Hoorn geeft 1 euro per inwoner voor hulp

Hoorn eindelijk weer eens positief in landelijke media

De gemeente Hoorn heeft woensdag 1 euro per inwoner overgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Het gaat om een totaalbedrag van 68.000 euro, liet de gemeente weten. Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn roept alle andere gemeenten in Nederland op het voorbeeld te volgen.

Als alle gemeenten dat doen, zullen ze gezamenlijk ruim 16 miljoen euro bijdragen, schrijft het college in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hoorn heeft het geld overgemaakt op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties, waar in twee dagen tijd al 2,7 miljoen euro is binnengekomen.

Reacties
Reactie: (redactie)
1-1-2005, 12:21
Vier grote steden doneren samen 2 miljoen

RIJSWIJK - De vier grote steden storten samen 2 miljoen euro op giro 555 voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Dat hebben Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vrijdag in een gezamenlijk persbericht laten weten.


De vier gemeenten dragen voor elke bewoner 1 euro bij. Amsterdam maakt 740.000 euro over, Rotterdam stort 600.000 euro, Den Haag 470.000 euro en Utrecht 275.000 euro, in totaal 2.085.000 euro. Andere gemeenten, zoals Hoorn, Baarn, Tilburg, Oisterwijk, Waalwijk, Bleiswijk, Alkmaar, Hellendoorn en Nijkerk, beloofden al eerder 1 euro per huishouden te storten.

De financiële bijdragen komen uit verschillende gemeentepotjes. Zo heeft Amsterdam het "rampenfondspotje" aangesproken, aldus een woordvoerster. Dit is oorspronkelijk bedoeld voor rampen in landen waaruit sommige Amsterdammers afkomstig zijn, zoals Marokko en Suriname.

Reactie: (redactie)
1-1-2005, 12:16
Ook de Nederlandse gemeenten proberen hun steentje bij te dragen. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) roept gemeenten op gasten tijdens de nieuwjaarsrecepties zelf te laten betalen voor drankjes en het uitgespaarde geld op giro 555 te storten. Dit initiatief was een idee van burgemeester De Winter van Bergen. In de Noord-Hollanse kustgemeente zelf wordt aan alle gasten op de receptie gevraagd 5 euro te doneren.

Leersum roept al haar inwoners op dit jaar geen vuurwerk te kopen, maar dit geld te doneren aan de slachtoffers van de zeebeving. De gemeente in de provincie Utrecht heeft aangeboden het opgehaalde bedrag dan te verdubbelen. Tot en met oudejaarsavond hebben de inwoners de gelegenheid om hun vuurwerkgeld te doneren op het gemeentehuis.

In navolging van de gemeente Hoorn, die 1 euro per huishouden (68.000 euro) stortte op giro 555, heeft ook Baarn besloten 10.000 euro te doneren. Bleiswijk maakt 10.500 euro over en de gemeenten Hellendoorn, Alkmaar en Nijkerk hebben ook een dergelijke donatie beloofd.

Reactie: (redactie)
1-1-2005, 12:14
’Capelle moet ook geld voor Azië geven’

Capelle aan den IJssel - Raadslid Ton van Mourik (GroenLinks) roept de gemeente Capelle op om het voorbeeld van Hoorn te volgen. Deze gemeente in Noord-Holland stort per inwoner één euro op giro 555, dat is bestemd voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Hoorn maakt 68.000 euro over en roept andere gemeenten op hetzelfde te doen. Van Mourik sluit zich daar volledig bij aan. ,,College besluit aldus en ik ben ervan overtuigd dat de raad u daarin volgt,’’ schrijft hij plechtig.



Reactie: (redactie)
30-12-2004, 23:58
Meer gemeenten doneren voor Azië
ALKMAAR De gemeente Alkmaar heeft in navolging van andere gemeenten besloten om een bedrag van 100.000 euro over te maken op giro 555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Azië.
Het bedrag is gebaseerd op het - naar boven afgeronde - aantal inwoners van de gemeente Alkmaar. Naast de donatie van 100.000 euro wordt tijdens de receptie voor het personeel van de gemeente Alkmaar op 10 januari geld ingezameld met een collectebus.
Ook de gemeente Bloemendaal heeft besloten 1 euro per inwoner over te maken naar Giro 555.In totaal maakt Bloemendaal 17.000 euro over.

Reactie: (redactie)
30-12-2004, 23:55
Menterwolde stort euro per inwoner
MUNTENDAM - De gemeente Menterwolde stort één euro per inwoner op giro 555 voor de slachtoffers van de zeebeving in zuidoost-Azië. Dit komt neer op een bedrag van 12.566 euro.

Met deze actie geeft Menterwolde gehoor aan de oproep van de gemeente Hoorn, die alle gemeenten in Nederland vraagt om een euro per inwoner over te maken naar het gironummer van de samenwerkende hulporganisaties.

Als alle gemeenten meedoen, levert dit ongeveer zestien miljoen euro op.