Onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid

ingevoerd op 30-11-2004


Deze maand houdt de gemeente Hoorn in samenwerking met Intermaris Woondiensten voor de derde keer de Leefbaarheidsmonitor Hoorn. Op woensdag 1 december gaan 2.000 enquêteformulieren de deur uit naar evenveel willekeurig gekozen adressen. Daarnaast krijgen vertegenwoordigers van Stichting Netwerk, Intermaris Woondiensten, de politie, de gemeente en de wijkoverlegorganen dezelfde vragen voorgelegd. De uitkomsten spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in wijken en buurten in Hoorn. De enquête is eerder gehouden in 1998 en 2001.

Dertien leefbaarheidsaspecten
De enquête toetst de leefbaarheid en veiligheid aan dertien leefbaarheidsaspecten. Hierbij gaat het onder andere om groen- en speelvoorzieningen, scholen, winkels en andere voorzieningen, samenleven van allochtonen en autochtonen, betrokkenheid bij de buurt, vervuiling, overlast van activiteiten, criminaliteit, veiligheidsgevoel en verkeersoverlast. Zo ontstaat een beeld over de mate waarin wijkbewoners hun leef- en woonomgeving waarderen.
Enquêteformulieren moeten voor 15 december terug zijn bij de gemeente. RIGO Research en Advies is ingeschakeld om de gegevens (anoniem) te verwerken en een rapportage, de Leefbaarheidsmonitor, op te stellen. De rapportage wordt eind februari verwacht.