ISV-programma Hoorn aangeboden aan gedeputeerde Hooijmaijers

ingevoerd op 14-3-2005

De wethouders C. van Weel en H. Hansen hebben op maandag 14 maart het programma voor stedelijke vernieuwing in Hoorn voor de komende 5 jaar persoonlijk aan de gedeputeerde voor stedelijke vernieuwing, de heer A. Hooijmaijers, overhandigd. Daarbij onderstreepten zij het belang van een substantiële bijdrage van de provincie voor Hoorn.
Hoorns ambitie om te investeren in stedelijke vernieuwing is onverminderd hoog. Er liggen projecten op de plank waarvoor een ISV-bijdrage nodig is van bijna 7 miljoen euro. Het zou jammer zijn als enkele belangrijke projecten vanwege geldgebrek niet zouden doorgaan. Er is speciaal aandacht gevraagd voor de twee projecten waarvoor Hoorn een beroep doet op extra provinciale middelen.
Op 8 maart 2005 heeft de gemeenteraad van Hoorn het Ontwikkelingsprogramma  Stedelijke Vernieuwing (ISV) vastgesteld.  Het bedrag dat de provincie voorlopig heeft toegekend, ca. 2,5 miljoen euro, wordt ingezet voor de nieuwe wijkaanpak, Hoorn Kern Gezond, maatregelen tegen geluidsoverlast en voor bodemsanering. Deze bijdrage komt van het Rijk.
De provincie zal zelf ook een bedrag van bijna 30 miljoen euro inzetten voor stedelijke vernieuwing. Gemeenten kunnen voor maximaal twee projecten een beroep doen op dit extra budget. De gemeente Hoorn vraagt een provinciale bijdrage voor de ontwikkeling van het stationsgebied en projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn.
Stationsgebied: gevraagde bijdrage € 500.000,--
Voor een integrale aanpak van het stationsgebied wordt een beroep gedaan op extra geld van de provincie. Het plan gaat uit van de bouw van woningen, winkels en kantoren en het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid.
Er is ook aandacht voor ouderen. Daarbij wordt mogelijk aansluiting gezocht bij voorzieningen in de nabijheid, zoals Lindendael en Avondlicht.
Wonen, zorg en welzijn: gevraagde bijdrage € 2.050.000,--
Gelet op de demografische ontwikkeling moeten er meer woonvormen en voorzieningen voor ouderen komen. Het gaat onder andere om woonzorgcomplexen en wijksteunpunten. Voor het realiseren van woonzorgcomplexen en beschermd cluster wonen zijn extra bijdragen noodzakelijk. In totaal gaat het om ruim 400 woningen met zorg, met een geplande ISV-bijdrage van € 4.500,-  per woning.
Ook zijn er plannen om wijksteunpunten te realiseren als bijdrage in het beleid van extra-muralisering op het gebied van ouderen- en gehandicaptenhuisvesting.