College vindt Westfries Museum goed beveiligd

ingevoerd op 19-2-2005

In antwoord op schriftelijke vragen van VOC Hoorn en VVD meldt het College van B&W dat het Westfries Museum goed beveiligd was. De fracties kaartten de beveiliging aan nadat enkele weken geleden voor miljoenen aan schilderijen en zilver werden ontvreemd uit het gebouw op de Rode Steen in Hoorn. De dieven bleken zich te hebben laten insluiten en plakten vervolgens de bewegingsmelders in de zalen af zodat zij ongehinderd hun slag konden slaan.

Lees hier de vragen en bijbehorende antwoorden:

Geachte heer Van der Maat,

In antwoord op uw vragen, ex art. 37 reglement van orde van de gemeenteraad, die uw fractie te samen met de fractie van de VVD op 4 februari 2005 heeft gesteld, volgt hieronder de beantwoording.

Volgens uw college is het Westfries museum goed beveiligd. Toch is het ontvreemden van een aantal topstukken en kostbaar zilverwerk blijkbaar een eenvoudige zaak. Dit
roept bij ons de volgende vragen op.
1. Blijft het college bij het standpunt dat de beveiliging aan de gestelde eisen voldeed?
Het Westfries museum en het beveiligingsbedrijf hebben het college verschillende malen bevestigd dat het Westfries museum over een adequate beveiligingsinstallatie beschikt.
2. Heeft het college maatregelen genomen die herhaling kunnen voorkomen?
Gebleken is dat de beveiliginstallatie te manipuleren valt. Er zijn door het beveiligingsbedrijf onmiddellijk maatregelen genomen zodat deze manipulatie niet meer mogelijk is.
De beveiligingsmaatregelen die musea nemen, betreffen dikwijls alleen het gebouw. De collectie is slechts incidenteel beveiligd.
3. Bestaat er een effectief toegangscontrolesysteem?
Als wij u vraag goed begrijpen, bedoelt u met uw vraag of bezoekers gecontroleerd worden bij binnenkomst. Het Westfries museum is een voor het publiek toegankelijk gebouw, waar iedereen zonder controle een kaartje kan kopen, en hierna in de voor het publiek toegankelijk
expositieruimtes naar binnen mag.
Het publiek wordt erop gewezen dat grote tassen in de daarvoor bestemde kluizen opgeborgen
dienen te worden.
4. Bestaat er een actueel collectie registratiesysteem en vindt er periodiek controle plaats?
Ja, de collectie is nagenoeg volledig digitaal geregistreerd en er bestaat een standplaatscontrolesysteem. Hierbij wordt periodiek per standplaats (museumzaal) gecontroleerd of alle voorwerpen die zich op een bepaalde standplaats bevinden overeenstemmen met alle voorwerpen die voor die standplaats geregistreerd staan. Het
standplaatscontrolesysteem betreft zowel de museumzalen als de depots.
Niet alleen het beveiligingssysteem heeft gefaald, maar de bouwkundige voorzieningen waren zodanig dat de dieven hun actie binnen afzienbare tijd hebben kunnen uitvoeren.
5. Bent u bereid om een inventarisatie te maken van de huidige situatie ten aanzien van de elektronische en bouwkundige situatie van het museum?
Het beveiligingsbedrijf maakt momenteel in samenspraak met het Westfries museum een inventarisatie van de totale beveiligingssituatie. Hierin worden ook bouwkundige aspecten meegenomen. Over de bouwkundige situatie wordt overleg gevoerd met de Rijksgebouwendienst, die bereid is mee te werken.
6. Bent u bereid te investeren om eventuele tekortkomingen op te heffen?
Het college was en is altijd bereid bijzondere of vervangingsinvesteringen, die door het Westfries museum via de reguliere procedure van de Voorjaarsnota worden aangemeld, mee te nemen.
7. In hoeverre is de leverancier van het falende/gemanipuleerde “beveiligingssysteem”
aansprakelijk voor de schade als gevolg van de inbraak?
Mocht blijken dat de leverancier (of wie dan ook) aansprakelijk gesteld kan worden voor het falen van het beveiligingssysteem, dan zal dit niet nagelaten worden.
8. Welke overwegingen hebben ten grondslag gelegen aan de relatief lage uitgaven voor beveiliging, zeker als daartegen de totale waarde van de kunst in het museum wordt afgezet?
