Drugscontrole: hennepkwekerijen en XTC

ingevoerd op 8-12-2004

Op dinsdag werd door de politie onderzoek gedaan in diverse bedrijfspanden aan de Factorij en de Corantijn in Zwaag. De onderzoeken vonden plaats naar aanleiding van meldingen die bij de politie binnen waren gekomen over de aanwezigheid van hennepplantages. Zo werd er ondermeer geklaagd over stankoverlast.

In een pand aan de Factorij werd weliswaar geen hennepplantage aangetroffen, wel stonden er twee vuilniszakken met henneptoppen. In dit pand werd ook illegaal vuurwerk, een gestolen scooter, namaak vuurwapens en gebruiksvoorwerpen voor drugsteelt aangetroffen.
In twee panden op de Corantijn werden ook alleen gebruiksvoorwerpen voor hennepteelt aangetroffen. Tevens bleek hier hennep te worden verwerkt.
In twee andere panden op de Corantijn werden wel kwekerijen aangetroffen. Bij elkaar stonden hier 570 planten met de benodigde apparatuur. In een derde pand bleek juist te zijn geoogst. Hier werd geen hennep meer aangetroffen.
In het laatste pand dat gecontroleerd werd, trof de politie een grote hoeveelheid chemicaliën aan. Tevens werden een aantal plastic zakken gevonden met daarin poeder. Mogelijk gaat het hier om (deelfabrikaten van) XTC. De aangetroffen chemicaliën zijn bemonsterd voor nader onderzoek. Daarna zijn de vaten met chemicaliën afgevoerd ter vernietiging. Ook de zakken poeder worden onderzocht.
Bij de actie zijn geen aanhoudingen verricht. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaren en gebruikers (huurders) van de henneppanden de XTC.