Zuurgraad in sloot langs industrieterrein De Marowijne weer normaal

ingevoerd op 2-2-2005

De zuurgraad in de sloot tussen het nieuwe industrieterrein Marowijne en de Dorpsstraat nabij het in aanbouw zijnde distributiecentrum is weer normaal. Dat blijkt uit metingen die vandaag zijn uitgevoerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Vorige week bleek uit een controle van het Hoogheemraadschap dat de zuurgraad van de sloot te hoog was. 
Het Hoogheemraadschap heeft vervolgens de sloot doorgespoeld om de kwaliteit van het water te verbeteren.
Op het terrein van het distributiecentrum zijn als fundering hoogovenslakken gebruikt. Het op de fundering aanwezige hemel-  en grondwater is vervolgens afgepompt op het gemeentelijk riool en van daaruit op het oppervlaktewater terechtgekomen. Als hoogovenslak in contact komt met water dan ontstaat door een chemische reactie een hogere zuurgraad van het water.
Het aanbrengen van hoogovenslak valt onder het zogenaamde Bouwstoffenbesluit. De slak is een  KOMO-gecertificeerde categorie 1 bouwstof die overeenkomstig de regels van dit besluit zijn toegepast.
Het lozen op het riool is inmiddels gestopt en er loopt een strafrechterlijk onderzoek door de politie naar de lozing. Ook wordt er op dit moment nog een extra onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het slib in de sloten om te kunnen beoordelen of er nadelige effecten van deze lozing hebben plaatsgevonden.
Direct omwonenden worden door het Hoogheemraadschap van de situatie op de hoogte gesteld door een brief.