Horeca in Hoorn wordt begraven

”De horeca wordt vermoord. Gemeente Hoorn bedankt”

U kunt nog t/m 1-1-2010 afscheid nemen van de Hoornse horeca. Dankzij de fracties van PvdA, CDA, VVD en D66 wordt de horeca in onze stad immers kapot gemaakt. Dit stellen de horeca-ondernemers op de Roode Steen en Horeca Hoorn. Zij protesteren tegen de voorgenomen sluiting om 12 uur van de deuren van horecazaken en hun terrassen. Met rouw-posters en spandoeken (”De horeca wordt vermoord. Gemeente Hoorn bedankt”) gaan de ondernemers zich alsnog tegen het besluit verzetten.
 
Slechts weinig terraszitters realiseren zich dat een meerderheid van de Hoornse Raad heeft besloten om vanaf 2010 de terrassen te laten sluiten om twaalf uur ’s nachts en dat er na dit tijdstip niemand meer een café of restaurant in mag. De politiek ziet als een uiterste poging om het drankgebruik onder jongeren van 13 tot 16 jaar te beperken, maar volgens de horeca-ondernemers worden hun zaken kapot gemaakt. En worden alle volwassen horeca-bezoekers ’gepakt’.

Tijd voor aktie dus en dit betekent posters en spandoeken ophangen, maar ook het uitdelen van flyers aan klanten. Grote kans dat u één dezer dagen, zittende op een Hoorns terras, rond middernacht niet een rekening maar een reactieformulier onder uw neus geduwd krijgt. Hierop kan men lezen: ”Dus ook op een zwoele zomeravond bent u (vanaf 1-1-2010, red.) verplicht om voor 00.00 het terras te verlaten. Dit beleid houdt ons erg bezig, graag willen wij uw reactie hierop.”

Waar de horeca zich vooral boos over maakt is dat ooit werd besloten om met alle Westfrieze gemeenten, samen met Schagen, voor een zelfde aanpak te kiezen. Schagen haakte echter af en daarom kan de regeling niet door gaan, zeggen de uitbaters. De vraag is ook of de Hoornse raadsleden wel hebben zitten opletten of teveel onder druk zijn gezet door burgemeester Van Veldhuizen. Realiseerden de volksvertegenwoordigers zich wel dat hun besluit ook gevolgen had voor de zomerse terrassen?

Wethouder Van Es meldde aan het einde van een lange raadsvergadering in december 2008 dat het Hoornse college dreigde met opstappen als de raad niet zou instemmen met het totale plan Jeugd en Alcohol. Een meerderheid van de raad ging onder deze zware druk uiteindelijk akkoord. Eerder had de burgemeester al onvolledige informatie over een genomen besluit door de Raad in Schagen gegeven.

De horeca in Hoorn hoopt steun van het publiek te krijgen en gaat opnieuw in discussie met de politiek. Het laatste woord over de betuttelende 12-uur-regeling is niet gesproken. Wordt vervolgd.

Lees over de besluitvorming meer in dit bericht:

Reacties
Reactie: (Nomens Nescio)
4-1-2010, 23:19
Begin dezer avond dacht ik nog even aan u @meneer Qwartje. Maar u weet het "allerlaatste" al?
Old Dutch (v/h Wapen van West-Friesland) aan het Breed is dicht, gesloten en heel provocerend hangt daar een plakkaat met uitnodiging in Amsterdam op drie adressen te komen drinken. dat kost een hoop euri an reisgeld (trein, nachtbus én Amsterdamse tram en/of nachtbus).
Hopenlijk geeft de betrokkemn horecagroep de bezoekers uit Hoorn korting op de prijs!

Reactie: (Qwartje)
4-1-2010, 21:30
Reguliere bezoekers van dit forum zullen weten hoe ik over dit beleid denk. Met kracht van eerder uiteengezette argumenten: faliekant tegen.

- Het Holle getamboereer van @Sebastiaan op het blikken trommeltje van de GroenLinksige ‘vrije wil’ moeten we in het vervolg maar overslaan. Bij herhaling is hem gewezen op het GL-verraad tijdens de raadsstemming. Het is waarschijnlijk vruchtbaarder discussiëren met een juten zak.
- @De Buren ervaren overlast van een minderheid, en wensen daarom àlle horeca-bezoekers ongezien het aller-ergste. Dat degradeert @De Buren tot PVV-stemmers.
- @Fred prevelt: “"Lavabo inter innocentes manus meas, et circumdabo altare tuum, Domine", en jaagt alle gezellige zondaars vòòr 23.30 uur van de terrassen. @Fred komt heel hoog in de eh, dinges. De hemel.
- @Marie is een zus van @Joan; ze vervangt haar.
- Waar @Sjaak met zo veel woorden zegt: “Ik snap de ophef niet. Zo vaak als we nu besluiten om nìet te gaan omdat het dan weer zo laat wordt, zo vaak zullen we nu wèl de stad in duiken om nog even uit te gaan”, daar zeg ik: Ik snap @Sjaak niet. Het stond hem binnen de nu om zeep geholpen structuur toch vrij om te komen en te gaan wanneer hij wilde? Wat weerhield hem daar van? Karakter?

