Ministerie verwijst naar folder voor betere radio-ontvangst

ingevoerd op 14-4-2005

De Minister van Economische Zaken, mr. Brinkhorst, doet niets aan de slechte ontvangst van publieke radiozenders in West-Friesland. Dit wordt wel duidelijk bij de beantwoording van Kamervragen over dit onderwerp. Raadslid Wagemaker van de PvdA-fractie in Hoorn had recent het probleem aangekaart, maar het Rijk lijkt niet van plan echte aktie te ondernemen. De burger moet zijn radio-ontvanger nog maar eens goed bekijken en een folder of website bekijken...

Lees hier de antwoorden van het ministerie:


Ministerie van Economische Zaken
http://www.minez.nl
MINEZ: Beantwoording vragen lid Van Dam
Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
13 april 2005
De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen als volgt beantwoord.

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken over de slechte ontvangst van (publieke) radiozenders via de FM-band.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat er nog steeds veel klachten zijn over de ontvangst van (publieke) radiozenders via de FM-band, bijvoorbeeld in West-Friesland?
Ja, het specifieke ontvangstprobleem in West-Friesland (Hoorn) is mij bekend.
Er is hier sprake van storing door een zenderbedrijf op de ontvangst van Radio 1. Inmiddels is het storende zenderbedrijf naar een andere locatie verplaatst, waardoor eventuele problemen nagenoeg opgelost zouden moeten zijn. Overigens dient men te beseffen dat het signaal van Radio 1 in het grootste deel van West Friesland uit Lopik komt (voordien uit Wieringen), waardoor het signaal zwakker kan zijn of als zwakker wordt gepercipieerd. De luisteraars kunnen via de website van Agentschap Telecom checken of hun ontvangstinstallatie goed ingesteld of opgesteld staat.

2. Kunt u een inschatting maken van hoeveel mensen in Nederland nog steeds (publieke) radiozenders slecht kunnen ontvangen?
De Publieke Omroep heeft op basis van de Telecommunicatiewet en de Mediawet een wettelijke verplichting tot een landelijk bereik. Voor de herverdeling van de radiofrequenties in 2003 lag het verzorgingsgebied gemiddeld tussen de 98-99% van de Nederlandse bevolking. Na de Zero Base operatie is er gestreefd om op wens van de Tweede Kamer zoveel mogelijk vergunningen uit te geven voor commerciële omroep (hierdoor is er ruimte ontstaan voor de uitbreiding van etherruimte met 2 landelijke en 6 regionale commerciële FM radiostations), maar met behoud van het landelijke bereik van de Publieke Omroep. Het verzorgingsgebied van de Publieke Omroep wordt na de implementatie van getroffen maatregelen (zie het antwoord op vraag 3 en 4) geschat op 98,7% van de Nederlandse bevolking, dit is dus vergelijkbaar met de situatie voor de herverdeling van de radiofrequenties in 2003. Overigens is het radiotechnisch nagenoeg onmogelijk om het volledige 100% bereik te garanderen. Ook bij een optimale radioplanning kunnen er kleine gebieden zijn waar geen tot slechte ontvangst is.

3. Waarom zijn deze problemen nog steeds niet opgelost, terwijl u al tijdens het Algemeen Overleg over frequentiebeleid op 13 januari 2004 aangaf dat u hiermee bezig bent?

4. Wat gaat u doen om dit nu eindelijk eens op te lossen?
Het merendeel van de ontvangstproblemen van de publieke omroep is opgelost in overleg met de publieke omroepen. De oplossingen bestaan uit het plaatsen van steunzenders en het verplaatsen van storende zenders. De landelijke en regionale publieke omroepen kunnen instemmen met deze oplossingen en het bereikte eindresultaat. Momenteel is men nog doende de laatste oplossingen te implementeren en vervolgens te communiceren aan de burgers. Voor 4 ontvangstproblemen is echter geen goede oplossing te vinden.
Het betreft hier Radio 2 en 4 in Alphen aan de Rijn, Radio 4 in Mierlo en RTV West in Rotterdam. De belangrijkste reden daarvoor is dat geen frequenties meer kunnen worden gevonden om als steunzender te dienen. Ook de mogelijkheid van verplaatsing van de zender die het probleem veroorzaakt is zorgvuldig onderzocht. Gebleken is echter dat verplaatsingen in de betreffende gevallen helaas niet mogelijk zijn, aangezien dit eerder meer storingen veroorzaakt dan in de huidige situatie. Hiermee zou het percentage van 98,7% verzorgingsgebied verder dalen. Dit acht ik niet wenselijk.
In aanvulling op de genomen maatregelen kunnen luisteraars via de website van Agentschap Telecom nagaan of hun ontvangstinstallatie wel goed ingesteld of opgesteld staat. Dit kan in een aantal gevallen de problemen verder verhelpen. Tot slot zal voor de zomer van 2005 een derde editie worden uitgegeven van de brochure wie zit waar, met een handig overzicht voor de consument waar alle (steun) zenders per provincie te vinden zijn. Ook hierin vindt men tips om de ontvangst verder te verbeteren.

Reacties
Reactie: (fritsie)
19-4-2005, 11:41
Maar iedereen moet wel het volle pond luistergeld betalen?

klopt niet.

Reactie: (Jan Floris)
17-4-2005, 21:01
De omroepen zouden volgens dit verhaal akkoord zijn? Wellicht moet de aktie dan eens verplaatst worden naar de omroepen? De ontvangst in Westfriesland van radio 1 is schandalig slecht! Misschien kan radio 1 of radio Bergeijk er wat aan doen?