Cafebaas in Hoorn doodgeschoten

ingevoerd op 20-6-2005

Op zondagmorgen omstreeks 05.10 uur vond er op het Koepoortsplein, ter hoogte van het Nieuwland een incident plaats waarbij een 39-jarige man uit Hoorn werd neergeschoten. De man overleed kort daarna ter plaatse.
Kort daarvoor probeerden enkele mannen toegang te krijgen tot café Harem aan het Nieuwland. De toegang werd hen geweigerd, waarna er een woordenwisseling plaatsvond op het Koepoortsplein. Bij deze woordenwisseling trok een van de bezoekers een vuurwapen en schoot hiermee op de uitbater van het café.
Het slachtoffer wist juist nog zijn café te bereiken. Hier zakte hij in elkaar. De gewaarschuwde politie probeerde nog de man te reanimeren, maar deze overleed korte tijd later ter plaatse.
Ter plaatse werd een technisch sporenonderzoek uitgevoerd. Ook werd een speurhond ingezet. Een uitgebreid onderzoek in de directe omgeving leverde geen verdachten op.
De politie heeft een rechercheteam opgestart. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met dit team op het politiebureau in Hoorn (tel.nr. 0900-8844, lokaal tarief).

Reacties
Reactie: (Mustafa)
29-6-2005, 22:24
Dit is echt BELACHELIJK!!! Man met 3 kinderen. :( hoe kan zoiets nog gebeuren in Nederland. Ik heb ook bijna 2 jaar in die cafe als DJ gewerkt en het was daar altijd super en nu ineens dit!!! Het was echt een hele goeie man die Mustafa Kaplan. Ik heb ook van mijn geboorte tot mijn 19 jarige leeftijd samen met Mustafa Kaplan in dezelfde straat gewoond. Rust in vrede mijn naamgenote. Ik vindt het echt zielig voor zijn vrouw en zijn kleine kinderen van 9, 12 en 17 jaar. Ik wens de familie heel veel sterkte, en deel mijn verdriet samen met hun mee. Zoiets had niet moeten gebeuren op vaderdag. In plaats van dat de vaderdag kadootjes thuis op hem wachtte, is er opeens deze dood bericht van hun vader thuis gekomen. Iedereen nogmaals heel veel sterkte met het verlies van Mustafa Kaplan. :( :( :( DE NAAM HOORN MAG WEL VERANDERD WORDEN IN DE NAAM TEXAS na al deze zinloze gewelden in dit stad.

Reactie: (Niels)
29-6-2005, 19:27
eerstens nogmaal mijn medeleven aan vrouw,kinderen,vrienden en bekenden van het slachtoffer.Is dit nu ook al de plaats om dit soort zinloze discussies te gaan voeren?Het wordt hoog tijd dat we in dit land eens een duidelijk standpunt innemen tegen het bezit van wat voor wapens dan ook.Met geweld lokt je alleen maar meer geweld uit en de gevangenissen zitten al overvol.Zolang mensen het lef hebben om te gaan klagen over het regieme waarin zij zich door eigen toedoen bevinden lees dit:http://www.nu.nl/news.jsp?n=546367&c=13 moeten wij ons zelfs eens gaan afvragen ofe het niet verstandiger is om mensen die toch niet willen deugen maar rechtstandig te executeren op Talpa of SBS6 ofzo,zodat DAT als waarschuwing erg duidelijk zal zijn.

Maar het zal wel bij dromen blijven in dit land waar je strax als slachtoffer schadevergoeding aan de dader moet gaan betalen wegens gedorven inkomsten.Kortom,discussie zonder einde

Reactie: (Sebas)
29-6-2005, 11:17
Dinsdagavond zat ik in eethuis Marmaris (Aagje Dekenplein). De muziek van Wolter Croes werd afgezet en de zende FunX FM opgezet. Het programma FunX Talk, met als onderwerp: wapenbezit en -gebruik bij jongeren. De aankondiging van dit item op de website van FunX luidt als volgt:

"(...) Af en toe komt het weer in het nieuws: jongeren dragen steeds vaker een wapen op zak. Of er wordt in bepaalde gebieden preventief gefouilleerd. Maar wat valt er eigenlijk allemaal onder een wapen?

