VVD boos over fouten NHD

ingevoerd op 23-7-2005

De verslaggeefster van het NHD (Noord-Hollands Dagblad) heeft twee storende fouten gemaakt in de berichtgeving over de raadsvergadering van dinsdag 19 juli j.l. Eerst werd in het NHD van gisteren VVD-raadslid Simon Commandeur foutief geciteerd over een jeugdhonk aan de IJsselweg. Vervolgens wordt in het NHD van hedenmorgen ten onrecht gesteld dat alleen de fractie van Hoorns Belang voorstander zou zijn van een supermarkt aan de Westerdijk.
Tijdens de behandeling van het inspraakverslag voor de herziening van het Bestemmingsplan Bangert & Oosterpolder is de fractie van de VVD-Hoorn, bij monde van woordvoerder Harry van Lunteren, klip en klaar geweest. De liberalen zijn er absoluut op tegen dat het bestemmingsplan in gevaar wordt gebracht door er een jeugdhonk aan de IJsselweg in op te nemen. Er moet eerst overeenstemming komen bij zowel de bevolking van Blokker als de politiek waar dat jeugdhonk moet komen en dan kan vervolgens het bestemmingsplan worden aangepast. Pas na onderzoek naar die plek zal blijken of het dan gaat om het bestemmingsplan Bangert & Oosterpolder, het bestemmingsplan Blokker of welk bestemmingsplan dan ook. De uitspraak die de NHD-verslaggeefster de heer Commandeur in de mond legt, namelijk dat de VVD een jeugdhonk aan de IJsselweg zou willen, kan dan ook niet waar zijn en is dan ook zo niet door hem gezegd! Temeer niet, omdat onze fractie verdeeld is op dit punt.

En dan de Westerdijk. Echt onbegrijpelijk hoe de verslaggeefster erbij komt dat alleen Hoorns Belang voorstander zou zijn van een supermarkt in de plint van de nieuwe bebouwing op de plek van de oude schouwburg.
Woordvoerder Harry van Lunteren heeft letterlijk gezegd te overwegen een motie in te dienen om die supermarkt mogelijk te maken. Dat de motie niet is ingediend komt omdat na de eerste termijn duidelijk werd dat deze motie niet op een meerderheid kon rekenen.
De angst, zoals door Van Lunteren uitgesproken, dat er over een paar jaar wellicht geen supermarkt meer in de binnenstad zou zijn, werd door onvoldoende fracties gedeeld.

De foute verslaggeving is des te onbegrijpelijker omdat de redactie van het NHD de bijdragen van de VVD-Hoorn aan deze debatten van te voren, onder embargo, toegemaild heeft gekregen, inclusief de conceptmotie over de supermarkt! Kennelijk is niet alleen luisteren een probleem, maar lezen ook!

Het stoort de VVD-Hoorn in hoge mate dat haar standpunten zo foutief worden weergegeven. Voor veel inwoners van Hoorn is het NHD de belangrijkste, zo niet de enige, bron van informatie over wat er in de gemeenteraad wordt besproken en besloten. Het is dus van wezenlijk belang dat die weergave correct is. Dat nooit alles wat iedere fractie te berde brengt over elk agendapunt het NHD zal halen is ons duidelijk. Maar datgene wat wel wordt weergegeven moet domweg goed zijn. Dat is een kwestie van journalistieke zorgvuldigheid.