Werkgroep Anti Sloop Sterflats krijgt al politieke steun

ingevoerd op 30-4-2009

De deze week opgerichte Werkgroep Anti Sloop Sterflats krijgt al de nodige steun van Hoornse raadsfracties. De fractievoorzitters van in ieder geval Groen-Links, VOCHoorn, Fractie Tonnaer en Hoorns Belang hebben verbaast gereageerd op de sloopplannen voor enkele Sterflats in de Grote Waal. Zoals u op Hoorngids vorige week kon lezen, is er grote consternatie in deze Hoornse wijk ontstaan na het nieuws van Intermaris. Komend weekend gaat de Werkgroep handtekeningen ophalen.
 
Lees hier een oproep van de werkgroep:

Oproep steun Werkgroep Anti Sloop Sterflats

Ook uw woning staat op de nominatie om gesloopt te worden!
 
Zoals aan de bewoners van de Sterflats bekend is, heeft de woningbouw vereniging Intermaris Hoeksteen reeds jarenlang te kennen gegeven dat er ‘grootschalig onderhoud’ zal plaats vinden aan de 3 Sterflats. Pas deze week  (20 april 2009) blijkt, tot onze verbijstering, dat Intermaris geen onderhoud voor ogen heeft, maar een grote renovatie met het voornemen een flink deel van de Sterflats, met name de maisonettes, te slopen!
 
De stand van zaken; Tijdens de presentatie van de plannen, op 22 en 23 april 2009, heeft Intermaris 2 scenario’s aan de bewoners voorgelegd die gebaseerd zijn op gedeeltelijke renovatie en gedeeltelijke sloop, met als doelstelling nieuwbouw daarvoor in de plaats  te zetten. Deze nieuwbouw zal hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel bestaan uit koopwoningen, waardoor de huidige bewoners van de te slopen flats letterlijk in de kou komen te staan. Bij het ontwikkelen van deze plannen zijn de bewoners op geen enkele wijze betrokken geweest en voor het meedenken over alternatieven wordt vooralsnog geen ruimte geboden. Het enige licht dat nog aan de horizon gloort, is dat de Gemeente Hoorn nog geen officiële sloopvergunning heeft afgegeven. Mede daarom is het van groot belang dat wij als gedupeerde bewoners NU direct actie ondernemen.
 
Waarom een aparte werkgroep noodzakelijk is; Op initiatief van Intermaris i.s.m. de huurdersvereniging Sterflats is er een werkgroep ‘renovatie’ in het leven geroepen om de belangen van de alle bewoners van de Sterflats te behartigen. Echter, de belangen van de bewoners die bij de sloop op straat komen te staan, liggen uiteraard op een geheel ander vlak dan de belangen van de bewoners die het vooruitzicht hebben straks een geheel gerenoveerde woning tot hun beschikking te hebben. Daarom is het essentieel dat er een aparte werkgroep wordt opgericht, die op de juiste wijze de belangen van deze specifieke bewonersgroep gaat behartigen.
 
Werkgroep ‘Anti Sloop Sterflats’: Tijdens de eerste presentatiebijeenkomst van 22 april j.l. hebben wij dan ook direct het initiatief genomen om deze tweede werkgroep op te richten. Het mag daarmee dan ook duidelijk zijn dat we het als eerste doelstelling zien om, met alle mogelijke middelen die ons ter beschikking staan, sloop te voorkomen.
 
Mocht het niet mogelijk zijn om de sloop van een aantal blokken tegen te houden dan zien we het als onze taak om een waarborg te verkrijgen voor een ordentelijk sociaal plan, waarin o.a. een goede gecompensatieregeling op alle gebieden en herhuisvesting voor de gedupeerde bewoners voorop staat. Omdat intermaris Hoeksteen geen participatie regeling kent, mag er geen tijd verloren gaan en zal de werkgroep per direct advies inwinnen om de bewoners een stem te geven die een krachtige juridische grondslag heeft.
 
Oproep tot aanmelding: Alleen met een sterke betrokken achterban kunnen we als werkgroep een betekenisvolle stem uitbrengen. Daarom roepen we alle bewoners op die in woningen wonen die op de nominatie staan om gesloopt te worden, zich bij ons aan te melden om als klankbord te participeren. Hiermee staat u de belangen van de werkgroep ‘renovatie’ natuurlijk niet in de weg, en wij zullen elkaar zeker op de hoogte houden van elkaars voortgang. Omdat korte communicatielijnen een snelheid van handelen geven die we hard nodig hebben, willen we de werkgroep ‘Anti Sloop Sterflats’ in basis zo klein mogelijk houden.
Mede daardoor hebben we juist een dringende behoefte aan een robust adviesorgaan. Wij zoeken bewoners of betrokkenen die vanuit hun professionele achtergrond de werkgroep bij kunnen bijstaan met juridisch-, bouwkundig- financieel-, en bedrijfskundigadvies, of  een specialisatie hebben opgebouwd op het gebied van communicatie / media en IT.
 
De voortgang: Om de betrokkenen goed te blijven informeren over de voortgang, zal er een informatiepunt op het web worden geplaatst. Voor diegenen die geen internet of email hebben komt alle rapportage ook via een twee wekelijkse nieuwsbrief in de brievenbus.
 
Werkgroep Anti Sloop Sterflats:
Désirée te Nuijl
Murdo Bijl
 

Reacties
Reactie: (Juul)
6-8-2009, 00:03
Politiek Hoorn moet deze witte boorden criminelen tegen houden, zo niet, dan geloof ik niet meer in het goede die onze gemeente ons wil bieden. Ik vind de mensen die alleen nog maar aan geld denken de grootste sukkels der aarde en hun maar denken dat ze zo slim zijn met hun goede schooldiploma’s, dikke huizen, auto’s. Gadverdamme!

Reactie: (rob)
1-5-2009, 15:42
elk initiatief gericht tegen de vastgoedmaffia verdient ieders steun