Brand caravanstalling onder controle

ingevoerd op 19-1-2005

De brandweer van Hoorn heeft woensdag omstreeks 18.00 uur het sein brand meester gegeven voor de ’zeer grote brand’ die woedt in een caravanstalling in Blokker (Noord-Holland). De caravanstalling, vijfduizend vierkante meter groot, is geheel uitgebrand. Daarbij gingen naar schatting 350 à vierhonderd caravans verloren. Er is in ieder geval geen asbest vrijgekomen, zegt de brandweer. Er wordt nog onderzoek gedaan naar andere vrijgekomen stoffen.
 
Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. Brandweermedewerker Peter Kist: ”De brand begon achterin de stalling en verspreidde zich, aangewakkerd door de stevige wind en explosies van gasflessen, razendsnel naar voren. De eerste zorg van de brandweer was het beschermen van twee woningen aan de voorkant. Met het waterkanon is net op tijd voorkomen dat de woningen vuur vatten. Zes à acht mensen zijn uit hun woningen geëvacueerd.”
Er is geen direct gevaar voor omwonenden, zegt Kist. ”De stalling bevatte geen asbest, maar bij de brand zijn natuurlijk allerlei synthetische stoffen uit de caravans vrijgekomen. Het is zeker geen schone lucht om in te ademen. Een paar honderd meter rondom de brand zijn afgezet. Het wordt nog onderzocht welke stoffen er in bijvoorbeeld het spoelwater te vinden zijn.”
De brand ontstond omstreeks 15.30 uur, vermoedelijk door brandstichting. De politie heeft drie jongens van 13 à 14 jaar oud aangehouden op verdenking van brandstichting. Ze zijn inmiddels voorgeleid aan de hulp-officier van justitie en worden voorlopig vastgehouden in afwachting van verhoor, maakte de politie eerder woensdagmiddag bekend.