Wier mening we op deze plek nog nooit hebben mogen vernemen - en dat ook niet moeten verwachten - is die van de doelgroep. Wat zegt de qudtpuber? Hoe denkt de relatief kleine kern van horeca-hooligans over café’s waarvan de katerluikjes na 24.00 uur alleen nog maar naar buiten zwaaien? (…)
Oké. Hun ouders c.q. begeleiders dan: mogen we vanuit die hoek eens wat geluid inwachten? Waar drinken jullie schatjes voortaan hoe laat hun goedkope tinnef om tòch nog om 23.50 uur lamlazarus hun F-side te kunnen betreden? Waar de naar huis gejaagde weldenkenden tòch al niet kwamen. En waarom laten jullie dat toe? (…)
Oké. Dàn maar even bladeren door het stapeltje processen verbaal van verhoor die de politie zo langzamerhand uit opgepakte vechtjasjes en ladderzatte vernielers heeft geperst. Kan het hoofd van de politie, zijnde dr. G. Onno van Veldhuizen (D66), ons daaruit een inzichtelijke bloemlezing presenteren? Over het ‘hoe’ en vooral het ‘waarom’ van het dronken doen en laveloos laten van dit doelgroepje? En voor welke periode kregen ze een kroegverbod opgelegd? (…)
Oké. Dan woensdag 3 maart aanstaande maar. Stem de onzin naar de ratsmodee, en laten we het weer volwassen gezellig maken.




Reactie: (Oberon)
4-1-2010, 20:13
De verantwoordelijke wethouders stoppen er (op eigen verzoek) na de verkiezingen mee. Die hopen, net als die nepburgemeester die wij nu hebben, dat zij een andere stad ook naar de kloten kunnen helppen, en maar blijven klagen over de grote kloof tussen burgers en "bestuurders"..

Waarom zou je jezelf als betuurders ook maar de moeite gunnen om naar je stemmers te luisteren.. Daar komen zij nu op 3 maart wel achter!

Reactie: (kees boots)
4-1-2010, 19:44
De wethouders zullen er spijt van krijgen, neem die lange zwoele zomeravonden bij de haven waar de terrasjes vol zitten met toerristen en de uitbater moet ze vertellen dat ze als ze nog iets willen nutigen voor twaalf uur binnen moeten zitten.
Geen toerrist die dit op prijs stelt en de volgende dag zijn boot pakt om naar de volgende haven te gaan.
Hier zullen meer ondernemers de dupe van worden en Hoorn zal Hoorn niet meer zijn.

Reactie: (Valeria)
4-1-2010, 18:09
En wat dachten we van cafe’s waar mensen normaal een drankje komen drinken voor ze de kroeg ingaan? Mensen blijven nu ipv tot half 2 tot half 12 zitten. Ze lopen omzet mis en gaan er ook aan. En nu? Laat het uitgaansleven van Hoorn maar zitten, verloren zaak.

Reactie: (De buren)
6-5-2009, 17:54
@Pinny
Alsof een een stad pas een echte stad is als een deel der bewoners het andere deel dag en nacht mag lastig vallen met gelal, geschreeuw en het stuk gooien van glaswerk en flessen, het vernielen van zaken van anderen.
Dan maar liever geen stadsrechten, als dat ten koste moet gaan van de persoonlijke rechten van andere burgers.

Reactie: (Pinny)
6-5-2009, 15:30
En dan 2 jaar geleden nog zo trots vieren dat we al 650 jaar een echte stad zijn :S

Reactie: (kees)
6-5-2009, 09:58
@Fred : Ronald zegt het niet zo fraai maar hij heeft wel gelijk, en hij kan zo in de raad hoor de kwaliteit is dramatisch !!

Reactie: (Fred)
5-5-2009, 22:00
Inderdaad Rob, met figuren als RONALD bloeit Hoorn wel weer op.
Lijkt me echt iemand voor in de raad of in B&W.
Moet zich verkiesbaar stellen, weet alleen nog niet als wat.
Maar dat weet hij zelf ook niet denk ik.

