CDA wil openheid over locaties schoolhuisvesting

ingevoerd op 19-2-2005

Duidelijkheid over mogelijke locaties voor onderwijshuisvesting. Daar wil de Hoornse CDA-fractie nadrukkelijk om vragen. Op dit moment werkt het college nog diverse opties voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs uit.
In de eind vorig jaar gevoerde discussie over de door het college (en een enkele raadsfractie) gewilde campus voor meer dan 5000 leerlingen, is duidelijk geworden dat een meerderheid van de raad het idee voor zo’n campus niet ziet zitten. Daarom heeft het college het voorstel teruggenomen om na te denken over andere opties voor de huisvesting. Deze opties worden ons ergens in de komende weken voorgelegd en zullen hoogstwaarschijnlijk op 23 maart worden besproken in de raadscommissie welzijn en volksgezondheid.
Het CDA heeft de behoefte om op dit moment al een paar zaken op te merken:
Een groot probleem bij het bespreken van de campus was het ontbreken van een locatie in de plannen van het college. Ook na aandringen van het CDA is er geen locatie genoemd, mede omdat het plan op een gegeven moment door het college werd ingetrokken. Het CDA verwacht zonder meer dat er in de plannen die het college straks aan ons voorlegt, in de diverse opties óók wordt gesproken over mogelijke locaties.
Het CDA vindt dat een behoorlijke politieke afweging onmogelijk is als er niets gezegd kan worden over locaties. Het gaat er immers niet om of een bepaald idee in zijn algemeenheid goed is, het gaat erom of het een goed idee is in Hoorn. En daarbij is de locatie waar het moet gebeuren van groot belang.
Toen het CDA vroeg om een locatie voor de campus te noemen, wilde de wethouder dat overigens niet doen onder verwijzing naar het rapport Brand Meester. Het CDA kan zowel in de letter als in de geest van dat rapport niets ontdekken dat het achterhouden van locaties in plannen voor onderwijshuisvesting rechtvaardigt. Wij zullen een dergelijke argumentatie van de wethouder dan ook niet accepteren.
We hopen op een vruchtbare discussie over de toekomst van de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Hoorn.