College biedt Weeshuiscomplex aan Intermaris te koop aan

Weeshuiscomplex ingericht voor wonen, werken en cultuur

Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben besloten het Weeshuiscomplex aan de Korte Achterstraat 4 voor 400.000 euro te verkopen aan Intermaris Woondiensten. Dit gebeurt onder de voorwaarde dat het complex ingericht gaat worden voor wonen, werken en cultuur. Het binnenterrein behoudt het semi-openbare karakter. Het collegebesluit volgt het advies van de subraadscommissie Weeshuiscomplex.

Het college verkoopt het Weeshuiscomplex onder een aantal voorwaarden. De koper dient ervoor te zorgen dat het complex gerestaureerd en geschikt gemaakt wordt voor de functies wonen, werken en cultuur. Er komen maximaal vier huurwoningen, waarvan er twee tot de goedkope sector behoren. Tevens komen er voorzieningen op het gebied van cultuur en welzijn, kantoren en dienstverlening. Het binnenterrein behoudt het semi-openbare karakter. De huurcontracten van de huidige huurders moeten door de koper worden overgenomen.

Besluit conform kaders subraadcommissie
De subraadscommissie Weeshuiscomplex heeft een aantal kaders vastgesteld wat betreft de invulling van het complex. De commissie ‘is van mening, dat vanwege het historische karakter van dit pand de interne en externe bouwkundige ingrepen zo minimaal mogelijk moeten zijn om te allen tijde de mogelijkheid van ander gebruik open te houden. De openbaarheid en het gebruik van de binnentuin is hierbij een absolute voorwaarde’. De commissie is tot de conclusie gekomen ‘dat de meest gewenste invulling van het complex zou moeten bestaan uit een combinatie van wonen, werken en cultuur. Hierdoor blijft de cultuur-economische en toeristische waarde voor nu en in de toekomst gewaarborgd.’ Als financiële randvoorwaarde stelde de commissie dat de bieding tenminste 400.000 euro zou moeten zijn in combinatie met het realiseren van vier woningen.