SPEELDAG NL wordt groot en gratis evenement voor kinderen

ingevoerd op 4-6-2009

Hoorn –  In de binnenstad van Hoorn wordt op zondag 20 september 2009 een grootschalig, jaarlijks terugkerend evenement met het thema Spel en Spelen gehouden onder de titel SPEELDAG NL. Door de hele historische binnenstad zijn gratis spel- en speelactiviteiten die voor reuring en plezier zorgen zodat families een bijzonder dagje uit in Hoorn beleven. In navolging van de Belgische stad Mechelen en de Duitse stad Ravensburg wordt in Hoorn als eerste stad in Nederland een jaarlijks terugkerend, grootschalig evenement met het thema Spel en Spelen gehouden.
 
SPEELDAG NL is een kindvriendelijk evenement dat gratis toegankelijk is. Kinderen van globaal 4 tot 14 jaar kunnen van alles doen, beleven of ontdekken. Er zijn allerlei activiteiten te doen op deze dag. Deze activiteiten vinden in de openlucht of in tenten en trailers plaats.  Inmiddels hebben zich al veel landelijke en regionale instellingen en bedrijven aangemeld die met kinderactiviteiten present zullen zijn.  Ook zijn er al verschillende sponsors en heeft de Gemeente Hoorn haar steun toegezegd.
 
Binnenstad vol kinderpret
In verschillende straten in de binnenstad staan mooie tenten en kramen waar gespeeld kan worden. Fabrikanten van speelgoed en speelgoedwinkels presenteren zich. Maar ook zullen er Oudhollandse spelen gespeeld worden, gaan musea en organisaties zich manifesteren. Er is aandacht voor gezondheid en sport, voor educatie en spelcomputers, voor samen of alleen spelen of bouwen. Er zijn megasjoelbakken, clowns, springkussens, lucht- en zandkastelen, stelten en driewielers, Vliegende Hollanders, XXL-versies van bordspellen, demonstraties, muziek- en dansvoorstellingen, er wordt geknutseld en gebouwd, er is spanning, er wordt gelachen.

Stad Hoorn bewuste lokatie
De stad Hoorn is niet zomaar gekozen. De stad heeft al veel met spelen en spellen. Zo is er het Speelgoedmuseum, de Museumstoomtram, er is een importeur van speelgoed gevestigd, er is een gespecialiseerde Spellenwinkel, er is een Clowntjesdag, er zijn Vakantiespelen. In het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw zijn ook al veel populaire exposities over speelgoed geweest zoals Lego, Barbie, Jumbo en Playmobil.

Recordpoging en meidengroep Djumbo
SPEELDAG NL 2009 wordt een knaller volgens de organisatoren. Er komt onder andere een recordpoging waarbij honderden kinderen tegelijk een spel spelen. Hoornse scholen worden momenteel benaderd om mee te doen. De dag wordt afgesloten met een optreden van de onder de jeugd zeer populaire meidenband Djumbo.

Er is een speciale Stichting SPEELDAG NL opgericht. Het stichtingsbestuur bestaat uit Hans Stuijfbergen (Museum van de Twintigste Eeuw), Peter Buis (Brasserie Cosy), Rob van Loon (Hoorn Events) en Frans van Luit (Stichting Evenementen Stad Hoorn).

Meer informatie kunt u vinden op: