Rampenoefening FloodEx met dijkdoorbraken en 800 deelnemers uit meerdere landen

Bijzondere rampenoefening in Noord-Holland Noord

Op woensdag 23 en donderdag 24 september vindt een bijzondere rampenoefening plaats in de regio Noord-Holland Noord. Het betreft een van de grootste oefeningen die ooit in Nederland zijn gehouden. Uniek is dat bij deze oefening internationale bijstand wordt getest door deelname van meer dan tweehonderd hulpverleners uit Groot-Brittannië, Duitland, Estland en Polen.

De dijken zijn doorgebroken, West-Nederland overstroomt. Dat is het scenario waarmee de hulpverleners oefenen. De ramp is zo groot dat ze internationale bijstand vragen. Binnen- en buitenlandse hulpverleners zoeken, redden en behandelen slachtoffers en pompen water weg. In het oefenscenario zijn ook extra complicaties verwerkt: sekteleden die weigeren te evacueren, ongelukken als gevolg van uitbrekende paniek.

De rampenoefening FloodEx telt op elke oefendag achthonderd deelnemers. Niet eerder werd in Nederland een meerdaagse oefening van deze schaalgrootte gehouden. Behalve hulpverleners doen ook zo’n driehonderd acteurs en figuranten mee. De hulpverleners maken naar verwachting gebruik van zes helikopters, 24 vaartuigen en tientallen voertuigen. Zij zijn actief op meer dan twintig locaties verspreid over de regio Noord-Holland Noord.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met FloodEx de procedure bij inkomende buitenlandse bijstand testen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voert de regie over de uitvoering van de oefening. Andere participanten zijn onder meer: het ministerie van Defensie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Korps Landelijke Politiediensten, het Nederlandse Rode Kruis, Bristow Helicopters, de Reddingsbrigade Nederland, regiopolitie Noord-Holland Noord en Rijkswaterstaat.   


Reacties
Reactie: (juf)
27-9-2009, 18:18
Voor mijn klas was het een spannende onderbreking tijdens de fietstocht naar huis na een kamp van 4 dagen. We stoppen traditiegetrouw bij het Zwaansmeer en zaten eerste rang!

Reactie: (Wim )
27-9-2009, 11:35
Behalve de genoemde organisaties heeft ook DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Services) zich van zijn beste kant heeft kunnen laten zien. Diverse geplande, maar ook niet-geplande berichten zijn uitgewisseld. Ook zijn er verschillende extra radio-posten opgezet, om (nog) niet gereed zijnde verbindingen tijdelijk te vervangen.

Reactie: (Jan)
27-9-2009, 09:50
Woensdag 23 en donderdag 24 september stonden voor Reddingsbrigade Notwin uit Hoorn in het teken van de rampenoefening FloodEx.
Op beide dagen werd door de brigade deelgenomen aan deze oefening.
Notwin is aangesloten bij de landelijke rampenbestrijdingsvloot van de KNBRD.
In totaal deden van Reddingsbrigade Notwin 14 personen deel aan de oefening.
Zij werden ingezet bij de oefeningen in Wervershoof en Akersloot.

Reactie: (Vincent)
26-9-2009, 08:15
Het was een leerzame en leuke dag!
Ook onze eigen Hoornse reddingsbrigade heeft beide dagen deelgenomen aan de oefening.