Hoorn centrale rol in nieuwe integrale aanpak inburgering in West-Friesland

ingevoerd op 28-12-2004


Vanaf 1 januari 2005 neemt de gemeente Hoorn een aantal coördinerende taken terug van de Stichting Vluchtelingenwerk/ Bureau Nieuwkomers. Tevens gaat Hoorn een aantal taken die voorkomen uit de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) uitvoeren voor de regiogemeenten.
COÖRDINERENDE TAKEN
De afdeling Sociale Zaken neemt de begeleiding van het gehele inburgeringstraject terug van Stichting Vluchtelingenwerk/ Bureau nieuwkomers. De afdeling Sociale Zaken gaat haar kennis op het gebied van casemanagement inzetten voor nieuwkomers in Hoorn. De casemanagers kunnen ervoor zorgen dat de overgang van het inburgeringstraject naar (re)ïntegratietraject goed verloopt. De Stichting Vluchtelingenwerk/ Bureau nieuwkomers blijft de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers doen.
REGIOFUNCTIE
Sinds de invoering van WIN (1998) wordt er in de regio West-Friesland door een aantal gemeenten samengewerkt. Door de goede ervaringen is er besloten die samenwerking voort te zetten. Hoorn vervult daarbij als centrumgemeente een coördinerende functie op de gebieden beleidsontwikkeling, inkoop en helpdeskfunctie.
TRAJECT NIEUWKOMERS VANAF JANUARI 2005
Nieuwkomers in Hoorn en West-Friesland kunnen zich op afspraak melden bij het vreemdelingenloket van burgerzaken in Hoorn. Nieuwkomers die in aanmerking komen voor het inburgeringstraject krijgen een casemanager toegewezen. De casemanager coördineert het inburgeringsonderzoek van de nieuwkomer. Tijdens dat onderzoek, dat door een externe organisatie wordt uitgevoerd, wordt er gekeken wat deze nodig heeft om in te burgeren. Dat kan voor iedereen verschillend zijn. Er wordt een traject opgesteld dat wordt uitgevoerd onder begeleiding van de casemanager. Meer dan voorheen zal de inburgering gericht zijn op verdere scholing en het vinden van werk na het inburgeringstraject.