Veel klachten over slechte radio-ontvangst in regio Hoorn

ingevoerd op 23-3-2005

De PvdA-Hoorn is begin dit jaar benaderd door mensen die klaagden over de slechte radio-ontvangst via de ether van vooral radio 1 en 2 FM. De vraag van hen was of de PvdA bereid was aktie te ondernemen. Halverwege februari zijn er oproepen geplaatst in de media met het verzoek te reageren indien het probleem bij meer mensen zou spelen. De daaropvolgende dagen bleek dat de ergenis over de slechte ontvangst wijd en zijd verbreid.is. Via telefoon en e-mail zijn tientallen reacties binnengekomen*.
Een bloemlezing:
- “Het is om gek van te worden, en intussen strijkt men wel het luistergeld schaamteloos op.”
- “Ik hoop dat jij voor de gedupeerde Westfriezen iets kunt regelen: wij willen ’s morgens het radio 1 journaal en op zondag Vroege Vogels in bed kunnen beluisteren”.
- “… zijn zeer slecht en ergerlijk”.
- “…. wordt door mij en ook door mijn echtgenoot als zeer storend ervaren”.
- “… vaak erg irritant”.
- “Eigenlijk vind ik het een grof schandaal dat de publieke zenders zo slecht zijn te ontvangen”.
- “Uw kritiek is mij uit het hart gegrepen”.
- “We kunnen niet accepteren dat we de dupe van de frequentiedans zijn geworden….. We protesteren dan ook krachtig tegen deze destijds ondoordachte maatregel die ten koste van de gebruikers is gegaan”.
- “Ik vind dat als de wiedeweerga wat moet veranderen, het duurt al veel te lang”.
- “Ik vind het heel vervelend dat ik Radio 1 niet meer kan krijgen”.
- “Ik ben het hartgrondig eens met uw klacht over de etherontvangst”.
- “Het zou ons wat waard zijn….”
- “Ik heb notabene op mijn ‘wereldontvanger’ nog problemen…”
- “Ik heb ook nog een paar nieuwe transistorradio’s gekocht, maar deze doen het nog veel slechter….”
- “Vooral Radio 1 is een ramp”.
- “Onbegrijpelijk dat een nieuwszender zo slecht is ingesteld”.
- “Als u het voor elkaar kunt krijgen dat de radio weer normaal (eigenlijk bedoel ik goed)  te ontvangen is, zou ik u zeer dankbaar zijn”.
- ……………… enzovoorts…………….
Een paar klagers melden ons dat ze in een eerdere fase contact hebben gehad met onder meer de Nozema. Daarbij werd duidelijk dat via die wegen geen resultaat kon worden bereikt. Contacten met elektronicahandel bevestigen de klachten. Heel vaak worden ze gevraagd om pogingen te ondernemen ter verbetering van de ontvangst. Meestal zonder merkbaar beter resultaat. Vaak kopen mensen nieuwe radiotoestellen, omdat ze veronderstellen dat het aan hun eigen toestel ligt. Er wordt dan geld uitgegeven, zonder merkbare verbetering.
Veel reacties kwamen binnen vanuit de niet bekabelde buitengebieden. Zij zijn afhankelijk van de ether en zijn nog terechter boos dat de ontvangst te wensen over laat.
Als rode lijn uit alle reacties wordt duidelijk dat na de etherfrequentieverdeling via een veiling een paar jaar geleden aan de commerciële zenders de beste frequenties zijn toebedeeld. De Nozema, beheerder van de etherfrequenties meldt ons: “ De frequenties in de FM-band zijn in 2003 opnieuw ingedeeld om meer ruimte te bieden aan de commerciële omroepen. Er kwam een groter aantal FM-stations. De keerzijde is dat het ‘drukker’ wordt op de FM-band”. Verder melden ze dat er hogere eisen gesteld moeten worden aan de ontvangapparatuur. De omzetting zou na tot 1 febr. 2003 klaar zijn. Een andere klager vernam van de Nozema dat de slechte ontvangst bij hen “bekend is”, maar dat de Nozema er nog steeds “naar kijkt”. Daar zijn ze nu al anderhalf jaar mee bezig, wordt mistroostig geconcludeerd.
