Snelle boot in actie tegen onveilig varende jetski’s

ingevoerd op 30-6-2005

De gemeente Hoorn zet verschillende middelen in om overlast door onveilig varende jetki’s tegen te gaan. Op donderdag 30 juni treedt de nieuwe Hoornse havenverordening in werking. Daarin is onder meer een vaarverbod voor jetski’s in de gemeentehavens opgenomen. Bovendien patrouilleren brandweer en politie met een snelle boot op het Hoornsche Hop en het kustwater bij het Julianapark. Daarbij richten zij zich vooral op de zone van 250 meter vanuit de oever waar harder varen dan 20 kilometer per uur niet is toegestaan.
Volgens de politie leveren de acties met de snelle boot resultaat op. Een team van drie brandweermannen en twee agenten is de afgelopen dagen het water op geweest om de situatie in ogenschouw te nemen en waar nodig verbaliserend op te treden. Er zijn zeven bekeuringen uitgedeeld. Uiteraard richt de politie zich vooral op situaties waarbij jetskiërs, waterskiërs of andere snelle vaartuigen de veiligheid van de overige waterrecreanten in gevaar brengen.
VAARVERBOD
Ook de Hoornse politici hebben zich uitgesproken over maatregelen tegen de overlast die vooral de jetski’s elke zomer opleveren. Zo heeft de gemeenteraad op 14 juni jl. een nieuwe havenverordening vastgesteld, waarin onder andere een vaarverbod voor jetski’s in de gemeentehavens is opgenomen. De verordening treedt morgen (30 juni) in werking. Zie de openbare bekendmaking op de pagina hiernaast.
Dit betekent dat de gemeente vanaf vandaag jetski’s uit de gemeentelijke havens kan weren. Aangezien het vaarverbod ook voor de Buitenhaven geldt, kunnen jetski’s die in de Grashaven, de Karperkuil en de jachthaven van de WSV Hoorn te water worden gelaten evenmin ongestraft het Markermeer opvaren.
Het vaarverbod geldt niet voor de Schelphoek, omdat de Schelphoek niet door de gemeente wordt beheerd en dus ook niet is opgenomen in de havenverordening. De Schelphoek is een private haven die wordt beheerd door de firma Ooms. Het water aan de buitenkant van de dammen van de Schelphoek valt echter wel binnen de zone van 250 meter waar harder varen dan 20 kilometer per uur niet is toegestaan, wat het mogelijk maakt daartegen op te treden.
RAAD WIL JETSKI’S HALT TOEROEPEN
De gemeente heeft geen zeggenschap over de Schelphoek en ook niet over het verder uit de kust leggen van de zone waar vaartuigen sneller dan 20 kilometer per uur mogen varen. Het Markermeer valt namelijk onder het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarom heeft de gemeenteraad van Hoorn op 14 juni een motie aangenomen waarin de raad het college vraagt te bewerkstelligen dat het gebruik van waterscooters voor de Hoornse kust zo spoedig mogelijk tot een minimum wordt teruggebracht.
Burgemeester Van Veldhuizen: ’We zijn daarover in overleg met het Rijk en zullen aandringen op verdere maatregelen om de overlast door jetski’s tegen te gaan. Te denken valt aan een vaarverbod voor jetski’s in de Schelphoek. We overwegen zelfs het Rijk te vragen een vaarverbod voor jetski’s in te stellen voor de hele kom van het Hoornsche Hop en het kustwater bij het Julianapark. Het Rijk kan namelijk een vaarverbod instellen binnen een bepaalde zone indien de veiligheid van zwemmers, kanoërs en andere waterrecreanten in het geding is.’
De gemeenteraad stelt in de motie dat de strandjes langs de kust belangrijke recreatieplekken zijn en dat waterscooters vanwege de gevaarlijke situaties en de geluidsoverlast die zij veroorzaken een bron van gevaar en overlast vormen. Het genoegen van een enkeling mag geen bovenmatige verstoring van het genoegen van grotere groepen veroorzaken.
Burgemeester Van Veldhuizen: ’Ik denk dat de controles met de snelle boot snel effect zullen hebben. Wie binnen de zone van 250 meter te hard gaat met een jetski en de veiligheid van mederecreanten in gevaar brengt, loopt kans op een bon.’

Reacties
Reactie: (Boris)
12-9-2009, 12:51
Jetski’s zijn inderdaad vreselijk irritant. Hoop kabaal en veel te gevaarlijk voor anderen. De meeste Jetskieers zijn ook nog eens van die onervaren pukkelbakkies die maar wat doen. Het beste is om een Jetskimeer ergens te openen, dan kunnen de waterpoepertjes daar cowboytje spelen. OP zee moet het ook verboden worden. Zwemmen is levensgevaarlijk met die kids op zo’n skibakkie.

Reactie: (Danny)
12-7-2005, 17:23
Ik vind dit allemaal bullshit, ik vind dat de politie zich meer op boeven moet letten, ik vind dat ze niks meer doen dan mensen irriteren. POLITIEAGENTEN KRIJGEN ZELF NOOIT BOETES VAN COLLEGA’S !!!! Dat slaat ook nergens op.