800.000 euro extra voor armoedebestrijding

ingevoerd op 8-2-2005

In 2005 zal de gemeente Hoorn 800.000 euro extra uitgeven aan armoedebestrijding. Dit geld is nodig om het armoedebeleid op peil te houden. Het geld komt beschikbaar als gevolg van de efficiënte bedrijfsvoering van de afdeling Sociale Zaken. Hiermee verwacht de gemeente in 2005 1,9 miljoen netto over te houden van de Rijksbijdragen voor uitkeringen. De rest van de 1,9 miljoen wil ze deels investeren in personeel en opleidingen binnen de afdeling Sociale Zaken en deels in reserve houden om ook in de toekomst een sociaal beleid te kunnen voeren.
Armoedebeleid op peil
Het Rijk heeft fors gesneden in de gemeentelijke budgetten voor armoedebestrijding. Veel gemeenten hebben daardoor hun bijzondere bijstand aan mensen met een minimuminkomen moeten terugschroeven. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om deze vorm van bijstand voor de minima in Hoorn op peil te houden en zal een deel van het overschot bij Sociale Zaken, 800.000 euro, hiervoor gebruiken.
Vruchtbare samenwerking gemeente en CWI
Hoorn heeft minder bijstandsgerechtigden dan vergelijkbare gemeenten. Dit is het gevolg van de wijze van samenwerking tussen de afdeling Sociale Zaken van de gemeente en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Deze is erop gericht om bijstandscliënten die waarschijnlijk vrij gemakkelijk een baan kunnen vinden, intensief te begeleiden bij het vinden van werk. En als dat niet lukt, moeten ze met behoud van een uitkering maximaal 28 uur per week aan het werk. Daardoor heeft Hoorn een relatief laag aantal bijstandsgerechtigden en houdt de gemeente geld over van het Rijksbudget voor bijstandsuitkeringen (het zogenaamde inkomendeel). Cliënten die niet op korte termijn aan het werk kunnen, worden direct doorgestuurd naar de afdeling Sociale Zaken op het stadhuis. Dit betekent dat ze direct bij de instantie terechtkomen waar ze de juiste begeleiding kunnen krijgen.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs deze wijze van samenwerking, die niet geheel binnen de wettelijke regels valt, goedgekeurd als experiment op de wet SUWI (Structuur en Uitvoering Werk en Inkomen).
Sociale Zaken in Hoorn vergeleken met andere gemeenten
Het ‘kringrapport benchmark 2004 WWB’ maakt inzichtelijk hoe de afdeling Sociale Zaken het doet ten opzichte van sociale diensten van vergelijkbare gemeenten. De cijfers van 2004  (t/m het derde kwartaal) laten zien dat:
- Hoorn het meeste geld overhoudt op het inkomendeel. Hoorn houdt circa 16 procent over, terwijl gemiddeld vergelijkbare gemeenten tussen de –5 procent en 5 procent tekortkomen c.q. overhouden.
- Hoorn het meeste geld uitgeeft aan bijzondere bijstand en minimaregelingen. Hoorn geeft gemiddeld 554 euro uit per minimahuishouden, terwijl er in vergelijkbare gemeenten gemiddeld  440 euro wordt uitgegeven.
- in Hoorn de kosten per klant boven het gemiddelde liggen. Dit valt te verklaren uit de extra inspanningen die verricht worden om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Deze extra inspanning zorgt voor het lage aantal uitkeringsgerechtigden.
- In Hoorn het aandeel diensten van derden en uitzendkrachten met 2,8 procent ver onder het gemiddelde ligt van 8 procent.