Gewijzigde toewijzing aanleunwoningen

ingevoerd op 12-4-2005

De gemeente Hoorn heeft besloten de indicatiestelling voor aanleunwoningen af te schaffen omdat de aanleunwoningen steeds meer worden ingezet als zorgwoningen. Hierdoor komen ouderen met alleen de ’indicatie aanleunwoning’ nog nauwelijks in aanmerking voor een aanleunwoning.
De ouderen met een indicatie voor een aanleunwoning hebben onlangs van de gemeente een brief ontvangen waarin zij worden geïnformeerd over de nieuwe werkwijze die met Intermaris en Wilgaerden is afgesproken en over de overgangsregeling. 

De nieuwe werkwijze
Ouderen die in aanmerking willen komen voor een aanleunwoning melden zich bij Intermaris. Zij worden ingeschreven als woningzoekende voor een aanleunwoning. Zij hoeven niet te reageren op een advertentie (huidige systematiek Intermaris).
Naast Intermaris heeft ook Woonzorg Nederland aanleunwoningen in Hoorn. Om voor een woning van Woonzorg Nederland in aanmerking te komen moet men met deze verhuurder contact opnemen.
• Intermaris geeft de mensen boven 75 jaar door aan de wachtlijstbemiddelingsmedewerker van Wilgaerden.
• Voor personen jonger dan 75 jaar geldt het volgende:
- Intermaris geeft deze personen niet door aan Wilgaerden. Als deze mensen een zorgvraag hebben, komen zij langs een andere weg (het Zorgkantoor) terecht bij Wilgaerden.
• Voor een zorgvraag is een indicatie nodig. Bij het verstrekken van een indicatie wordt gevraagd wie de voorkeursleverancier is. Als dit Wilgaerden is, geeft het Regionaal Indicatie Orgaan dit door aan het Zorgkantoor, die dit vervolgens digitaal doorgeeft aan de voorkeursleverancier: in dit geval Wilgaerden, dat er een zorgindicatie is doorgegeven.
- Wilgaerden bespreekt dan met de betreffende ouderen op welke wijze zij de zorg geleverd willen krijgen. Als er een aanleunwoning beschikbaar is of komt, krijgen de ouderen die aangeboden.
• Als er aanleunwoningen vrij komen en er is geen oudere met een zorgvraag beschikbaar, dan  wordt contact opgenomen met in aanmerking komende ouderen boven 75 jaar.

Reacties
Reactie: (Doetie Bijlsma)
18-10-2005, 21:20
Vraag: Komt een man van 63 jaar in aanmerking voor een aanleunwoning. De enige zorg die hij op dit moment nodig heeft is een warme maaltijd samen met anderen zodat hij niet vereenzaamd.
En hij zou vervolgens vrijwilligerswerk kunnen doen in het desbetreffende bejaardenhuis.

Graag uw reaktie