CDA zeer verbaasd over oproep PvdA

ingevoerd op 31-10-2004


De Hoornse PvdA wil een einde aan de speculaties over woningbouw op Hoorn 80 en vraagt aandacht voor de kwaliteit van bedrijventerreinen en vestigingsmogelijkheden van bedrijven. Het CDA verbaast zich hier zeer over. Immers, de PvdA heeft de speculaties over woningbouw zelf in de wereld geholpen, zegt de Hoornse CDA-fractie. En voor wat betreft de kwaliteit van bedrijventerreinen had de PvdA gewoon kunnen aanhaken bij het initiatief dat het CDA hierover al in mei heeft genomen. Onderstaand een toelichting op deze punten.

Wat is de toekomst van bedrijventerrein HN-80? Hoe staat het met de kwaliteit van de bedrijventerreinen? Wordt HN-80 op termijn een woonwijk? Wil het college een einde maken aan speculaties over een eventuele transformatie naar een woonwijk? Wil het college de raad een globaal financieel beeld schetsen van de kosten van verplaatsing van bedrijven naar andere terreinen? En komt Hoorn dan in aanmerking voor gelden uit de pot ‘Herstructurering bedrijventerreinen’? Aldus de zaken die de PvdA-fractie per brief onder de aandacht brengt van het college van b en w en de raad.

Het CDA is verbaasd. Is de PvdA-fractie vergeten dat zij enkele jaren geleden zelf in de raad heeft geopperd om HN-80 op termijn te transformeren tot woonwijk? Eventuele speculaties – waarover de PvdA-fractie nu schrijft – zijn dus door henzelf in de wereld geholpen. Ligt het dan niet voor de hand dat de PvdA zelf een einde maakt aan deze ‘speculaties’ in plaats van dit aan het college te vragen?
Tegelijkertijd wil de PvdA dat onderzocht wordt wat het kost om de bedrijven van Hoorn 80 te verplaatsen en of Hoorn eventueel in aanmerking kan komen voor subsidies. Dat is niet erg consequent van de PvdA, want met zo’n onderzoek worden speculaties en discussies alleen maar in de hand gewerkt. Wat wil de PvdA-fractie nu echt?

De PvdA-fractie wil een discussie over de kwaliteit van bedrijventerreinen. Het CDA is daar heel blij mee. Het betekent immers dat de PvdA instemming betuigt met de brief “De logica van de lelijkheid’ die de CDA-fractie op 28 mei jl. stuurde aan het college van b en w. Het CDA stelt daarin voor, dat de raad criteria vaststelt voor (blijvende) kwaliteit op bedrijventerreinen. Dat zou kunnen uitmonden in een ‘kwaliteitsplan voor bedrijventerreinen’. Het CDA wil goed onderhouden bedrijventerreinen met een kwalitatieve uitstraling. De brief is te lezen op www.cdahoorn.nl
De brief komt inhoudelijk aan de orde in de eerstvolgende vergadering van de commissie Mens en Bedrijf. Blijkbaar is dat aan de aandacht ontsnapt.

Wat de CDA-fractie betreft doen we niet krampachtig over de toekomst. Woonwijken en bedrijventerrein worden niet voor eeuwig aangelegd. Als de tijd er rijp voor is moet je de moed hebben om te transformeren als dat noodzakelijk is.
Het CDA ziet zoiets op korte termijn zeker niet gebeuren op HN 80. Het is nu niet aan de orde.
Dus vindt het CDA het óók niet relevant om nu kosten te maken om een financieel beeld te krijgen van zo’n transformatie, zoals de PvdA wil. Tegen de tijd dat het er eventueel van zou moeten komen gelden er immers weer andere cijfers, laat staan of er dan nog een subsidiepot voor is.
Nu is er een tendens dat bedrijven vanaf HN 80 zich op andere bedrijventerreinen vestigen omdat ze op HN-80 uit hun jas zijn gegroeid. Is ‘de logica van de lelijkheid’ de oorzaak of ligt er een andere logica aan ten grondslag? Het CDA wil er in de commissie Mens en Bedrijf verder over spreken.