”VOC Hoorn heeft integer gehandeld”

ingevoerd op 3-6-2009

HOORN - De fractie van VOC Hoorn meent integer te hebben gehandeld. Dit meldt de fractie in een verklaring als reactie op alle commotie nadat burgemeester Van Veldhuizen namens de gemeenteraad de partij betichtte van ’mogelijk in strijd met de wet handelen’. Hoorngids bracht de kwestie afgelopen weekend naar buiten terwijl geen van de betrokkenen een reactie op de zware beschuldigingen wilde geven. VOC Hoorn is boos op de burgemeester en voelt zich ten onrechte beschuldigd en lichtte dit woensdagochtend in een verklaring toe.
 
Zoals u van Hoorngids gewend bent, proberen wij waar mogelijk brieven en verklaringen integraal te plaatsen. Hier leest u de verklaring van VOC Hoorn:

Reactie van VOC Hoorn op het persbericht van Burgemeester O.van Veldhuizen d d. 29 mei j.l.

De leden van de fractie van VOC Hoorn zijn van mening integer te hebben gehandeld.
Het is ons inziens niet in het geding dat integriteitregels door ons overschreden zouden zijn.
De reactie van fractie( en bestuur )op het persbericht was dan ook heftig: men is zeer verontwaardigd.
Wij zijn enorm beledigd door de verdachtmakingen over het mogelijk niet integer zijn.
Door het persbericht is VOC Hoorn  als vereniging in diskrediet gebracht, maar ook kan dit consequenties hebben voor raadsleden privé.
Het persbericht had niet verzonden mogen worden, er had nog geen hoor en wederhoor plaatsgevonden, wij zijn dan ook van mening dat wij ten onrechte worden aangeklaagd.

 
Verklaring:
Met verbazing heeft de fractie van VOC Hoorn kennis genomen van de ophef die ontstaan is rond een publicatie in het weekblad Zondag van 3 mei. Jl. rond de verpaupering van panden o.m. aan het Nieuwland. Dit onderwerp wordt reeds jaren door VOC Hoorn onder de aandacht gebracht bij het college van B&W en de bewoners van de gemeente Hoorn. Dit onderwerp gaat onze fractie zeer aan het hart.


Op 21 april van dit jaar heeft VOC Hoorn opnieuw aandacht gevraagd voor de situatie op het Nieuwland  en wel door z.g. artikel 43 vragen (mbt het reglement van orde) te stellen aan het college.
Direct bij het aanbieden van deze vragen aan het college van B&W zijn de vragen ook gezonden aan de plaatselijke media, zoals het NHD, Radio NH, Westfries weekblad, radio Hoorn en de Hoorngids.
Behoudens de laatste 2 was het voor geen van de andere media belangrijk genoeg om te publiceren.
Kennelijk had dit nieuwsitem voor hun onvoldoende nieuwswaarde; een afweging die een redactie elke keer moet maken en wiens verantwoordelijkheid dit dan ook is.

Een Hoornse ondernemer die gewend is om advertentie ruimte beschikbaar te stellen aan een ieder die iets zinnigs over onze stad te melden heeft,vond dit verhaal dermate interessant dat hij ons hiervoor ruimte beschikbaar heeft gesteld.

Het moge duidelijk zijn dat de fractie van VOC Hoorn hier geen bezwaar tegen had, want ook deze partij wil graag aan de bewoners van de gemeente Hoorn laten weten wat VOC Hoorn belangrijk vindt, waar prioriteiten behoren te liggen en waar zij zorgen over heeft.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier dus om openbaar gestelde vragen.

Door de burgemeester van Hoorn wordt nu de integriteitsvraag ter discussie gesteld.

Een openbaar stuk als artikel 43 RvO vragen zou, als dit als advertentie in een krant geplaatst wordt, de integriteit aantasten van een politieke partij. De beschikbaarsteller van de advertentie ruimte zou persoonlijk (!) belang kunnen hebben bij de inhoud van de vragen en vervolgens wordt de vragensteller beticht van het niet meer integer zijn.
Het causale verband ontgaat ons volkomen: de gestelde vragen zijn openbaar aangeboden aan alle media.

 
De fractie van VOC Hoorn wil graag met een ieder die hieraan behoefte heeft over dit onderwerp in discussie gaan.
Mogelijk kan dit leiden tot goede afspraken en een code die zou moeten gelden voor alle politieke partijen in Hoorn!


VOC Hoorn heeft integer gehandeld en heeft niets te verbergen, wij zijn voor openheid naar een ieder en willen verantwoording afleggen voor onze daden. Maar het predicaat “ mogelijk niet integer” laten wij ons niet opleggen!

Hoorn, 2 juni 2009