Nieuwe opzet Wijkoverleg roept vragen op

ingevoerd op 20-1-2005

”Verandert er in de nieuwe opzet van het Wijkgewijs Werken wel of niet iets aan de positie van en de communicatie met de overlegorganen?” Dit is een van de vragen die raadslid Van Lunteren aan B&W stelt naar aanleiding van rumoer rond het Wijkoverleg. Verantwoordelijk wethouder Van Weel heeft bij herhaling gezegd dat er niets zal veranderen aan de manier van communiceren met de wijkorganen. Maar volgens de VVD staan een aantal wijzigingen ”op gespannen voet met deze toezegging”.

Lees hier de volledige brief aan het College:

Hoorn, 20 januari 2005 

Betreft: Vragen ex. Art. 37 RvO m.b.t. Wijkgewijs Werken.

Geacht College,
Het besluit om de chefs van de rayonposten te rouleren heeft nogal beroering veroorzaakt bij de diverse overlegorganen. In verschillende inspraakreacties is hiervan gewag gemaakt.
Zowel de overlegorganen als de raad realiseren zich dat de details van het personeelsbeleid tot de competentie van het college behoren. Daar willen we dan ook niet in treden.
Echter, er lijkt meer aan de hand te zijn en dat raakt de kern van de nieuwe opzet van het Wijkgewijs Werken. Onderdeel hiervan is een nieuwe manier van omgang met de overlegorganen. Tot op de dag van vandaag is bij ten minste een deel van de overlegorganen onvoldoende duidelijk wat hun positie in deze nieuwe manier van werken is en welke waarde er door met name het college aan hen wordt gehecht.
De voor het Wijkgewijs Werken verantwoordelijk wethouder Van Weel heeft bij herhaling gezegd dat er niets zal veranderen aan de manier van communiceren met de wijkorganen. Het rouleren van de rayonchefs, het niet meer bijwonen door de rayonchefs van de bijeenkomsten van de overlegorganen en het centraliseren van de meldingen die vroeger rechtstreeks naar de rayonposten gingen lijken op gespannen voet te staan met deze toezegging.
Bij de behandeling van het Wijkgewijs Werken heb ik namens onze fractie er ook op aangedrongen om de overlegorganen op te nemen in het bijbehorende organigram, zodat hun positie ook in een oogopslag duidelijk is.
In de Contourennota Stadsvisie komen wij bij herhaling tegen hoe belangrijk de overlegorganen zijn. Dat belang zou ook nu al duidelijk moeten zijn en moeten blijken uit daden en communicatie vanuit het college.
Voor zover het de binnenstad betreft staat e.e.a. ook in nauw verband met de voorgenomen beleidswijzigingen t.a.v. de projecten Hoorn Kern Gezond en de Nota Verkeer & Parkeren.
Het op een laat moment afblazen van een voor 6 januari j.l. gepland overleg over HKG is door het OLB niet in dank afgenomen en reden om te twijfelen aan de waarde die er kennelijk aan de inbreng vanuit het OLB wordt gehecht.
Kortom, het rommelt weer flink in de Hoornse kippenren en het is eigenlijk allemaal weer terug te voeren op de wijze waarop er wordt gecommuniceerd.
Gelukkig heeft wethouder Van Weel tijdens de vergadering van de commissie stadsontwikkeling en leefomgeving van 18 januari j.l. al toegezegd om tijdens het eerstvolgende overleg met de voorzitters van de overlegorganen toe te lichten waarom het besluit tot roulatie is genomen.
Na het bijwonen van een vergadering van het OLB daags erna is bij ons de vraag naar boven gekomen of dit voorzittersoverleg wel doorgang zal vinden, op tijd gehouden zal worden en of het wel voldoende zal zijn.
 
Voldoende redenen om namens de fractie van de VVD-Hoorn de volgende vragen te stellen:
1. Kan het college aangeven welke waarde wordt gehecht aan het overleg met de overlegorganen?
2. Verandert er in de nieuwe opzet van het Wijkgewijs Werken wel of niet iets aan de positie van en de communicatie met de overlegorganen?
3. Kunnen de overlegorganen alsnog worden opgenomen in het organigram van het Wijkgewijs Werken?
4. Kan genoemd voorzittersoverleg op de kortst mogelijke termijn worden belegd en mogen we ervan uitgaan dat tijdens dat overleg ook nut en noodzaak van het rouleren van de rayonchefs worden toegelicht?
Uiteraard kunt u voor de beantwoording van deze vragen de gebruikelijke termijn in acht nemen. Een mondelinge beantwoording tijdens de raadsvergadering van 1 februari a.s. kunnen wij ons ook voorstellen, doch die keuze laten wij met vertrouwen over aan uw college. 
In afwachting van uw reactie,
Met vriendelijke groeten,

Harry van Lunteren – Raadslid
c.c. Overlegorganen en media