Zes West-Friese gemeenten nemen deel aan Milieudienst West-Friesland

ingevoerd op 20-1-2005

Besluitvorming in de gemeenteraden van dertien West-Friese gemeenten heeft ertoe geleid dat zes gemeenten deelnemen aan de Milieudienst West-Friesland, die per 1 juli 2005 van start gaat. Het gaat om de gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Andijk, Wervershoof en Wognum. Voor de overige zeven gemeenten wordt ervan uitgegaan dat zij niet zullen deelnemen en dat zij op contractbasis diensten van de Milieudienst afnemen. Zij houden daarnaast, in tegenstelling tot de zes deelnemende gemeenten, een eigen milieuafdeling.
Sinds 1991 werken de dertien West-Friese gemeenten samen op het gebied van milieu. In de SUM (Samenwerking Uitvoering Milieutaken) wordt een aantal milieutaken regionaal uitgevoerd. Er is onderzocht of verdergaande samenwerking van gemeenten voordelen biedt. Het Rijk eist dat de handhaving van de milieuregelgeving geprofessionaliseerd wordt. De onderzoeksresultaten hebben geleid tot het opzetten van een regionale milieudienst, die alle milieutaken van de deelnemende gemeenten uitvoert. De verwachting is dat de milieudienst efficiënter kan werken dan afzonderlijke milieuafdelingen van gemeenten. Zo kan er - zonder extra capaciteit aan te trekken - voldaan worden aan de eisen van het Rijk met betrekking tot de handhaving. Daarnaast is een milieudienst  minder kwetsbaar vanwege de grote omvang.
Start 1 juli 2005
Verder wordt gegaan met de organisatorische activiteiten voor de invoering van de Milieudienst West-Friesland, zodat 1 juli 2005 gestart kan worden.