Hoorn wil uitspraak rechter over strafontslag

ingevoerd op 11-3-2005

Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn heeft in de ontslagzaak van een projectmanager op 8 maart 2005 besloten dat deze zaak, waarbij sprake is van ernstige schending van de integriteit, zich niet leent voor een schikking.
Kiezen voor schikking zou des te meer klemmen, omdat het college, zeker als het gaat om integriteit, openheid betracht. Een eventuele schikking heeft tot gevolg dat over de inhoud daarvan door partijen geen mededelingen naar buiten kunnen worden gebracht. Dat gegeven staat haaks op de transparantie die het college noodzakelijk acht, juist als integriteit in het geding is.
Het college is onverkort van mening dat sprake is van ernstig plichtsverzuim, waarbij strafontslag een passende sanctie is. Het college hecht er dan ook aan dat de rechter daarover een uitspraak doet. Het recht in de meest brede betekenis van dat begrip is gediend met een uitspraak van de rechter, desnoods in hoogste instantie.
Op 25 februari 2005, tijdens de behandeling van het verzoek om een voorlopige voorziening, heeft de rechter in Alkmaar beide partijen voorgesteld om rond de tafel te gaan zitten om tot een oplossing te komen. Zoals het er nu naar uitziet wordt de zaak op 25 maart voortgezet.