Van Es betreurt uit de school klappen besloten vergadering

ingevoerd op 10-6-2009

Wethouder Van Es (PvdA) schrijft in een brief aan de Gemeenteraad dat hij betreurt informatie uit een besloten vergadering te hebben verstrekt aan een verslaggever van het Dagblad voor West-Friesland. De reactie komt nadat de fracties Tonnaer en De Meij dit hadden aangekaart met schriftelijke vragen. Ook het College stuurde een brief naar de Raad en zegt dat men zich extra bewust is van de noodzaak zorgvuldig met vertrouwelijke informatie om te gaan. Een interpellatiedebat is volgens Tonnaer en De Meij nu niet meer nodig.
 
Twee weken geleden sprak de gemeenteraad over de nieuwe bestemming van de gevangenisgebouwen op het Oostereiland. Een deel van die beraadslaging vond achter gesloten deuren plaats. Een dag later noemde Van Es de bedragen die in beslotenheid werden genoemd ook aan het Noordhollands Dagblad, nadat hij om de hoogte van de bedragen werd gevraagd.

De fracties Tonnaer en De Meij schreven hierop een boze brief met vragen. Daarin stipten ze aan dat het schenden van de geheimhouding strafbaar is. Van Es heeft nu een brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin hij schrijft zijn openhartigheid te betreuren.

Dit is de reactie van de Fractie Tonnaer en de Fractie De Meij:
 
Aan: de Voorzitter van de gemeenteraad en het College van B&W

Betreft: gebrek aan geheimhouding

Hoorn, 9 juni 2009.
 
Geacht College en voorzitter,

Tijdens de raadsvergadering van 26 mei jl. is voor een deel in beslotenheid gesproken over het Oostereiland. Volgens ons geldt de beslotenheid en geheimhouding voor iedereen die tijdens deze vergadering aanwezig was. Uit het krantenartikel ‘Extra geld nodig voor Oostereiland’ (NHD, 28 mei jl.) blijkt dat wethouder J. van Es (PvdA) deze geheimhouding heeft geschonden. Wethouder Van Es heeft hiermee het gemeentebelang en de bestuurlijke geloofwaardigheid ernstig geschaad. In onze brief van 1 juni jl. met schriftelijke vragen stellen wij de schending van de geheimhouding door wethouder Van Es aan de orde.

Reeds  binnen één week hebben wij de antwoorden van het college en een persoonlijke reactie van wethouder Van Es ontvangen. Uit de beantwoording blijkt dat zowel het college als wethouder Van Es toegeeft dat door het krantenartikel een deel van het vertrouwelijk raadsbesluit openbaar is gemaakt. Verder blijkt dat zowel het college als wethouder Van Es de schending van de vertrouwelijkheid en geheimhouding betreurt.

Wij hebben van wethouder Van Es excuses tegenover de gemeenteraad geëist. Wij beschouwen het ‘betreuren’ door het college en wethouder Van Es als een impliciete manier om excuses te maken. Het is buitengewoon jammer dat noch uw college, noch wethouder Van Es de grootheid heeft om ondubbelzinnig excuses te maken. Uit de reactie van het college blijkt dat u van mening bent dat wethouder Van Es te goeder trouw heeft gehandeld. Wij delen uw mening niet. Onze fracties blijven van mening dat wethouder Van Es willens en wetens en dus opzettelijk de geheimhouding heeft geschonden. Omdat wethouder Van Es nog slechts 9 maanden wethouder is, vrezen wij echter niet dat sprake zal zijn van een herhaling van de schending van vertrouwelijkheid en geheimhouding van de gemeenteraad.

Onze fracties willen slechts bij uitzondering in beslotenheid vergaderen. Wij zijn er daarom mee ingenomen, dat samen met onze collega-fractievoorzitters binnenkort gesproken wordt over de geheimhouding en vertrouwelijkheid van stukken en van vergaderingen. Omdat wethouder Van Es van een dergelijk gesprek kan leren, veronderstellen wij althans, nodigen wij hem uit aan het gesprek in het presidium hierover, deel te nemen.

Hoewel wij twijfels hebben over de oprechtheid van de excuses welke wethouder van Es heeft gemaakt, zullen wij deze accepteren.
De noodzaak tot het houden van een interpellatiedebat over de geheimhouding betreffende het Oostereiland, komt hiermee te vervallen. Wij nemen het verzoek tot het houden van een interpellatie  tijdens de raadsvergadering van 17 juni a.s. daarom terug.

 
Vriendelijke Groet,

namens de Fractie Tonnaer en de Fractie De Meij,
Roger Tonnaer en Chris de Meij

Reacties
Reactie: (kees)
17-6-2009, 22:11
Een liefe brief waarom geen motie van wantrouwen ingediend?.
Want dit maak ik toch wel op uit deze brief.

Reactie: (bandy)
11-6-2009, 14:16
Als je in het bedrijfsleven zo blunderd kun je iets anders gaan zoeken, in de lokale en landelijke politiek mag je blunderen wat je wilt, witte boorden ???????

Reactie: (jan)
11-6-2009, 00:46
wat een watjes die van tonnaer en van der meij, toeteren en dan bij sorry zeggen ok het is goed. Jammer maar ook deze fracties gediskwalificeert van oprechte politiek. Vriendjespolitiek.....

Reactie: (Daniel)
10-6-2009, 20:32
En natuurlijk mag ie gewoon blijven zitten? Dat moet ik eens doen, vertrouwelijke info naar buiten brenegen, dan kan ik mijn biezen pakken. Gelukkig geldt dat in Hoorn niet en mag "de neus" gewoon doorgaan met andere beschuldigen van onwettelijk handelen en zelf buiten schot blijven... Van mij mogen er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden..