CDA tegen bouwplan Dorpsstraat 143

ingevoerd op 1-2-2005

Het CDA zal dinsdag in de gemeenteraad tegen het bouwplan op de locatie Dorpsstraat 143 stemmen. Een appartementsgebouw zoals in de plannen staat past wat het CDA betreft niet in het lint. De CDA-fractie heeft kritiek op de procedures rond het plan en vreest de precedentwerking die een bouwplan als dit kan hebben.
De karakteristieke boerderij die nu op het perceel staat, ligt op een flinke afstand van de weg. Toch is het voor het CDA glashelder dat deze boerderij net zo goed bij het dorpslint hoort als panden die pal aan de weg staan. In de ruimtelijke onderbouwing bij het ‘Beeldkwaliteitplan voor de Linten’ staat: “Stolpboerderijen spelen een belangrijke rol in de bebouwing van het lint. Deze bebouwing dient zoveel mogelijk beschermd te worden.”
Het CDA plaatst vraagtekens bij het feit dat de boerderij niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat. In 2001 is op initiatief van het CDA geïnventariseerd welke panden bewaard zouden kunnen blijven door ze op de monumentenlijst te plaatsen. De Monumentencommissie noteerde de boerderij toen op de lijst met ‘kandidaten’ voor de monumentenlijst. Toch is het pand daar om onduidelijke redenen nooit op gekomen. Het CDA wil dat bekeken wordt of de boerderij niet alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst kan worden geplaatst.
In de commissie van juni 2004 heeft het CDA er mee ingestemd om verder te gaan met het project. De wethouder kwam toen te elfder ure nog even met het project op de proppen. Toen zijn we in goed vertrouwen akkoord gegaan. Achteraf bezien misschien wel te snel. Het CDA wil voortaan niet meer over plannen praten die op het laatste moment nog even op tafel worden gelegd.
Het CDA heeft de zaak nader bekeken en vindt, alles afwegende, dat de karakteristieke boerderij behouden moet blijven. Dat is naar ons idee ook meer in de geest van het Beeldkwaliteitplan voor de Linten. Omwonenden hebben diverse bezwaren tegen het plan (o.a. privacy en de hoogte van het plan). Het CDA heeft daar begrip voor.
Het CDA is er tot slot niet van overtuigd dat dit plan geen precedentwerking heeft. Dat houdt in dat er dan elders langs het lint ook veel makkelijker gebouwd zou kunnen worden onder verwijzing naar dit plan. Zo’n precedentwerking moet beslist vermeden worden. Daarvoor is ons dorpslint veel te waardevol. De waarde van behoud van het karakter van het lint neemt alleen maar toe nu rondom de linten de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder zal verrijzen.
Het moge duidelijk zijn: Het CDA steunt het bouwplan aan de Dorpsstraat 143 niet.