Wapens in de zin van de wet zijn onderverdeeld in verschillende categorieën: messen, zoals stiletto’s, valmessen en vlindermessen zijn verboden. Ook boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens vallen onder wapens. Ook wapens die niet lijken op een wapen, zoals een schietpen, vallen onder de wet. Pijlen en pijlpunten, stroomschokgevers, wapenstokken en katapulten en natuurlijk vuurwapens mag je niet zonder vergunning hebben. En je mag er zeker niet mee op straat lopen!

Maar blijkbaar gebeurt het wel. Vooral messen schijnen erg populair te zijn. Maar in Nederland valt het, in vergelijking met de VS en Zuid- en Midden-Amerika, erg mee met wapenbezit.

Wat vind jij? Zijn wapens een verdedigingsmiddel, of moeten ze gewoon allemaal door de politie worden ingenomen?"

Verbijsterend was de bijdrage van de studiogasten. Twee Antilliaans jongens van rond de twintig die bijna dagelijks een pistool (een "pipa") mee nemen. En waarom? "Je voelt je zekerder, weet je." "Als je geld wilt scoren, weet je, dan heb je iets bij je om dat mee te doen..." Kortom, weinig hersens, veel poeha en blijkbaar actief in het criminele circuit. En ze hadden daar tot verbazing van de presentatrice weinig problemen mee...

Het was even wachten, maar toen belde iemand vanuit Hoorn om te vertellen over de laffe moord op Mustafa door iemand die zijn "stoer zijn" blijkbaar ontleende aan wapenbezit, net zoals de twee jongens in het radioprogramma. Het werd een pittige discussie, maar op het laatst gaf één van de Antilliaanse jongens de beller gelijk. Als de moordernaar toch verder geen doel had dan na sluitingstijd binnen te komen, dan was het gebruik van het pistool volledig zonder nut...

Sebas.

Reactie: (Sebastiaan)
27-6-2005, 16:18
Gisteravond (zondag de 26e) mee gelopen met de Stille Tocht om Moestafa te herdenken en te protesteren tegen deze laffe vorm van (zinloos) geweld. Het was een goede geste van de burgemeester om ook mee te lopen. Het was verheugend om te constateren dat de stoet behalve uit leden van de Turkse gemeenschap ook bestond uit veel andere mensen uit Hoorn.

Het was een waardige tocht. Netjes dat op de route de muziek in de horecagelegenheden uit ging. Er hadden echter wat mij betreft nog wel meer mensen uit horeca en politiek mogen mee lopen. Ik zag één persoon met respect die op een terras op de Roode Steen zat en zich ook spontaan ansloot bij de stoet. Dat hadden er ook meer mogen doen...

Laten we hopen dat dit bovendien de LAATSTE stille tocht is geweest in Hoorn.

Sebas.

LOVE & RESPECT...

Reactie: (Sebas)
23-6-2005, 14:08
De hiphopartiest Engel bedoel ik. Hij had een goed optreden die zondagmiddag in het plantsoen bij het Stationsplein.

Ben benieuwd wat de gemeentepolitiek gaat doen over de nu ongetwjfeld verslechterende verhouding tussen de Antillianen en Turken in deze stad... Ondertussen maken ze zich echter drukker over in het verleden gemaakte fouten (dak van het zwembad)...

Reactie: (Sebas)
23-6-2005, 14:06
Uiteraard mijn medeleven richting familie en directe vrienden van wijlen Moestafa Kaplan.