Reactie: (rob)
5-5-2009, 09:46
ja, met mensen als Ronald komen we er wel

Reactie: (Ronald)
4-5-2009, 21:55
Bij deze wil ik de politici bedanken om zo mooie stad als hoorn de nek om te draaien .ik schaam me dood om als inwoner van hoorn te zijn .alles gaat kapot hier niks mag meer ,als je straks en biertje wel halen met de kermis ,moet je met en bloedgang over de kermis ,anders kun je thuis zitten .dus wat gaat er gebeuren . alle horeca kapot -kermis hoorn naar de kloten en een mooie stad tenonder,want wie wil er nog nog naar HOORN komen als gast . en de zeikers die overal last van hebben moeten maar op de HEI gaan wonen.KLAAR.

Reactie: (De buren)
4-5-2009, 18:00
Wij komen t.z.t. graag de laatste eer bewijzen, bij de teraardebestelling, en zullen ook nog een bloemetje meebrengen.
R.I.P. nachtbrakersgeweld.....
De Dubbele Buurt kan weer rustig slapen. Hiep-Hiep......vredige tijden breken aan.
Eindelijk gerchtigheid.

Reactie: (jan)
3-5-2009, 23:30
@deburen : je slaat de plank volledig mis, die gasten uit die zuipketen komen helemaal de kroeg niet in vanwege hun leeftijd, bovendien heb je in hoorn geen enkel zuipkeet, wie ben je bovendien om mensen op te dringen dat god de nacht bedoeld heeft om te slapen, in het stenen tijdperk gingen ze snachts op jacht duszzz...

Reactie: (De buren)
3-5-2009, 18:50
Prima regeling komt er in Hoorn.
Ook voor de horeca heel goed.
De hele dag de hele avond kan men heerlijk op het terras zitten i.p.v. in die zuip-keten, dus ook goed voor de horeca.
Er is straks een tijd van komen en een tijd van gaan, wat wil je nog meer.
Zuipschuiten die zich vol willen laten lopen kunnen dat daarna ook nog thuis doen, of in de kroeg als ze vóór middernacht inchecken.
God heeft de nacht bedoelt om te slapen, en niet omgekeerd.
En zolang wij bewoners er eerder waren als al die kroegen, laten we ons niet wegpesten door geteisem dat niets beters weet te bedenken als zich volzuipen.
En ook wij hebben stemmen te vergeven bij de volgende verkiezing, en ook nog een goed geheugen over wie ons onze nachtrust hebben terug gegeven.

Reactie: (terraszitter)
3-5-2009, 17:25
Als je op ’horeca Hoorn’ Googelt krijg je o.a. een link naar deze tekst op de site van de gemeente:

"Voor een levendige stad is het goed functioneren van de horeca van groot belang, met name waar het gaat om het functioneren van de binnenstad. Bij horeca denken veel mensen aan het (gezellige) uitgaanscentrum rond de Roode Steen/Kerkplein.....
.....Om de horeca in Hoorn nog beter te laten functioneren is de gemeente bezig een Horecanota op te stellen. Deze krijgt in 2007 zijn afronding. Zodra de gemeenteraad de nota heeft vastgesteld, kunt u deze op deze website aantreffen."

Ik geloof niet dat die nota de horeca veel heeft geholpen...

Reactie: (Piet)
3-5-2009, 17:08
Sjaak, ik vrees dat je in de minderheid bent. Ik voel mij althans niet serieus genomen door de politiek als ik op een zwoele zomeravond om kwart voor 12 mijn laatste (fris)drankje mag bestellen op het terras en dan moet opdonderen. Las zojuist dat Groen Links in Breda er trots op is voor horeca-openstelling tot 4 uur (’s nachts ja) te hebben gestemd. Da’s andere koek waar onze wethouder Toerisme (GroenLinks) nog iets van kan leren.

Misschien moeten wij burgers maar besluiten dat onze raadsleden niet meer na 11 uur ’s avonds mogen vergaderen omdat dit de kwaliteit en integriteit van de besluitvorming niet ten goede komt...

Reactie: (Sjaak)
3-5-2009, 16:48
Ben ik dan de enige die het wel ziet zitten als alles 2 uurtjes opschuift naar voren toe. Zeg maar, zoals in Alkmaar het geval is, waar het feesten begint rond een uur of 22:00-23:00 ipv om 01:00.. waar ook de normale werkende mens graag een borreltje komt drinken, omdat ie niet pas zondagochtend thuis komt na het stappen (eerder is er immers nog niemand)?

