Hoorn stopt met aankopen van kunst

ingevoerd op 25-4-2009

Hoorn stopt met de jaarlijkse aankoop van kunstwerken. De collectie bestaat al uit 1450 stukken, waarvan een groot deel in opslag staat. Het college heeft besloten het budget voor de gemeentelijke Aankoopronde Beeldende Kunst in de toekomst op een andere wijze in te zetten voor de kunst. Het gaat om 25.000 euro die elke twee jaar werd besteed aan kunstwerken van kunstenaars uit West-Friesland.
 
Het college wil het (tweejaarlijkse) bedrag van 25.000 euro gebruiken om op een andere manier aandacht te gaan besteden aan verschillende (vernieuwende) kunstvormen. De commissie voor de beeldende kunst in Hoorn zal actief worden betrokken bij het vinden van deze nieuwe vorm. 

Sinds 1985 koopt de gemeente kunst van kunstenaars uit oostelijk West-Friesland. Tijdens de negentiende kunstaankoopronde in maart van dit jaar kocht de gemeente 29 nieuwe kunstwerken. Inmiddels bestaat de collectie uit zo’n 1450 werken. Ruim de helft daarvan wordt uitgeleend aan gemeentelijke diensten, onderwijsinstellingen en het Westfriesgasthuis om tentoongesteld te worden in (semi-) openbare ruimten. Regelmatig worden de uitgeleende werken gewisseld. Een deel van de werken in depot is minder in trek en wordt daardoor niet of nauwelijks uitgeleend.

Het college vindt het niet zinvol om de collectie verder uit te breiden. De bestaande collectie voorziet in de behoefte aan kunst in gemeentelijke instellingen en geeft bovendien een goed tijdsbeeld van de beeldende kunstbeoefening in Hoorn en omstreken van de afgelopen dertig jaar. Het uitlenen aan andere (commerciële) organisaties en bedrijven is voor het college geen optie, omdat dit de Kunstuitleen zou kunnen benadelen. Ook het feit dat de aankoopronde bij de kunstenaars in een behoefte voorziet, is onvoldoende reden om deze in stand te blijven houden.

Het college vindt het jammer dat een deel van de bestaande kunstcollectie voornamelijk in depot staat en niet of nauwelijks wordt uitgeleend. B en W zoeken naar een zinvollere bestemming voor deze kunstwerken.

Reacties
Reactie: (gerard)
27-4-2009, 12:14
Misschien eens te koop zetten voor geïnteresseerde inwoners van Hoorn? Daar kan geen kunstonderwijs tegenop om de inwoners bij dd ekunst te betrekken!