Bewoners Astronautenweg massaal tegen sloop

ingevoerd op 27-5-2009

HOORN – Maar liefst 92,8% van de Sterflatbewoners aan de Astronautenweg in Hoorn hebben een handtekening gezet tegen de sloop van meer dan 120 woningen in hun straat. Op 10 juni zullen deze handtekeningen aangeboden worden aan het college van Burgemeester en wethouders èn aan de directie van woningcorporatie Intermaris-Hoeksteen welke grootse plannen heeft met het gebied rondom de Astronautenweg, dat ook wel gezien wordt als de ‘skyline’ van Hoorn.

Nieuwe moderne wooncomplexen zullen gaan pronken aan de rand van het Markermeer als het aan Intermaris-Hoeksteen ligt. De huidige bewoners van de te slopen flatblokken zullen door deze plannen moeten wijken. Zij krijgen dan een woning elders in de stad aangeboden of ze moeten flink in de buidel tasten om op hun oude stekkie terug te keren.

Eind april maakte Intermaris-Hoeksteen haar plannen aan haar bewoners bekend. Daarbij presenteerden zij verschillende scenario’s waarop diverse wooneenheden op de nominatie staan voor sloop. De woonblokken grenzend aan De Weel ontkomen sowieso niet aan de sloopkogel, als het aan Intermaris-Hoeksteen ligt. Verder twijfelt het vastgoedbedrijf over de sloop van de woonblokken aan het Markermeer of nog een extra aantal woonblokken grenzend aan De Weel. Deze keus is nog niet gemaakt en zorgt voor enorm veel onrust onder de bewoners. De drie Hoogbouwcomplexen van de Sterflats mogen blijven staan en zullen drastisch gerenoveerd worden. In november wil de woningcorporatie al een beslissing laten vallen over de te slopen blokken.

Aanbieden resultaat handtekeningen actie;
Direct na de presentatie van de plannen door Intermaris-Hoeksteen, hebben de bewoners een werkgroep tegen de sloop opgericht: de Werkgroep Anti-Sloop Sterflats  (WASS).

Woensdag 10 juni om 14.00 uur zullen zij, samen met een groot aantal gedupeerde bewoners en steunbetuigers, het resultaat van de handtekeningenactie aanbieden aan de directeur van Intermaris-Hoeksteen, de heer M. Hoiting, Maelsonstraat 12 te Hoorn.

Om 16.00 uur worden de bewoners verwacht op het gemeentehuis, Nieuwesteen 1, in Hoorn, waar de de loco-Burgemeester de heer J. van Es, namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente, de handtekeningen in ontvangst zal nemen.
Het overhandigen van dit behaalde resultaat is voor de bewoners van groot belang omdat de sloopvergunningen nog niet door de gemeente zijn afgegeven.


Reacties
Reactie: (Juul)
5-8-2009, 23:58
Hallo allemaal,

Die garantie krijgen de bewoners niet. Degene met veel geld kunnen terugkeren en helaas zijn veel flatverdiepingen sociale huurwoningen en hebben de mensen dat geld niet.

Het maakt Intermaris niets uit, zij zijn uit op zakken met geld vullen, een mooie lokatie om door te geven aan rijke juppen die vaak niet uit Hoorn komen en geen gevoel met ons stadje hebben. Ze hebben renovatie beloofd, jaren terug al, bewoners betalen daarvoor, ze hebben niets gedaan, de boel laten ze verpauperen. het is een gemeen spelletje en alles draait om geld. Onze politiek moet hier iets tegen doen, zij zijn verantwoordelijk uiteindelijk. helaas bezit Intermaris veel van Hoorn. Goed is als we al onze klachten niet alleen aan Intermaris doorgeven, maar vooral aan onze politiek.

Wilt u weten hoe het er voor staat met de ontwikkelingen van de communicatie van Intermaris naar bewoners toe en of de flats wel of niet gesloopt gaan worden kijk op WASS anti sloop comite Astronautenweg. Lees maar eens, echt niet te geloven hoe Intermaris z’n klanten behandeld.

Reactie: (Juul)
5-8-2009, 23:51
Het gaat Intermaris om het grote geld. Ze hebben expres de flats verwaarloosd. Al zo lang werd de bewoners verteld over de renovatieplannen. Dit geld hebben de bewoners jarenlang aan mee betaald. Nu willen ze delen slopen van de flats om deze voor heel veel geld te kunnen gaan verhuren of verkopen aan rijke juppen die vaak niet eens hier vandaan komen. Lees de site van WASS anti sloop en zie wat er gebeurt. het is schandalig! En al ons ongenoegen over de woningen, straten die wij van Intermaris huren moeten we gewoon stuk voor stuk doorgeven aan de politiek. Onze gemeente Hoorn is nou eenmaal de eindverantwoordelijke neem ik aan. het mag niet zo zijn dat Intermaris half Hoorn bezit en maar doet waar die zin in heeft zonder rekening te houden met ons mensen.

Reactie: (sloop maar elders)
28-5-2009, 00:05
Laten we trouwens ook dat andere prachtige woningaanbod van Intermaris uit de jaren ’50 en ’60 niet vergeten. De omgeving van de Johannes Poststraat zoals de Sapmastraat, en de omgeving van de Liornestraat met prachtstraten als de Sint Jozefstraat, Gildeplein, Sint Matthijsstraat en het Westfriese Hof. Laten we dat vooral bewaren voor het nageslacht.

Nee, even serieus, ik heb er vroeger gewoond en het zijn vreselijke woningen. Intermaris heeft bij de Sint Jozefstraat inmiddels wel wat hekjes van de galerijen vervangen en zo, waardoor het er wat vriendelijker uit ziet. Mar het zijn nog steeds dezelfde slechte flats. En ook het Westfriese Hof blijft drie keer niets.

De bewoners uit deze buurten zouden graag aan de Astronautenweg wonen. Dus: sloop eerst het woningaanbod uit de jaren ’50 en ’60, en laat de woningen uit de jaren ’70 nog met rust. Doe die maar over 20 jaar.

Reactie: (sloop maar elders)
27-5-2009, 23:46
Misschien scheelt het als de bewoners de garantie krijgen dat zij tegen hun huidige huur terugmogen keren? Zo gaat dat in andere gemeenten ook.

Maar eigenlijk zou Intermaris eerst eens de echt rotte buurten in Hoorn aan moeten pakken. Siriusstraat e.o., Vredehofstraat/ Juniusstraat en het centrumgebied Kersenboogerd zijn er veel erger aan toe, met veel sociale overlast. En de woningen aan de Van Beijerenstraat e.o. (eigenlijk alles ten zuiden van de Venenlaan) hebben misschien niet veel sociale overlast, maar zijn bouwtechnisch slecht met weinig of geen isolatie en vochtdoorslag door de muren.

Dus Intermaris, start eens met het aanpakken van de slechte buurten. De Astronautenweg kan nog wel wat jaren mee.