Preventief fouilleren heeft effect gehad

ingevoerd op 8-12-2004


Het stationsgebied Kersenboogerd is vanaf 10 december niet langer een veiligheidsrisicogebied. Binnen zo’ n gebied mag de politie preventief fouilleren. De aanpak is zo succesvol geweest, dat nu kan worden volstaan met minder ingrijpende maatregelen. Het aantal straatroven is gedaald, evenals het aantal incidenten met wapens. Ook het aantal bij fouilleeracties in beslag genomen wapens verminderde het laatste halfjaar sterk. Om de drugshandel en andere vormen van overlast aan te pakken, worden nu andere maatregelen ingezet. De politie gaat extra menskracht inzetten om het dealen op straat aan te pakken. Ook wordt onderzocht óf en hoe verblijfsontzeggingen kunnen bijdragen aan de veiligheid.

Op 10 december 2003 heeft de burgemeester het stationsgebied Kersenboogerd aangewezen tot veiligheidsrisicogebied. Aanleiding was de toename van het aantal wapenincidenten met 35 procent in het eerste halfjaar van 2003. Met de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied werd het mogelijk om mensen, bagage en voertuigen in het gebied te onderzoeken op wapens. Voor iedere actie moest de officier van justitie toestemming geven.

In totaal zijn er het afgelopen jaar twintig acties geweest. Daarbij zijn 3.200 mensen gefouilleerd en bijna 1.400 voertuigen gecontroleerd. De eerste vier maanden (12 acties) zijn 38 wapens in beslag genomen. In de laatste zeven maanden (8 acties) werden nog maar vier wapens gevonden. Het merendeel van de wapens betrof steekwapens (19) en slagwapens (12). Er werd 1 vuurwapen in beslag genomen. De acceptatie van de maatregel was groot. Er is geen enkele officiële klacht binnengekomen. Het aantal positieve reacties overtrof de twee negatieve (telefonische) reacties.

Daling
In de periode dat er in het gebied preventief werd gefouilleerd, is het aantal incidenten met wapens gedaald. Het aantal geweldsmisdrijven met een wapen nam met meer dan 75 procent af (van 17 naar 4). Het aantal berovingen verminderde met een vergelijkbaar percentage eveneens fors: van 14 naar 3. Het aantal gewapende overvallen verdubbelde overigens: van twee naar vier.

Uit een recent onderzoek naar de veiligheidsbeleving van de inwoners van Hoorn blijkt dat de bewoners van de wijk Kersenboogerd relatief vaker (10 procent) dan de bewoners van andere wijken aangeven (10 %) dat de veiligheid in de openbare ruimte is toegenomen. De toename van politiecontroles in Kersenboogerd wordt hiervoor als belangrijkste oorzaak genoemd.

Meer gerichte aanpak
“Preventief fouilleren heeft als één van de instrumenten om de veiligheid in het gebied te verbeteren geholpen”, is de conclusie van burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen. “Het is het meest ingrijpende middel in de gemeentelijke gereedschapskist om zeer onveilige situaties, zoals wapenbezit, aan te pakken.”
Hij voegt daaraan toe dat het nu zaak is om de positieve lijn vast te houden met een meer gerichte aanpak. Het gaat dan met name om het dealen op straat en allerlei vormen van overlast.

Kort geleden is in de Algemene Politieverordening de mogelijkheid opgenomen om in een door de burgemeester aangewezen gebied met verblijfsontzeggingen te werken. Binnen zo’ n gebied kan de politie een verblijfsontzegging uitdelen aan personen die de openbare orde herhaaldelijk verstoren. De verblijfsontzegging is met name gericht op personen die in een bepaald gebied herhaaldelijk misdrijven plegen, bijvoorbeeld drugshandel. Bij aanhouding wegens straathandel in drugs kan zo iemand in afwachting van strafrechtelijke vervolging maximaal twaalf weken de toegang tot het gebied worden verboden.
Onderzocht wordt nu of de verblijfsontzegging een effectief instrument is om met name die daders aan te pakken die geregeld misdrijven plegen en ze op die manier van de straat te houden.

Veelplegers
Eerder dit jaar is Hoorn al begonnen met de aanpak van veelplegers. Deze zogenoemde draaideurcriminelen hebben van de politie een brief gekregen, met de mededeling dat ze actief worden gevolgd en bij aanhouding snel worden berecht. Gemeente, politie, openbaar ministerie, reclassering en gevangeniswezen hebben daarover afspraken gemaakt. Verdachten die dat willen kunnen in aanmerking komen voor een reclasseringstraject: een combinatie van straf en hulpverlening (onder andere afkickprogramma’s, resocialisatieprogramma’s of anti-agressietrainingen).


Reacties
Reactie: (Kees)
11-12-2004, 22:40
Moeilijke jeugd gehad Jansen? Wil je er over praten?

Reactie: (get real)
9-12-2004, 21:57
1. Politie bureau op Betje Wolf plein
2. Kunst en cultuur sukkels gaan maar buiten Hoorn wonen
3. Echte kunst kan zichzelf bedruipen

Reactie: (anton)
9-12-2004, 21:10
Wat zullen gemeente en politie blij zijn met dit ’gebakken lucht succesje’ vanuit ’korte termijn denken’! Gefeliciteerd.
Inderdaad: besteed het geld liever aan Kunst en Cultuur, anders gaat het in de wereld straks helemaal nergens meer over. Dan is het een wereld van Politie, commercie en boekhouders zoals G. Zalm, die zich bezig houd met bijv. idols. De stakker.

Reactie: (anoniem)
9-12-2004, 15:25
Nu is het dus een stuk veiliger.
Maar aangezien alle crimminelen op de hoogte zijn van de ontwikkelingen zal de veiligheid waarschijnlijk weer snel afnemen.
Wapens kan je weer op straat meenemen want er word niet meer Preventief gefouilleerd.
Nou, ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Reactie: (de wijze dame)
9-12-2004, 15:05
En als politie nu stopt met preventief fouilleren dan blijft het veilig? Of gaan we langzamerhand richting politie-staat? (als we nu stoppen met controlrren en bekeureren als je door het rode licht rijd, dan blijft iedereen braaf? Denk het niet.)
Veiligheid is wenselijk, maar ik zie meer in wat Freek de Jonge zei in zijn oudejaarsconferance 2004: We moeten niet investeren in meer blauw op straat en de aivd e.d. maar in kunst en cultuur. De creativiteit in de mensen moet ontwikkeld worden zodat men met weinig middelen voldoening kan vinden.
Preventief fouilleren verplaatst het probleem uiteindelijk denk ik.