Hoornse Instellingen maken bezwaar tegen Reclamebelasting

ingevoerd op 5-6-2009

Afgelopen weekend hebben, naast bedrijven, veel Hoornse instellingen van de gemeente Hoorn een aanslag voor Reclamebelasting ontvangen. Veel Hoornse instellingen vinden het om verschillende redenen niet terecht dat maatschappelijke, sportieve, educatieve, culturele en gezondheids-instellingen worden belast voor het hebben van een naam en/of  logo aan de gevel waarmee de aanwezigheid en activiteit van bewuste instelling kenbaar wordt gemaakt. Overigens zijn ook veel ondernemers in Hoorn boos over de hoogte van hun aanslag voor de Reclamebelasting.
 
In een uitgebreide verklaring met 22 punten van kritiek aan Gemeenteraad en College maken de instellingen, waaronder musea en galeries, duidelijk waarom de regeling oneerlijk en onrechtmatig is. Wat de instellingen steekt is dat zij als commerciële ondernemingen worden behandeld terwijl men vaak geen winstoogmerk heeft en ieder geval verschilt van ‘echte  ondernemingen’. Ook zijn zij op geen enkele wijze betrokken bij de plannen en hebben ze geen enkele invloed gehad op de totstandkoming van de Reclamebelasting. Er is alleen overlegd met ondernemersorganisaties. En de opbrengsten worden door enkele ondernemers verdeeld en niemand heeft hier enige invloed op.

De instellingen vinden het maar vreemd dat in Hoorn een ziekenhuis, museum of gevangenis als commerciële onderneming wordt gezien en dat de speciale maatschappelijke en culturele taken blijkbaar geen rol meer spelen. Ook is er sprake van willekeur: de ene school moet wel betalen, een andere niet. Ook wordt geen verschil gemaakt tussen een A1-toplokatie als het Grote Noord of een achterafstraatje waar een instelling zit. Zo betaalt een museum veel meer dan een winkel in een drukke winkelstraat. Men verwijt de gemeente verder verkeerde informatie te hebben verschaft en meent dat de gemeenteraad om de tuin is geleid. De vraag is zelfs of de Hoornse Reclamebelasting wel volgens de juiste regels tot stand is gekomen.

Naast het collectieve bezwaar, maken de instellingen ook individueel bezwaar. En enkele instellingen overwegen inmiddels om hun naam van de gevel te halen uit boosheid over de regeling. Dat wordt straks misschien nog zoeken naar een gezondheidsinstelling of museum in Hoorn.
Instellingen die zich alsnog willen aansluiten bij de protestverklaring kunnen mailen naar info@museumhoorn.nl .

Lees hier de Verklaring:

 

Reacties
Reactie: (Joop)
1-8-2011, 14:27
Het is niet ,in Franeker wordt nu ook reclamebelasting geheven 600 euries maarliefst. En gaat door een paar mensen verdeeld worden. En ook wij hebben hier geen baat bij. Bij activiteiten in de stad hebben wij een omzet verlies van 50 -60 %. lekker hoor

Reactie: (J.Wu)
18-7-2009, 03:19
Reclame belasting is een vervanging van baatbelasting. Aangezien ik geen enkele baat heb bij de door de gemeente uitgevoerde vernieuwing maar juist een schade van miljoenen, verwacht ik uitbetaling van deze schade of negatieve baat.

Reactie: (bandy)
6-6-2009, 07:13
heel goed verwoord Westfries. Noord-Koreaanse overheid past heel goed bij Hoorn en de andere overheid in Den Haag

Reactie: (Westfries)
5-6-2009, 23:55
Welke idioot verzint dit nou weer. En het is het slapste smoesje ooit om te zeggen dat dit zo is om de economie te stimuleren, dat doe je juist door het bedrijven financieel aantrekkelijk te maken... zo jaag je juist bedrijven weg. Deze beslissingen zijn alleen maar gemaakt tussen de "elite" bedrijven en de gemeente om de kleinere bedrijfjes de nek op te draaien. De grotere bedrijven die samen bij enkele achterkamertjes organisaties verenigd zijn verrijken zich hier alleen maar mee, omdat het voor hen financieel voordeliger wordt, terwijl kleinere ondernemingen meer moeten gaan betalen. En dan zitten we ons zorgen te maken over de vele faillissementen in de regio.... Het wordt tijd dat onze oh zo geliefde gemeenteraad maar eens opgaat stappen, want naar de burger luisteren kunnen ze in deze Noord-Koreaanse "volksvertegenwoordiging" niet.

Reactie: (alexis)
5-6-2009, 22:15
Goedzo jongens, vooral doorgaan met acties tegen die ondemocratische reclamebelasting. In veel steden berust het geheel op een vunzige juridische truc om publiek geld naar private stichtingen of verenigingen door te sluizen. Er is onlangs een site gelanceerd: anti-reclamebelasting.nl. Steun het verzet tegen de reclamebelasting!

Reactie: (Robert Vinkenborg)
5-6-2009, 13:29
Goede actie. De reclamebelasting pakt zeer onrechtvaardig en willekeurig uit, alleen om reden dat veel bedrijven geen reclameborden hebben en dus niet hoeven mee te betalen. De tarieven zijn zeer willekeurig. Waarom betaalt een ondernemer op Westfrisia vijf keer zoveel als een winkelier in de Grote Beer? Ik zie geen tegengestelde belangen tussen ondernemers en instellingen als musea. Dat er nu een aparte club gaat komen om te praten over de besteding van de opbrengst, is een vreemde bijvangst. Waar hebben we de gekozen volksvertegenwoordigers nog voor. Welke politieke partij "Schaf de reclamebelasting af" in het volgende verkiezingsprogramma te zetten? Ik voorspel die partij een grote toekomst.