Stadsvisie 2005-2025 nu definitief

ingevoerd op 28-5-2005

Vanaf vandaag is de definitieve tekst van de Stadsvisie 2005-2025 van de gemeente Hoorn te bekijken op www.hoorn.nl/stadsvisie. In de tweede helft van juli verschijnt de stadsvisie in drukvorm. In een extra raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Hoorn op 17 mei de Stadsvisie 2005-2025 vastgesteld.
De behandeling begon met de vaststelling van het laatste inspraakverslag. Daarin waren de wijzigingsvoorstellen opgenomen die voortkwamen uit de laatste inspraakronde. Ook de fracties zelf brachten amendementen in. Tijdens de raadsvergadering spraken de raadsleden over deze amendementen en maakten zij een keuze op een aantal punten die aan hen waren voorgelegd. Bij bepaalde onderwerpen was het behoorlijk spannend welke kant het op zou gaan en werd er hoofdelijk gestemd.
Zo werd met een nipte meerderheid van stemmen besloten dat op ‘Hoornse schaal’ gebouwd moet worden in plaats van hoogbouw van tien tot zestien bouwlagen. Consequentie is wel dat deze vorm van bouwen mogelijk meer groen kost. De meerderheid van de raad was echter van mening dat er gebouwd moet worden passend bij het historische karakter van de stad.
Op de Westerdijk moet het vooral goed toeven zijn voor wandelaars, zo heeft de raad met nipte meerderheid van stemmen aangegeven. De Westerdijk is vooral bedoeld als wandelpromenade voor de burgers van Hoorn en de regio, met misschien een theehuis en een muziekkoepel erbij.
Waar moet de prioriteit voor de komende 20 jaar gelegd worden: bij werkgelegenheid voor lager of juist voor hoger opgeleiden? De raad bleek van mening dat de gemeente op allebei moet inzetten, omdat het de taak van de overheid is om te zorgen voor voldoende werkgelegenheid voor alle burgers.
Veel raadsleden spraken hun waardering uit voor de grote en belangrijke inbreng van zoveel burgers, bedrijven en instellingen. In het najaar is er huis aan huis bij de inwoners van Hoorn een kaart bezorgd, waarop zij hun mening over de toekomst van Hoorn konden geven. Daarna zijn verschillende activiteiten georganiseerd om de mening van burgers, bedrijven en instellingen te peilen, variërend van huiskamergesprekken, stadsgesprekken tot een internetenquête. Dit heeft op 17 mei 2005 uiteindelijk geleid tot de vaststelling van de Stadsvisie 2005-2025 door de gemeenteraad van Hoorn. Bij die gelegenheid heeft de raad bovendien uitgesproken dat de stadsvisie regelmatig op actualiteit getoetst moet worden. In ieder geval eens in de vier jaar.

Reacties
Reactie: (J.Timmer)
13-7-2005, 16:49
Las in het huis aan huis krant over jongere woningen op de paardenweide.

Ik vraag me af waar die dan moeten komen.
Wij wonen op 143 met een grasveldje voor de deur.
Hopenlijk wordt dat grasveldje daar niet voor gebruikt.
Bij voorbaat bedankt voor Uw reactie.