Gemeente Hoorn sluit weer café vanwege drugsvangst

ingevoerd op 14-8-2009

Burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn blijft doorgaan met de harde aanpak van de horeca. Nadat eerder in 2007 café ‘t Hoornse Veerhuis voor een jaar de deuren moest sluiten, is nu een ander café aan de beurt. Bar/Club 0059 aan de Dubbele Buurt moet per 24 augustus voor één jaar dicht. Dat heeft de eigenaar van het café gisteren te horen gekregen. Aanleiding voor de sluiting is de aanwezigheid van harddrugs ter grootte van een handelsvoorraad tijdens een politie-inval. De politie had aanwijzingen dat in het café drugs werden verhandeld. De eigenaar is van mening dat niet elke bezoeker gefouilleerd kan worden en dat een kroegbaas drugshandel niet helemaal kan voorkomen. Frappant is dat de twee cafés die in Hoorn zijn gesloten vanwege drugsvondsten bij bezoekers allebei gevestigd zijn naast een Coffeeshop.

Bij een inval door de politie op 1 juli 2009 in Bar/Club 0059, voorheen de Curator, is heroïne en cocaïne aangetroffen. De drugs waren verpakt in tientallen bolletjes en worden aangemerkt als handelsvoorraad. De aanwezigheid van harddrugs in het café, dat niet behoort tot de twee onder strenge voorwaarden gedoogde coffeeshops in Hoorn, is een overtreding van de Opiumwet. 

Sluiting
Eind juli is de café-eigenaar geïnformeerd over het voorgenomen besluit van de burgemeester. De eigenaar heeft de gelegenheid gehad om daarop te reageren. Zijn reactie heeft niet tot een andere beslissing geleid. Tot 24 augustus heeft Bar/Club 0059 de tijd om zelf de deuren te sluiten.

Verantwoordelijkheid
In de overlastvergunning, die voor iedere horecaonderneming verplicht is, heeft de gemeente ten overvloede de eigenaar van Bar/Club 0059 al eerder gewezen op zijn verantwoordelijkheden en de risico’s van het aanwezig zijn van drugs in het café. Aanleiding voor de politie-inval waren aanwijzingen dat in het café drugs werden verhandeld.

Drugsbeleid
Het drugsbeleid van de gemeente Hoorn is gericht op het terugdringen van het gebruik van drugs en op het voorkomen van illegale drugsverkooppunten. Voor de gehele horeca (en andere voor publiek toegankelijke lokalen) zijn er strenge regels met duidelijke sancties. Bij aanwezigheid of handel in harddrugs is onmiddellijke sluiting gedurende twaalf maanden het gevolg. In 2007 werd een nabij gelegen café ook voor één jaar gesloten. Daar werden hard- en softdrugs aangetroffen.

Reacties
Reactie: (blik)
18-8-2009, 01:29
nog even eentje een gedoogde coffeeshop roept vanzelf ook andere dealers aan en daar zit het probleem die verhandelen het zwaardere spul buiten de deur en idd binnen een kroeg in de buurt.
ym2c

Reactie: (blik)
18-8-2009, 01:21
Vroeger ging ik gezelli nog een uitsmijter halen bij veerhuis en was die buurt ook heel gezellig! Tegenwoordig is het er donker en loop je er zowat omheen!
Dat de buur swicht voor eventueel wat geld er bij van de dealers dat zal me een worst zijn, maar ik kom dus never nooit meer in die toko’s.

Reactie: (Jaap Kaptein)
18-8-2009, 00:50
Hoe triest ook weer in dit geval.

De burry laat zijn spierballen zien, maar wat hij vergeet is het volgende: deze tent sluiten lost niets op!

De BV is al geploft en de eigenaar/uitbater begint volgende week een nieuwe zaak. De deuren blijven gewoon open. Dat gebeurt aan de lopende band. In het verleden ook al bij een tent in Blokker gebeurt. De betreffende BV kreeg een boete, en de dag er na was er een andere BV die weer door ging. De boete en sluiting zitten in een lege BV, waar je als overheid niets mee kunt. Kijk maar na bij de gemeente Hoorn, afdeling Milieu.

Reactie: (gelukkig)
16-8-2009, 22:44
gelukkig weer eens opgelost nu nog even de boot weg daar ,dan zijn we weer schoon op de buurt .het cafe had al voor de kermis dicht ge moeten ,nu hebben ze hum zakken kunnen vullen. maar het ergste is dat zij ook het niet gezeggig maken daar ,kijk maar naar de eet tenetn daar .de mensen durven niet meer naar binnen om wat te eten

i
IK HOOP DAN OOK DAT DE GEMEENTE NU EENS DAN OOK HARDE ACTIES GAAT NEMEN DAAR

Reactie: (Horinees)
16-8-2009, 02:14
@Bandje

Ten tweede male, beste Bandje,lanceer je iets vanaf de moerassige basis "Aanname". Je onderstelt iets wat je klaarblijkelijk niet onderzocht hebt. Dat grenst aan stemmingmakerij.

