Stadsvisie: ’t woord is nu aan de gemeenteraad

ingevoerd op 3-5-2005

Inwoners, instellingen, bedrijven en andere geïnteresseerden hadden tot 19 april jl. de tijd om schriftelijk hun reactie op de tekst van de concept-stadsvisie aan het college kenbaar te maken. In totaal zijn er 26 reacties ontvangen. Op 26 april jl. heeft het college het inspraakverslag vastgesteld en met een voorstel aan de raad in een concept-raadsbesluit kenbaar gemaakt op welke punten B en W voorstellen de concept-stadsvisie als gevolg van de inspraakreacties te wijzigen. Op 17 mei a.s. stelt de raad in een extra raadsvergadering de definitieve tekst van de stadsvisie vast. De raad zal dan besluiten moeten nemen over de wijzigingen die het college als gevolg van de inspraakreacties voorstelt.
Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben op 22 maart 2005 de concept-stadsvisie Hoorn 2005-2025 vastgesteld. In de concept-stadsvisie maakt het college op alle onderwerpen bestuurlijke keuzes, soms met een alternatief erbij en op enkele plekken met een keuze voor de raad. Op 24 maart jl. hebben alle deelnemers en geïnteresseerden bij de voorbereiding van de Stadsvisie 2005-2025 middels een brief deze concept-stadsvisie ontvangen. Tevens was de concept-stadsvisie op de gemeentelijke website in te zien. Tegelijkertijd is iedereen in de gelegenheid gesteld om op de concept-tekst van de stadsvisie in te spreken.
Inspraakverslag
Burgers, instellingen, bedrijven en andere geïnteresseerden hadden tot 19 april jl. de tijd om schriftelijk hun reactie op de tekst van de concept-stadsvisie aan het college kenbaar te maken. In totaal zijn er 26 reacties ontvangen, waarvan een inspraakverslag is gemaakt. In dit verslag reageert het college op de reacties en geeft het college aan op welke punten, naar zijn mening, de concept-stadsvisie als gevolg van de inspraakreacties dient te worden aangevuld of gewijzigd.
Op 26 april jl. heeft het college het inspraakverslag vastgesteld en met een voorstel aan de raad kenbaar gemaakt op welke punten het college voorstelt de concept-stadsvisie als gevolg van de inspraakreacties te wijzigen. In het raadsvoorstel wordt ook aangegeven op welke gebieden de raad keuzes worden voorgelegd. Bijvoorbeeld: wordt bij het werkgelegenheidsbeleid de prioriteit gelegd bij hoogopgeleiden of juist bij laagopgeleiden, legt men de prioriteit bij een wandelpromenade of juist bij een boulevard aan de Westerdijk.
Enquête
Gelijktijdig met de mogelijkheid om te reageren op de concept-stadsvisie zijn een aantal enquêtestellingen op de website geplaatst. 113 personen hebben deze enquête ingevuld. Op de stelling “Hoorn moet zich met haar werkgelegenheidsbeleid richten op de hoger opgeleiden”, antwoordden 68 personen bevestigend. 42 personen waren het hier niet mee eens.
In de enquête werd ook gevraagd of men er financieel iets voor over heeft om minder auto’s op straat te zien. 53 personen waren van mening dat de tarieven van parkeren op straat omhoog zouden moeten. Hetzelfde aantal personen neemt het ‘blik’ op straat voor lief.
67 personen zijn van mening dat er zoveel mogelijk buurtjes met een geheel eigen karakter in de binnenstad moeten zijn. 42 personen vinden juist een vermenging van de functies van de binnenstad leuk en vinden Hoorn te klein voor aparte buurtjes.   
Over de functie van de Westerdijk zijn 69 personen het eens dat de Westerdijk ook voor de toerist interessant moet zijn. Een boulevard met horeca, winkels en eventueel een casino behoort tot de opties. 39 personen zijn van mening dat de Westerdijk vooral een prettig wandelgebied moet zijn, met bijvoorbeeld een theehuis of een muziektent.
Volgens 76 personen past hoogbouw niet in het historische karakter van Hoorn. Men vindt het niet erg om voor woningbouw afhankelijk te zijn van de buurgemeenten van Hoorn. Grote bouwlocaties als het Pelmolenpad, het Stationsgebied en de Holenweg zijn volgens 35 personen uitermate geschikt voor hoogbouw van tien tot zestien bouwlagen.    
Vaststelling stadsvisie door de raad
Op 17 mei a.s. stelt de raad in een extra raadsvergadering de definitieve tekst van de stadsvisie vast. De raad zal dan besluiten moeten nemen over de wijzigingen die het college als gevolg van de inspraakreacties voorstelt. Tevens kunnen de verschillende fracties tijdens de vergadering amendementen indienen om de tekst te wijzigen. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Een ieder is van welkom om vanaf de publieke tribune de raadsvergadering bij te wonen.

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
4-5-2005, 16:37
Als actief en sociaal voelend inwoner van Hoorn vind ik dat de inbreng van bewoners als het gaat om de stadsvisie, deze inbreng niet gebonden dient te zijn aan sluitingsdata. Daarom zal ik alsnog proberen om mijn eigen visie vóór 17 mei a.s. aan de leden van de gemeenteraad en het college kenbaar te maken.

Sebas.