Ik snap de ophef niet, zovaak we nu vaak besluiten niet te gaan omdat het dan weer zo laat wordt zullen we vaker wel de stad in duiken om nog even uit te gaan.

Gemeente Hoorn bedankt!

Reactie: (Daniel)
3-5-2009, 12:01
@Sebastiaan, wordt AUB eens wakker en zet die rooie bril eens af!! Ons stadje wordt al jaren geteroriseerd door D66 en allerhande rooie splinterpartijen. Die pluchebewoners willen niets anders dan onze stad weer tot een slaapstad te maken met een bevolkingsgroei tot 100.000 inwoners maar niet de zaken die daarbij horen, dan denk ik aan een bioscoop, discotheek en een verbreding van het uitgaansgebied, dus niet alleen kerkplein, roode steen en vale hen! Er is bijvoorbeeld in het havengebied nog genoeg te doen om het de bezoekers naar de zin te maken. Hoorn schermt altijd zo met een mooi havengebied maar de mensen die er komen zijn daar minder over te spreken.

Reactie: (Marie)
3-5-2009, 11:11
Inderdaad Piet, Groen Links was zo bang dat het college in Hoorn zou vallen dat ze toen er een meerderheid dreigde voor sluitingstijd van 01.00uur en het college zou vallen, ze volledig omgingen, dus Sebastiaan leuk geprobeerd maar dat Groen Links opkomt voor de individuele vrijheid van de mens gaat in deze echt niet op!!
Iedereen die bij de bewuste raadsvergadering was heeftde machtsstrijd van Jack van Es en zijn kornuiten kunnen volgen. Pure chantage!
En VVD, CDA konden ook al niet meer terug vanwege het regopnale standpunt. Maar Sebastiaan, Groen Links had de poot stijf moeten houden, dan was er samen met VOCH,en nog een aantal fracties, een meerderheid ontstaan.Ook bij VOCHoorn ging er iemand vanwege de enorme druk schuiven,wat jammer was, maar de rest van de fractie bleef wel bij haar standpunt en dat kan ik helaas van Groen Links niet zeggen!!!

Reactie: (Piet)
3-5-2009, 10:48
Sebas, Groen-Links ging accoord met dit dwaze plan. Dat van die Groen-Links-vrijheid is dus even niet aan de orde. Voor een letterlijk verslag van de bewuste lange vergadering:
http://www.hoorn.nl/BIS/Bestanden/2008/Raad/12-16/Notulen%20raad%2016%20december%202008.pdf
Eén Groen-Linkser draaide zelfs onder dwang van het college!

Reactie: (Sebastiaan)
3-5-2009, 09:39
Richting Marie: GroenLinks was (en is) tegen de vervoregde sluitingstijden. GroenLinks kiest voor de individuele vrijheid van de mens. GroenLinks was in 1998 en 2002 al een warm pleitbezorger van de ruimere openings- en sluitingstijden.

Reactie: (Sebastiaan)
3-5-2009, 09:37
Leuke ludieke actie. Ik ben benieuwd naar de reactie van het College van B&W. Ik zal vanmiddag enkele foto’s maken om door te plaatsen op de Hoorn Hyve: hoorn4real.hyves.nl

Daar is ook een POLL te vinden over de sluitingstijden.

Sebas.

Reactie: (Xander de Groot)
3-5-2009, 09:21
De enige die baat hebben bij deze regeling zijn mensen die een succesje op hun CV nodig hebben. De regeling die er door gedrukt is, is er weer een waarbij slechts naar het doel gekeken is en niet naar de praktische uitvoerbaarheid. De kroegen gaan niet dicht om 12.00/00.00 uur maar mogen niemand meer binnen laten. Er komt in de periode NA middernacht nog steeds een grote groep mensen op straat. Daarbij, er zijn ontheffingen mogelijk. Waar moeten de rokers naartoe in een cafe dat geen rookruimte heeft?? Hoe zit het met eethoreca??Wanneer de hedendaagse Velius zijn verslag maakt van de beginjaren van de 21ste eeuw, zal hij vast vertellen over de politieke daadkracht, de standvastigheid maar vooral de visie die getoond worden aan de Nieuwe Steen.