Kom met onweerlegbare feiten; dan kunnen we praten. Anders gesteld: ga niet uit van de eenzijdige berichtgeving die in print of digitaal tot je komt. De boodschapper is altijd in dienst van ’n belanghebbende partij die dubbele agenda’s volgt.

Ga de baan op. Spreek zelf met, en luister naar direct betrokkenen. Confronteer jezelf dan met het hardnekkige gerucht dat de board of directors van de NV Hoorn momenteel binnenskamers aan het puzzelen is over een zo aannemelijk mogelijke argumentatie waarmee het voornemen tot overplaatsing van de twee coffeeshops naar Hoorn’80 kan worden gepresenteerd.

Dat, Bandje, is wat er hier en nu speelt. En dat staat niet in de krant.

En, voor wat het hier waard is: deze Horinees heeft zich voortgeplant.


Reactie: (bandje )
15-8-2009, 19:23
@ Horinees, zelf geen kinderen zeker, kwestie van nuchter je verstand gebruiken. Zit je nu met een overschot ofzo?

Reactie: (Buurtbewoner)
15-8-2009, 10:30
Vreemd!!! dat de rotzooi altijd in een van de panden is die nu of in het verleden in de handen zijn/waren van de zelfde eigenaar als nu het Veerhuis nog is.
Over de andere horecagelegenheden ter plekke hoor je nooit iets.
De besmetting heeft schijnbaar zijn werk verricht, en is moeilijk uit te roeien.
Harde aanpak zoals nu gebeurd is toch de beste manier, in ieder geval weer een jaartje wat minder ergernis.
Nu de resterende twéé panden nog sluiten.

Reactie: (MEES)
15-8-2009, 09:46
excuus voor de sachrijffoutjes ;(

Reactie: (/mees)
15-8-2009, 09:43
Een Coffeeshop vOORHEEN GEWOON EEN ZAAK WAAR JE VLAK VOORDAT JE TE WERK GING (of in de pauze/0HEERLIJKE KOFFIR KON DINKEN, Althans in /amsterdam was dat zo. Die goede oude tijd, niks mis mee.

Reactie: (Horinees)
15-8-2009, 08:25
@Bandje

In je eerste reactie, waarde Bandje, suggereer je vanuit de blauwe lucht dat er sprake zou zijn van ’in bewaring nemen van shit voor de aanpalende coffeeshop’. Kun je dat hard maken?

Schijnbaar doel je op een eerder incident, dat aanleiding vormde tot de sluiting van Het Hoorns Veerhuis. Over de aanvechtbaarheid van die maatregel loopt nog een hoger beroeps-procedure.

Watskebeurt? De voorzitter van het dagelijks gemeentebestuur, tevens hoofd van de politie, betoogde destijds dat bij een inval was komen vast te staan dat zich een handelsvoorraad hasj in het etablissement bevond. Zwaar laakbaar, zwaar strafbaar.

Een camerabeeld van die inval laat evenwel loepzuiver zien hoe een klant tijdens de inval een plastic zak met een kluit wiet achter een van de gokkasten laat zakken. Dat werd naderhand opgevoerd als de ’handelsvoorraad’. Dat camerabeeld werd tijdens de rechtsgang niet als omstandigheid a decharge geaccepteerd.

Hoe nu? Zo zal mijn kapper zijn nering ook moeten sluiten als iemand daar in paniek iets van Het Hele Erge achter de flesjes lotion deponeert. Handelsvoorraad! Stash!

Intussen wordt er bijvoorbeeld in een paar nette panden aan de Roode Steen, buiten de coffeeshops om, naar believen gedeald. Onder het wakend oog van het alerte HIT-team.

Kijk om je heen, Bandje. En kom dan nog eens terug.







Reactie: (bandje)
14-8-2009, 17:23
jansen de jurist, nu reageer je wel heel simpel.

Reactie: (frans)
14-8-2009, 17:13
waar is hoorn mee bezig je mag nergens meer normaal buiten zitten laat staan want de gemeente hoorn denkt maar aan een ding we maken van hoorn een rechtstaat volgens de burgermeester
ALS JE IN EEN TENT DRUGS BIJ JE HEBT ZORG JE GEWOON DAT DEZE TENT DICHT MOET

Reactie: (Horinees)
14-8-2009, 16:37
Nooit wederhoor. Uit de reacties laat zich niet aflezen dat ook maar iemand zich de moeite - of het lef - heeft getroost om even dat pand te penetreren teneinde het relaas van die kant te beluisteren. Ook de host van deze site niet. F. Jansen benadert beroepsmatig des Pudels Kern nog het meest.