Op 19 dec. 2003 laat de directeur Informatie-Infrastructuur, dr. G.A.A.M. Broesterhuizen namens de minister van Economische Zaken weten dat er naar aanleiding van klachten een Taskforce is ingesteld. “We verwachten een groot deel van de klachten te kunnen verhelpen”. Een extra steunzender zou soelaas kunnen bieden, zo lezen we rond diezelfde tijd in een Nieuwsbrief van het agentschap Telecom. Waar blijft die steunzender?
Naar onze mening  is het grote geld doorslaggevend geweest bij de veiling van de etherfrequenties. De meeste problemen in Westfriesland gelden de ontvangst van radio 1 (98.9 en 95.0) en 2 FM. Maar ook radio 3 geeft weleens problemen. Radio Noord-Holland, waarschijnlijk vanwege een sterkere zender, drukt regelmatig een van die zenders weg. In Hoorn zit op de Hoorn80-mast ID&T en op de antenne aan de v. Aalstweg de zender Arrow. Beide waarschijnlijk met een sterk vermogen waardoor de publieken weg worden gedrukt.
Ook bij de elektronicahandel komen veel klachten binnen. De ontvangstproblemen worden in eerste instantie bij de consument zelf gezocht. Daardoor worden door de gebruikers onnodig veel extra kosten gemaakt in de vorm van aanleg van extra bekabeling  en de aanschaf van nieuwe radio’s. Een zegsman uit de electronicatiehandel meldde ons nog het volgende: “Stel dat door calamiteiten het kabelnet wegvalt of niet is te gebruiken (bijv. bij een overstroming), dan betekent het dat de bevolking via de ether met de publieke zenders moeilijk of slecht te bereiken is. Daarnaast, zo vervolgt hij, is het helemaal onbegrijpelijk dat de middengolf (AM 747) is verdwenen. Dat werd vaak als alternatief voor de FMmogelijkheden gebruikt, waarbij je ook Hollandse chauffeurs ver weg in het buitenland kon bedienen met Nederlandse zenders, maar ze ook kon bereiken met noodberichten.
De PvdA-Hoorn is mening dat op korte termijn de volksvertegenwoordigers op provinciaal en landelijk niveau moeten zorgen dat dat de radio-ontvangst via de ether van de publieke omroepen in dit gedeelte van Noord-Holland op een goed niveau komt. Er gaat veel belastinggeld naar de publieke omroepen. Dan moet het toch ook zo zijn dat de belastingbetaler waar voor z’n geld krijgt.
Wat gaat de PvdA-Hoorn doen om dit te bewerkstelligen?
- De fracties in de raad van Hoorn worden verzocht een motie te ondersteunen waarbij verantwoordelijk minister Brinkhorst wordt verzocht om op zo’n kort mogelijke termijn maatregelen neemt om de ontvangst sterk te verbeteren;
- Een verzoek voor een vergelijkbare aktie wordt gedaan aan het provinciebestuur.
- Er wordt contact gezocht met onze PvdA-vertegenwoordigers in Haarlem en Den Haag om in aktie te komen.
P.S. Reacties zijn nog altijd welkom. Hoe meer reacties, des te meer kans dat er spoedig wat veranderd. Bij voorkeur via e-mail: e.wagemaker@hoorn.nl of anders in geschreven vorm naar Gedempte Turfhaven 3a, 1621 HC Hoorn.
Namens de PvdA-Hoorn,
Ed Wagemaker
tel. 0229-217385

• alle reacties zijn bij ondergetekende beschikbaar om in te zien.

Reacties
Reactie: (Martijn)
18-7-2011, 21:13
Sinds kort is 3FM ook erg slecht te ontvangen. In de hele regio west-friesland. Bij wie kunnen we tegenwoordig terecht met klachten?

Reactie: (Bernard)
17-7-2011, 09:12
En nog steeds is de radio ontvangst rondom Hoorn slecht. Niet alleen van Radio 1,2 maar ook alle andere zenders, Veronica,Radio 538,Q music. Zodra je Hoorn verlaat,richting Purmerend etc. is het prima. Hoelang gaat dit nog duren?

Reactie: (R.O.Tabois)
27-3-2005, 14:25
Het viel ons ook al op dat de laatste paar jaar de ontvangst zo slecht is van radio 1 en 2 in de ether, hier in de Han Hoekstrahof hebben we er dus ook veel last van hopelijk wordt er aan gewerkt, veel succes!

Vriendelijke groeten Yvonne en Ron.