Reactie: (De buren)
2-5-2009, 23:58
@Jan.
Als je de geschiedenis van de buurt een beetje zou kennen, zou je weten wie er eerder waren.
En dat is niet de horeca.
Wij hebben niets tegen horeca op normale tijden, maar laten ons niet graag ons leven tot een hel maken, door figuren die denken dat alles maar moet wijken voor horeca en een stelletje zuipschuiten voor wie de dag nooit lang genoeg zal zijn om zich vol te laten lopen.
Vandaar........!!

Reactie: (jan)
2-5-2009, 22:58
@de buren : waarom ga je dan in de stad wonen en niet op het platteland, de menigte moet wijken voor the few....

Reactie: (De buren.)
2-5-2009, 17:22
Heerlijk...........!!
Eindelijk op tijd rust op straat.
Kunnen we op de Dubbele Buurt tenminste ook weer genieten van onze nachtrust.
Heerlijke tijden breken aan, Harry bedankt.

Reactie: (rob)
2-5-2009, 15:52
De enigen die baat hebben bij een andere regeling zijn de notoire zuipschuiten die toch al zat mogelijkheden hebben om zich vol te gieten. En als ze zich vóór middernacht in de kroeg vervoegen is er toch nog niks aan de hand?
Bovendien, actievoerders: "droefenis" schrijf je met een f en niet met een v.

Reactie: (jan)
2-5-2009, 11:55
@marie : Politiek = list en bedrog en partijbelangen, bovendien onschendbaar dus alles kan en mag.

Reactie: (Marie)
2-5-2009, 11:30
Mag ik dan alvast een stemadvies geven: VOCHoorn, zij waren( en zijn dat nog steeds) tegen vervroegde sluiting. Zij willen denk ik vast het debat weer openen, de bewuste avond zijn ze geachanteerd. De burgemeester heeft verkeerde informatie over Schagen gegeven, redenen genoeg om dit dossier opnieuw te openen. En als het nu niet lukt dan na de verkiezingen van maart 2010.
VOCH kom op!! Doe er alsnog wat aan!!!!

Reactie: (jan)
2-5-2009, 11:01
Het is wel duidelijk dat dit door de landelijke politiek gestuurd wordt, onzinning, terug in de stijd en weer iets wat de inwoners van Hoorn helemaal niet willen, de afstand wordt groter en groter. Elke keer als je denkt nu hebben ze alles kapot gemaakt vinden ze weer wat nieuws. Gelukkig zijn er dan snel nieuwe verkiezingen en de partij al die achterlijke beslissingen terug wil draaien kan alleen regeren.

Reactie: (Marie)
2-5-2009, 10:33
Ja hierbij ook mijn felecitaties aan VVD,CDA,PvdA,Groen Links en D66.
Geweldig van jullie om zo’n waanzinnig idee te steunen.
Onze toeristen kunnen zomers niet meer wat langer op een terras zitten, maar wij inwoners van Hoorn ook niet.
Vervolgens als ik straks in 2010 na b.v. een vergadering of theaterbezoek met vrienden of collega’s nog even iets wil drinken na 24.00 uur kan dat niet meer!
En dat vanwege het feit dat een klein aantal pubers, zich niet weten te gedragen. Onder de 16 jaar mag in de cafés niet eens alcohol geschonken worden. De jeugd zit in de zuipketen en komt er nu helemaal niet meer uit. Hier ligt een taak voor de ouders, niet voor de politiek!

Reactie: (S. Tapper)
2-5-2009, 09:23
Eindelijk, begreep toch al nooit waarom men pas ging stappen als het 23 uur was of nog later. Het is net of het voor die tijd niet leuk zou zijn. Nu kunnen ze het proberen. Dapper besluit, nu maar hopen dat men zich er aan gaat houden.

Reactie: (Fred)
2-5-2009, 00:32
Wennen aan de nieuwe sluitingstijden gaat heel snel.
Zit de horeaca tenminste veel eerder op de avond met een volle tent, en kan ook het personeel wat eerder naar huis.
Politiek een goede beslissing, kan iedereen op tijd naar bed, en heeft men ook nog iets aan de Zondag, voor velen een verademing, en misschien komt er zelfs op Zondag nog wel eens iemand op de gedachte dat er ook nog kerken zijn die men met een bezoek kan vereren als de katers niet eerst behoeven te worden verwerkt.
Zal dan toch de wereld er weer eens iets normaler gaan uitzien.
Ik wist het wel, er zijn ook nog verstandige politici. Gefeliciteerd met dit besluit.

Reactie: (Jaap Kaptein)
1-5-2009, 21:35
Gefeliciteerd Harry en de VVD!

Lekker slim zo’n actie om de horeca de nek om te draaien. Slim ook als er in 2010 verkiezingen zijn.