Acteurs geven beeld van Hongerwinter en Bevrijding

Oorlog herleeft op 1 mei in Hoorn

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn keert op zondag 1 mei 2005 terug in de tijd. Enkele acteurs van de “Nederland 1940-1945 Studie- en Levende Geschiedenis Groep” spelen dan het leven van een gezin na tijdens de Hongerwinter van 1944/1945, nu 60 jaar geleden. Hoe smaakt tulpenbollensoep? Wat maakte men zoal van suikerbieten? Hoe werden kapotte schoenen opgeknapt en hoe reageerde men op de voedseldroppings? De acteurs brengen u terug in de tijd en tonen het gezinsleven in een origineel huiskamer-decor in het Hoornse museum. Tot en met 16 mei a.s. is de indrukwekkende tentoonstelling “Hongerwinter 44/45” nog in het Hoornse museum te zien.

De leden van de Studie- en Levende Geschiedenis Groep (kijk ook op www.nederland4045.nl ) nemen een rol aan van iemand uit de oorlogstijd, een huisvrouw, een scholier, een agent, een soldaat of een evacué. Zo hopen zij mensen een beter inzicht te geven in hoe het was om de oorlog mee te maken. Hoe smaakt bijvoorbeeld soep van bloembollen, hoe voelt het om op een fiets met houten banden te fietsen, allemaal dingen die wij ons afvragen maar die je niet leert op school. De acteurs denken dat zij het publiek beter een idee kunnen geven van onze geschiedenis door ze te laten zien, horen, ruiken en zelfs proeven hoe het toen was. Dit doen zij door de mensen van toen als het ware ’na te spelen’, een soort straattheater. In authentieke kleding lopen ze rond op historische en educatieve evenementen, het publiek kan van alles vragen en zelfs in de tassen en koffers kijken. Het lijkt alsof er een film wordt opgenomen waar de bezoeker gewoon door heen kan lopen. Alsof het publiek in een tijdmachine is gestapt. In het buitenland werken al veel musea op deze manier, in Nederland gebeurt dit vooral in het Archeon. Op zondag 1 mei (van 12 tot 17 uur) kunt u ervaren hoe dit is in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Omdat er veel publiek wordt verwacht, kunt u uw auto het beste parkeren op één van de parkeerterreinen aan de rand van de stad. Op de museumsite www.museumhoorn.nl wordt u verwezen naar het parkeerterrein bij het Julianapark (volg borden “P-Havens”).
Zestig jaar geleden maakte Nederland een afgrijselijke winter mee. Niet alleen was het zeer koud, ook leden veel mensen de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog honger. Herinneringen aan deze beruchte Hongerwinter worden op de expositie “Hongerwinter 44/45” in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn naverteld. Talloze voorwerpen zoals noodkacheltjes, fietsen met houten banden, knijpkatten, dagboeken en foto’s en tekeningen ondersteunen deze aangrijpende verhalen. Van tulpenbol tot Zweeds wittebrood, van kooltjes rapen tot het kappen van bomen.

De expositie “Hongerwinter 44/45” is nog t/m 16 mei 2005 te zien.

Het Museum van de Twintigste Eeuw toont in de permanente opstelling een grote nostalgische collectie (gebruiks)voorwerpen en interieurs uit de afgelopen eeuw en is voor jong en oud leuk om te bezoeken. In het museum is ook een grote maquette te zien die weergeeft hoe de stad Hoorn er vroeger uitzag. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Dankzij een lift is het museum voor een ieder goed toegankelijk. Ook beschikt het museum over een sfeervol MuseumCafé en een uitgebreide MuseumShop met nostalgische artikelen.