Strenge regels rond vuurwerk in Hoorn

ingevoerd op 21-12-2004

Vuurwerk kopen in Hoorn mag alleen bij erkende handelaren op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 december. De kopers moeten 16 jaar of ouder zijn. Per persoon mag men maximaal 10 kilo vuurwerk kopen of in bezit hebben.

In de gemeente Hoorn is op 29, 30 en 31 december gecontroleerd en goedgekeurd vuurwerk te koop op de volgende adressen:
• binnenstad: Tweewielerspecialist Van Vliet B.V., Veemarkt 41-43/Kleine Noord 52-58;
• Kersenboogerd: Tweewielerspecialist Van Vliet B.V., Reiger 54-55;
• Zwaag: Moped Brommershop, De Oude Veiling 30-31-32-51.

Deze verkoopadressen voor vuurwerk voldoen aan de eisen van het nieuwe Vuurwerkbesluit. Dit houdt onder meer in dat ze beschikken over twee kluizen voor de opslag van het vuurwerk: een bewaarplaats en een bufferbewaarplaats of ompakruimte. Zowel deze kluizen als de verkoopvoorraad in de verkoopruimte zijn voorzien van een sprinklerinstallatie en een akoestische meldinstallatie die in werking treedt ingeval van calamiteiten.
De verkoopadressen van de erkende handelaren in vuurwerk die in het bezit zijn van een verkoopvergunning, zijn herkenbaar aan een raambiljet met de tekst ’Verkoop van vuurwerk’. Binnen horen bordjes te hangen met de tekst ’Roken en open vuur verboden’.

Alleen afsteken op oudejaarsdag en -nacht
Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 10.00 uur ’s ochtends en 1 januari 02.00 uur ’s nachts. De politie let ook dit jaar extra scherp op de illegale koop en verkoop van vuurwerk en op het afsteken van vuurwerk buiten de tijdstippen waarop dat is toegestaan. Met meldingen en klachten wordt uiterst serieus omgegaan. Heeft u vóór 31 december overlast, belt u dan de politie: 0900-8844.

Wie overlast met vuurwerk veroorzaakt en betrapt wordt, wacht inbeslagname van het vuurwerk plus een proces-verbaal voor het op straat in bezit hebben van vuurwerk en het afsteken daarvan.
Andere jaren volgde hierop een boete. Met ingang van dit jaar legt de politie geen boete meer op, maar wordt elk proces-verbaal doorgestuurd naar de officier van justitie. Deze zal vervolgens de strafmaat bepalen.

HALT
Jongeren van 12 tot 18 jaar die gepakt worden voor een vuurwerkdelict, krijgen van de politie te horen dat zij de zaak via bureau HALT West-Friesland kunnen afdoen. Dat kan alleen als de jongere en zijn ouders of verzorgers hiermee instemmen. De zaak kan dan weer in het reine komen door vergoeding van aangebrachte schade of door (schoonmaak)werkzaamheden te verrichten. Gaat dat goed, dan wordt de zaak niet bij justitie geregistreerd. Dit betekent dat een strafblad achterwege blijft en de boete vervalt. Wanneer de jongere en/of de ouders zich niet aan de afspraken houden, gaat de zaak alsnog naar de officier van justitie.

Voorlichting
Het blijft nodig om jongeren te wijzen op de gevaren van vuurwerk en de regels waaraan ze zich moeten houden. Daarom heeft HALT West-Friesland in samenwerking met de politie en het onderwijs weer een voorlichtingscampagne over de risico’s van vuurwerk opgezet. De voorlichting is bestemd voor leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.
Doel van de actie is het aantal ongevallen met vuurwerk en de overlast zo veel mogelijk terug te dringen. Alle deelnemende leerlingen dingen mee naar de hoofdprijs van een wedstrijd die HALT heeft uitgeschreven. De leerling die het mooiste stripverhaal instuurt, waarin gewezen wordt op de gevaren van vuurwerk, wint voor zijn hele klas een leuke prijs.

Reacties
Reactie: (frederik)
4-12-2006, 11:05
ik mag het sinds mijn 11e

Reactie: (Cees)
27-12-2004, 15:49
Er is geen minimale leeftijd voor het afsteken van vuurwerk. Dit wordt overgelaten aan de eigen verantwoordelijkheid en die van de ouders.

Reactie: (Bert)
24-12-2004, 10:52
Vanaf welke leeftijd mag je vuurwerk
(echte) afsteken?