Museum met interactieve les over Hongerwinter op Internet

‘Hongerwinter, van tulpensoep tot knijpkat’

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn blijft zeker niet hangen in de vorige eeuw. Het museum gaat met z’n tijd mee. Zo is de website van het museum, www.museumhoorn.nl, onlangs in een nieuw jasje gestoken. De site vormt een overzichtelijk geheel met informatie over de verschillende exposities, de arrangementen die u kunt boeken en natuurlijk veel nieuwtjes van het museum. Ook op educatief gebied gaat het museum met haar tijd mee. Voor de expositie ‘Hongerwinter 44/ 45’, die nog tot en met 16 mei 2005 te zien is, heeft het museum een web-les ontwikkeld. De les heeft de titel ‘Hongerwinter, van tulpensoep tot knijpkat’ en is te vinden op http://lessen.datbewarenwe.nl/lessen/. Deze les is gericht op kinderen van het basisonderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs en kan zowel in de klas als thuis gemaakt worden.

De web-les vertelt alles over de Hongerwinter, de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. In de les leren de leerlingen wat het betekende voor de mensen toen men tijdens deze winter weinig tot niks te eten had en hoe hun leven er daardoor uitzag. De les gaat op een toegankelijke manier in op verschillende onderwerpen die met de hongerwinter te maken hebben. In teksten wordt onder andere verteld wat men at in die winter, dat de mensen zich verwarmden met wonderkachels, over de hongertochten die plaats vonden en de handel in clandestien vlees. Ook ontdekken de leerlingen in quizjes waarom mensen soms met een lepel op zak liepen en bijvoorbeeld wat een knijpkat is.

De Hongerwinter is best een aangrijpende gebeurtenis om aan leerlingen van het basisonderwijs over te brengen. In plaats van confronterende foto’s is er in deze les gebruikt gemaakt van mooie gekleurde tekeningen over onderwerpen van de Hongerwinter. In de tekst is daarnaast bijvoorbeeld ook een afbeelding van een origineel recept voor tulpensoep opgenomen. De les behandelt zaken uit de persoonlijke omgeving van leerlingen, daardoor wordt de Hongerwinter herkenbaarder voor hen. De les wordt afgesloten met een toets van 10 vragen, 9 meerkeuzevragen en 1 open vraag. De leerlingen kunnen toetsen wat ze hebben geleerd van de les. Het brengt een extra motivatie om de teksten uit de les goed in zich op te nemen. De toets kan op een later tijdstip gemaakt worden en hoeft niet persé gelijk na het maken van de les te worden afgenomen.

In deze les staat de Hongerwinter centraal en niet de expositie van het museum, wel wordt hier af en toe naar verwezen. Natuurlijk is een bezoek aan de expositie een goede aanvulling op de les. Op de tentoonstelling zijn veel persoonlijke verhalen te zien en te lezen van mensen die de hongerwinter zelf hebben meegemaakt. Ook draait de film ‘ Honger’ in het filmtheater bij de expositie. Deze film vertoont echte (en dus aangrijpende) beelden uit de hongerwinter. Een bezoek aan de tentoonstelling is dus zeker de moeite waard. Het museum heeft verschillende opdrachten in huis die tijdens een bezoek gemaakt kunnen worden. Voor scholen heeft het museum een gereduceerd tarief: 1,50 euro per leerling en de begeleiders hebben gratis entree. Meer informatie op www.museumhoorn.nl