Hoorn voorhoedegemeente op het gebied van elektronische dienstverlening

ingevoerd op 18-3-2005

Hoorn is een van de 15 gemeenten in ons land die zijn uitgekozen voor deelname aan het project Voorhoedegemeenten van de EGEM.
EGEM staat voor Elektronische Gemeenten en is de organisatie, ingesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die gemeenten met behulp van ICT beter wil laten presteren op het gebied van de dienstverlening, politiek en beleid en interne organisatie.
Voor het project zijn 15 gemeenten van verschillende grootte nodig. Hoorn is samen met Amstelveen, Assen en Helmond geselecteerd in de groep gemeenten van 40.000 tot 100.000 inwoners, die aan de voorwaarden van de EGEM voldoen om als proeftuin te kunnen fungeren.
Hoorn ontplooit aantoonbaar activiteiten op het gebied van elektronische communicatie en dienstverlening en innovatie van werkprocessen. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar op de gemeentelijke website, die steeds meer mogelijkheden biedt als het gaat om informatie en vormen van dienstverlening. Ook voor 2005 staat het nodige op stapel, zoals het mogelijk maken van elektronische transacties en het toegankelijk maken van geografische informatie.
Ook speelde voor de EGEM mee, dat Hoorn voor de omliggende  gemeenten een centrumfunctie vervult op het gebied van dienstverlening en ICT.
De komende drie jaar gaat Hoorn samen met de andere voorhoedegemeenten en dertien referentiegemeenten aan de slag om de prestaties op het gebied van toegankelijkheid, dienstverlening en bedrijfsprocessen verder te verbeteren. De ervaringen van Hoorn en de andere deelnemers moeten leiden tot bruikbare toepassingen, zodat ook andere gemeenten van de opgedane kennis en ervaring kunnen profiteren.