Stadsvisie Hoorn krijgt vorm in contourennota

ingevoerd op 4-2-2005

Op 24 januari 2005 is de contourennota, waarin alle verkregen informatie over de Stadsvisie Hoorn 2005-2025 is geordend, gepresenteerd aan de raadsleden. Het is een basisdocument, een fundament op grond waarvan de stadsvisie gaandeweg vorm gaat krijgen. In de contourennota zijn nog geen keuzes van het college of de gemeenteraad opgenomen: dat komt straks in de stadsvisie, waarvoor het college de raad een concept zal gaan aanbieden. De contourennota wordt op 3 februari toegezonden aan de inwoners, bedrijven en instellingen die aan de stadsvisie hebben meegedaan. Ook komt de contourennota vanaf 3 februari voor alle geïnteresseerden op www.hoorn.nl te staan, zodat iedereen er kennis van nemen.
Onder het motto ’De stad is van ons allemaal’ hebben inwoners van Hoorn, bedrijven en instellingen in het najaar van 2004 hun mening over de toekomst van Hoorn aan het gemeentebestuur kenbaar kunnen maken. Veel mensen hebben hun visie over waar het de komende twintig jaar met de stad naartoe moet gegeven via een antwoordkaart, op de website, in persoonlijke gesprekken met raadsleden en in een viertal brede stadsgesprekken.
Er kwamen honderden reacties binnen, die gevoegd werden bij de meningen, keuzes een aanbevelingen van de 250 deelnemers aan de stadsgesprekken. In al die reacties valt een rode draad te ontdekken. Hoorn moet levendig zijn, een aantrekkelijke stad voor iedereen van jong tot oud. Hierbij hoort dat Hoorn moet kunnen groeien, al is nog onvoldoende aangegeven hoe. Hoorn moet duidelijk kiezen voor regionale samenwerking. Ook moet de stad de mogelijkheden die het waterfront biedt beter benutten. En er moeten oplossingen komen voor een betere infrastructuur en bereikbaarheid.
Een uit beleidsambtenaren bestaande werkgroep werd belast met het ordenen van de verkregen informatie en het leggen van verbanden tussen de wensen en de door de deelnemers gekozen richtingen. De werkgroep heeft dit vastgelegd in een contourennota. Daarnaast geeft de nota een aantal overwegingen bij de uitkomsten van de interactieve stadsronde. Die overwegingen hebben te maken met reeds vastgesteld beleid rond de thema’s die bij de stadsvisie spelen van de provincie, het Rijk, Europa en van de stad Hoorn zelf. Hierdoor geeft de contourennota inzicht in de uitkomsten tot nu toe en in de thema’s, aspecten en mogelijke keuzes waarover het straks in de stadsvisie zal gaan.
De contourennota wordt op 3 februari 2005 verzonden aan de inwoners, bedrijven en instellingen die hun mening over de toekomst van Hoorn naar voren hebben gebracht. Tevens zal de contourennota vanaf 3 februari te raadplegen zijn op www.hoorn.nl en ter inzage liggen bij de bibliotheken in Hoorn en bij de balie Voorlichting in het stadhuis.
Op dinsdagavond 1 maart 2005 vindt in schoolgebouw Titaan, Dampten 22 te Hoorn, een bijeenkomst plaats om de voorlopige resultaten terug te koppelen naar de inwoners, bedrijven en instellingen die aan de stadsvisie hebben meegedaan.
Na 1 maart wordt op basis van de contourennota de concept-stadsvisie uitgewerkt. Dit concept gaat in april de inspraak in. Voorzover geen duidelijke voorkeuren zijn uitgesproken, krijgt de gemeenteraad keuzes voorgelegd. Op 17 mei 2005 staat de vaststelling door de gemeenteraad gepland.