Personeel Atlascollege en Tabor zien mogelijkheden voor samenwerking

ingevoerd op 11-4-2005

De Medezeggenschapsraden van het Atlascollege en scholengemeenschap Tabo zien nog voldoende mogelijkheden voor samenwerking tussen de Hoornse scholen. In een brief aan hun besturen laat men dit weten naar aanleiding van de discussie over het al dan niet bouwen van een Campus voor 5000 leerlingen. Dinsdagavond vergadert de Gemeenteraad over de huisvesting van het middelbaar onderwijs en komen varianten op de Campus aan bod.

Lees hier de brief van de Medezeggenschapsraad:



Aan de besturen van het Atlascollege en de S.G. Tabor
te Hoorn

Hoorn, vrijdag 8 april 2005

Betreft: gezamenlijk standpunt MR Atlascollege en MR S.G. Tabor inzake het IHP


Geachte besturen,
 
Voor de Medezeggenschapsraden van Atlas en Tabor is de grote winst van het gepresenteerde Integraal HuisvestingsPlan (IHP) het op gang komen van communicatie tussen beide schoolbesturen en het college van B&W van de gemeente Hoorn. De drie partijen zijn samen tot de conclusie gekomen dat kwalitatief hoogwaardig onderwijs alleen gerealiseerd kan worden als én de scholen intensief gaan samenwerken, én de gemeente zorgt voor een optimale huisvesting.
Vervolgens hebben zij de intentie uitgesproken om beide zaken te gaan verwezenlijken.
In het gepresenteerde plan staat te lezen: “De keuze van de schoolbesturen van Atlas en Tabor is duidelijk, zij kiezen er gezamenlijk voor om te komen tot een grotere efficiency. Deze efficiency is dus geen doel op zich: efficiency in het voortgezet onderwijs is noodzakelijk om de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingenbegeleiding op peil te kunnen houden, resp. te verbeteren.”
De directe winst die de raden zien is, los van de huisvestingsproblematiek, vooral de – door de besturen uitgesproken – overtuiging dat samenwerking noodzakelijk is om de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingenbegeleiding op peil te kunnen houden respectievelijk te verbeteren.
De eerste uitspraken in het Noordhollands Dagblad, kort na de laatste vergadering van de raadscommissie Welzijn en Volksgezondheid, dat de innige samenwerking van de afgelopen twee jaar door de gebeurtenissen van de afgelopen weken op de tocht komt te staan, doet echter afbreuk aan de geloofwaardigheid van de wens tot samenwerking. Spijtig, want samenwerken kan ook in de huidige situatie. En luisterend naar het eigen personeel lijkt samenwerking wél een haalbare optie, zelfs op korte termijn; zeker als contractueel wordt vastgelegd dat de winst die daarmee wordt behaald ten goede komt aan het onderwijs en niet verdwijnt in toenemende overheadkosten.
Het huidige brede onderwijsaanbod in Hoorn is ontstaan mede dankzij onderlinge concurrentie. Voor de leerlingen en hun ouders niet slecht, er was steeds meer te kiezen, maar voor de financiële situatie van de scholen een kleine ramp. Er ontstonden te veel kleine en dus dure lesgroepen. Gevolg, scholen die tweemaal zo groot zijn als wat volgens Haagse richtlijnen noodzakelijk is om financieel gezond te blijven, redden het nauwelijks. De uitweg uit deze situatie heet samenwerken met respect voor elkaars bestaansrecht.
De medezeggenschapsraden van Atlas en Tabor zijn voorstander van een inventarisatie van de in het IHP genoemde knelpunten die vooral met goede samenwerking kunnen worden opgelost.  Vanuit die situatie moet gekeken worden naar het huisvestingsplan.
Op basis van het bovenstaande vinden de medezeggenschapsraden dat ook het model, dat de commissie Welzijn en Volksgezondheid in haar vergadering van 23 maart 2005 in meerderheid het meest wenselijk heeft geacht,  onderzocht moet worden.



Namens beide medezeggenschapsraden,

R.F. Hettinga        B.J.G. Broersen
(secretaris MR Atlascollege)      (secretaris MR S.G. Tabor)