De uitgaven voor beveiliging waren niet laag maar in overeenstemming met de eisen die worden gesteld aan het beheer en onderhoud van de beveiliginginstallatie, zoals vastgelegd in het onderhoudscontract met het beveiligingsbedrijf.
Als wij de pers moeten geloven verdwijnt er veel kunst uit depots en archieven.
9. Zijn er voldoende beveiligingsmaatregelen getroffen in en rond de depots en archieven van het Westfries museum?
De depots en archieven met belangrijke stukken maken onderdeel uit van het gebouw van het Westfries museum en vallen onder hetzelfde beveiligingsregime. Het zilverdepot is daarbinnen nog apart beveiligd. Grote stukken zoals meubels zijn ondergebracht in een extern beveiligd depot. Daarnaast bestaan er strikte regels wie wel of niet toegang heeft tot de depots en over het gebruik van sleutels. Deze worden slechts aan enkele vaste medewerkers verstrekt.
Het Westfries museum werkt met veel onbetaalde vrijwilligers.
10. Vindt bij aanstelling van deze gewaardeerde krachten een antecedentenonderzoek plaats?
Er werken 7 vrijwilligers voor enkele uren per week in het museum, over het algemeen in de functie van suppoost. Bij vrijwilligers wordt geen antecedentenonderzoek uitgevoerd. De vrijwilligers hebben uitsluitend toegang tot de voor het publiek toegankelijke ruimtes van het gebouw, en dus niet tot de depots.
In april 2004 is het college een beleidsplan van het Westfries museum aangeboden.
11. Wat is de reden dat dit beleidsplan pas vorige week in het college is besproken?
Het beleidsplan is in juni 2004 door de beheerscommissie van het Westfries museum aan het college aangeboden. Het beleidsplan is onlangs op de B&W-agenda geplaatst, om het beschikbaar te kunnen stellen aan de gemeenteraad.
12. Is het college van plan gehoor te geven aan de gedane conclusies en aanbevelingen?
Het college beschouwt het beleidsplan als een werkplan voor de komende jaren. De conclusies en aanbevelingen kunnen gefaseerd en via de gebruikelijke procedure van aanmelding van investeringen en projecten, uitgevoerd worden. Het Westfries museum dient daarbij zelf de
prioriteiten aan te geven.
13. Is het college bereid een plan van aanpak op te stellen en te implementeren, met daarin aandacht voor het merken en van onvervangbare objecten en topcollectiestukken en het opstellen van organisatorische maatregelen aan de hand van de syllabus Security management van de Haagse Hogeschool?
Als antwoord op vraag 5 is al gemeld dat door het beveiligingsbedrijf in samenspraak met het Westfries museum en de Rijksgebouwendienst een plan van aanpak wordt gemaakt. Het eventueel ‘merken’ van onvervangbare objecten en topcollectiestukken wordt binnen dit kader
eveneens meegenomen. De syllabus Security management van de Haagse Hogeschool is bij ons college niet bekend. Uw suggestie deze syllabus te betrekken bij het opstellen van organisatorische maatregelen zullen wij voorleggen aan het beveiligingsbedrijf.
Het gebouw waarin het Westfries museum is gevestigd munt niet uit in publieksvriendelijkheid.
14. Bestaat er een actueel calamiteitenplan en zo nee, is het college dan met ons van mening dat dit zo spoedig mogelijk moet worden ontwikkeld?
Er bestaat een calamiteitenplan voor het Westfries museum dat na overleg met brandweer en politie is opgesteld. Jaarlijks vindt er een oefening plaats.


Reacties
Reactie: (kees)
19-2-2005, 13:07
Museum: ’Geavanceerd, veilig beveiligingssysteem’

Het College van B&W: Uitgebreide vergadering.

De dieven: een Rolletje plakband.

Reactie: (leraar)
19-2-2005, 12:04
P.S. veilig. Wat kan het leven toch (een enkele keer) leuk zijn met abtenaren!
(De gestolen spullen overigens ten spijt hoor!)

Reactie: (Leraar)
19-2-2005, 12:00
College van B&W dat het Westfries Museum goed beveiligd was! Da’s lachen! Als men de "ogen" van het "alarmsysteem" zo hoog had opgehangen dat niemand er zonder ladder bij kan komen, en/of een tweede onzichtbaar systeem had, was dit niet gebeurt.
Veilig! Natuurlijk! De belangrijkste "schatten" zijn weg!