Als bezoeker (en fotograaf) van de Stadsfeesten wist ik ook niets van het gebeurde, totdat de hiphopartiest voorafgaand aan zijn rap over zinloos geweld zei dat er een cafébaas vermoord was die zondagochtend. Verhip, dat moet bij Harem zijn, was mijn eerste gedachte...

Uit het artikel in de krant en van kennissen van bezoekers begreep ik dat er in het café wel eens vreemde zaken gebeurden: er vond zelfs een keer wapenhandel plaats? Het café RyDy is destijds om minder dicht gegooid door de gemeente Hoorn. Wellicht dat de café eigenaar in het verleden daarom het stilzwijgen bewaarde over vreemde voorvallen met gestoorde bezoekers? Dat vergroot echter wel het risico dat er een keer echt iets ergs gebeurt...

Maar het blijft een buitengewoon laffe daad. De meeste mensen die een dergelijke wandaad begaan hebben last van een minderwaardigheidscomplex. En dan grijpen ze om zich te uiten naar het belachelijke middel van een pistool.

VREDE en RESPECT graag in Hoorn...

Reactie: (boze burger)
23-6-2005, 13:43
Maar wel heel erg leuk om te zien dat op zondagmiddag bloemen worden gelegd op de ene hoek van de straat, en op de andere hoek de Hoornse Stadsfeesten gewoon doorgaan.
schandelijk eigenlijk

Reactie: (Niels)
22-6-2005, 21:48
Kan mezelf alleen maar aansluiten bij het voorgaande berichtje,Mijn medeleven gaat natuurlijk uit naar vrouw en kinderen van het slachtoffer,zijn famillie en vrienden.

Maar vindt het vooral erg frappant dat ene Bennie B. als vriend van het slachtoffer zijn commentaar meent te moeten geven in het NHD van vandaag.Er staat mij iets van bij dat juist deze man niet helemaal van het zuivere water was.En afgaande op berichtgeving in het NHD gebeurde er in het café ook allerhande zaken die het daglicht niet konden verdragen,neemt niets weg van het feit dat dit voorval op geen enkele wijze te snappen valt!

Misschien een idee voor een nieuw logo voor de gemeente Hoorn? Hoorn,zien en zwijgen?

Reactie: (mw.schurink)
21-6-2005, 20:30
Knappe koppen ten stadhuize zijn al geruime tijd doende met het bedenken van een toeristische slogan voor Hoorn. Zo moeilijk is dat toch niet. Hoorn moordstad, zou goed kunnen. Jammer alleen dat Dokkum al eerder op dat idee kwam.

Reactie: (Sebas)
21-6-2005, 10:54
Het wordt steeds gezelliger in Hoorn, als je zo de berichten leest: politieagent aangereden op Betje Wolffplein, man op Gedempte Turfhaven bedreigd met pistool, een mishandeling in de Muntstraat, en nu een café-eigenaar neergeschoten. Nu schijnt het dat er al eerder een klant bij / in dit café is geweest die een pistool mee had genomen bij dat café.Maar ja, ik heb dat ook alleen maar van horen zeggen in het geruchtencircuit van de horeca,en er was blijkbaar geen melding van gemaakt bij de politie...

Gisteravond reuring in mijn flat aan het Aagje Dekenplein. Er is een flat (appartment) waar met grote waarschijnlijkheid illegale onderverhuur plaats vindt. We werden als flatbewoners opgeschrikt door een politieinval (tien man, zwaarbewapend, kogelvrije vesten) in deze flat. De bewoners waren overigens niet thuis. Die stonden overiens zoals gewoonlijk op het plein een biertje te drinken (dat plein met het alcoholverbod, weet u nog?). Zij kwamen later thuis en blijkbaar zag hun woning er uit alsof er niets gebeurd was, want geen enkele reactie en ze konden er ook gewoon weer in...

Jammer dat het veiligheidsproject in de Kersenboogerd is afgelopen. Blijkbaar is er nog voldoende reden om het voort te zetten in deze wijk.