Het volgende is gebeurd. Op woensdag 1 juli rolde om 20.00 uur een vlootje van ruim tien politievoertuigen op rubberen voetjes het Kleine Noord en de Dubbele Buurt op. Hondengeleiders sloten terstond alle vluchtstegen en -wegen af. Op zichzelf een geoliede, goed voorbereide actie.

Een actie evenwel, die in aanleg niet pand- maar persoonsgericht was. De aangehouden persoon was al geruime tijd door de burgerpot gesignaleerd en afgelegd. Hij bevond zich op het moment van de actie op straat. Bij het naderen van de politiemacht vluchtte hij de eerste de beste deur binnen. Dat had net zo goed de Aldi, De Boot, het Hoorns Veerhuis of Chatlie’s kunnen zijn. Het werd bar/Club 0059.

Toen werd de actie een inval. Een van de binnengetreden dienders riep tegen zijn collega’s: "Daar is-ie! Die moet je hebben!" Een dealer - op hem werden 6 bolletjes wit en 8 bolletjes bruin, totaal 7,2 gram, aangetroffen. Waarschijnlijk was hij weggetipt door een concurrent in wiens wijk hij opereerde.
Hoe het zij: hij werd in het pand gefouilleerd.

Tja... Dan is de bedrijfsleiding schuldig involge de Opiumwet. Ware hij op straat gefouilleerd, dan was er van sluiting geen sprake geweest. Nu dreigt er kapitaalvernietiging die niet aan de geplande raid ten grondslag lag. Of toch wel?

Natuurlijk is de eigenaar van Club/Bar 0059 op deze manier een boef. En met hem alle horeca-ondernemers die onder het beleid van de gemeente Hoorn vallen. Want hebben ze zowel buiten als binnen een hasj-hond met begeleider paraat? Nee. Hebben ze een voorportaal waar een mannelijke en vrouwelijke portier staan die bedreven zijn in het fouilleren, tot visitatie toe? Nee. Hebben ze tot in de toiletten camera’s in stelling, met ultraviolet licht dat het zoeken naar aderen voor spuiters belemmert? Nee. Om maar iets te noemen.

En mogen ze vrijelijk alcohol verkopen? ’Tuurlijk! Wat een rare vraag.





Reactie: (sanderwillem)
14-8-2009, 16:00
Alle klanten van de coffeeshop in de dubbele buurt en van de coffeeshop op het kerkeplein oppakken en lekker vastzetten.
Vroeg of laat komen ze toch in de gevangenis dus kan je beter nu vast beginnen met het inrekenen van deze gasten.

Reactie: (Dirk)
14-8-2009, 14:03
@Jan: En waarom zouden coffeeshops niet in de binnenstad horen ?

Als de coffeeshop dient te verdwijnen dan ook alle cafés. Als inwoner van de binnenstad (Kerkplein) heb ik meer last van dronken jongeren op vrijdag en zaterdag, die denken dat ze alleen maar kunnen communiceren met elkaar door te schreeuwen dan de mensen die wat komen afhalen in coffeeshop en daarna weer vertrekken.

De overlast van de cafe’s waar men een andere drugs verkoopt, namelijk alcohol zal per 1 januari alleen maar toenemen als iedereen weer om 02:00 tegelijkertijd naar huis worden gestuurd i.p.v. verspreid zoals nu het geval is.


Reactie: (Mees)
14-8-2009, 13:17
Alle drugs de wereld uit, te beginnen in Hoorn.Weg met die zooi.

Reactie: (f.jansen (jurist))
14-8-2009, 12:13
Door het simpele feit dat de burgemeester een coffeeshop ter plaatse tolereert met alle gevolgen voor de aangrenzende cafés van dien, maakt hij zich schuldig aan een misdrijf: uiitlokking.

Reactie: (bandje)
14-8-2009, 11:40
Drugs in bewaring nemen voor je buurman de koffieshop is oerdom en dan vraag je ergens om.

Reactie: (haha)
14-8-2009, 11:01
Coffeeshops horen niet in de binnentad.

REAGEER

kijk naar am dat is ook een binnestad en dan zeur je niet hou tog op als je geen liefhebber bent moet je er gewoon niet kome klaar en ze gaan niet voor die kleine kindere sluiten want dat is onzin

Reactie: (Jan Koelemeij)
14-8-2009, 09:40
Ik ken het café en de eigenaar niet, dus ik weet niet in hoeverre hij op de hoogte was van de drugs.
Maar een café sluiten omdat een klant iets fout doet lijkt wat ver te gaan.
En ik vind die coffeeshop ook nog steeds misstaan, zeker nu het kermis is. Kleine kinderen vermaken zich op de kermis, terwijl er allerlei wazige figuren rondlopen. Coffeeshops horen niet in de binnentad.