren naar de bevolking. Houd leefbaarheid gevolgd door veiligheid hoog in het vaandel.
• Hoe gaan jullie om met zich wijzigende inzichten in de toekomst? In hoeverre wordt de stadsvisie flexibel?
• Graag Hoorn eerst goed bereikbaar maken en ontsluiten zodat je erin maar ook eruit kan.
• De gemeente zou zelf als projectontwikkelaar moeten optreden en er geen particulieren bij inschakelen die er veel geld aan willen verdienen.
• Ook voor minima moet Hoorn een goede stad zijn om in te wonen.
• Probeer in Hoorn meer opleidingen op hbo- en universitair niveau te krijgen.
• Zorg voor balans tussen werk en wonen.
• Betrek meer jongeren bij de stadsvisie. Zij zijn de volwassenen van de toekomst en de besluitmakers van straks.
• Houd de binnenstad bereikbaar voor autoverkeer.
• We moeten meer sociaal en minder individualistisch gaan denken en leven. Neem een sociale visie op in de stadsvisie.
• Jaag de bewoners niet de binnenstad uit.
• Probeer jong en oud naar elkaar toe te laten groeien.
• Hoorn moet dynamischer worden en dingen durven aanpakken, ook als er weerstand tegen is.
ALLE REACTIES IN TE ZIEN
Alle reacties die schriftelijk, per e-mail en in de (stads)gesprekken zijn binnengekomen, zijn verzameld en gerubriceerd. Het zijn er 399. Ze zijn te zien op www.hoorn.nl/stadsvisie en gebundeld in boekvorm op de leestafel bij de balie Voorlichting in het stadhuis, Nieuwe Steen 1. Ook zijn ze in te zien bij de leeszalen van de openbare bibliotheken.

De reacties vormen de basis van een eerste proeve voor een stadsvisie. Deze zogeheten Contourennota verschijnt naar verwachting in januari 2005. Met deze nota gaat de gemeente terug de stad in en in elk geval naar alle mensen die gereageerd hebben.
Dan stelt het college naar aanleiding van de reacties uit de tweede ronde een concept-Stadsvisie Hoorn 2005-2025 op. Deze wordt ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting in mei 2005. Als alles volgens plan verloopt, stelt de gemeenteraad van Hoorn omstreeks mei 2005 de Stadsvisie Hoorn 2005-2025 vast.

Kijk voor meer informatie op www.hoorn.nl/stadsvisie