D66 wil ander systeem toeristenbelasting

ingevoerd op 30-7-2005

De Hoornse D66-fractie wil naar een ander systeem voor het heffen van toeristenbelasting. Nu betalen hotels 0,58 eurocent per overnachting per persoon en vergt dat veel administratieve rompslomp. D66 pleit voor een vast tarief dat uit gaat van een gemiddelde kamerbezetting per jaar.

Lees hier de brief van D66:

Hoorn, 29 juli 2005
Van: Fractie D66 Hoorn
Aan: College van B & W te Hoorn
Betreft: art. 37 vragen aangaande verandering inning toeristenbelasing

Onderwerp: Voorstel tot verandering inning toeristenbelasting

Geacht College,

De lijn die wij al een tijd volgen is dat wij inzetten op de door de raad gestelde prioriteiten, naast het doorvoeren van een aantal noodzakelijke bezuinigingen. Wij hebben echter het gevoel dat we op het gebied van vermindering van de administratieve lasten ook nog wel wat stappen kunnen zetten.
Wij hebben daarom gekeken of we het elkaar makkelijker kunnen maken, ook in het kader van de door het kabinet uitgezette lijn van het verminderen van regels en de administratieve lasten voor burgers en ondernemers.
Omdat u inmiddels druk doende bent met de voorbereiding van de begroting 2006, doen wij tegen het licht hiervan het volgende voorstel:
D66 stelt voor de inning van de toeristenbelasting te veranderen in een vaste aanslag.
Toelichting:
Al geruime tijd wordt door de gemeente Hoorn toeristenbelasting geheven. Het thans geldende tarief is 0,58 eurocent per overnachting per persoon. Hiermee haalt de gemeente per jaar een bedrag van ongeveer 16.500 euro op.
De hoteleigenaar of pensionhouder moet een overnachtingregister bijhouden en zelf aangifte doen. Van menig hoteleigenaar hebben wij de klacht gehoord dat dit veel werk met zich meeneemt. Ook sluiten softwareprogramma’s die zij gebruiken niet altijd aan bij de verantwoordingseisen zoals de gemeente die stelt, waardoor handmatig gegevens aangevuld moeten worden.
Ook voor de gemeente geldt dat controle moeilijk is en relatief veel tijd kost.
Kortom: zowel van de zijde van de hoteleigenaar, als van de gemeente gaat veel tijd en geld zitten in de afhandeling en dat voor 0,58 eurocent per overnachting!
Een gemeente als Texel hanteert een vast tarief dat uit gaat van een gemiddelde kamerbezetting per jaar. De ondernemer wordt hiermee ontlast van allerlei administratieve handelingen. De gemeente is verzekerd van een vast bedrag aan inkomsten en hoeft nauwelijks meer te controleren.
Dit systeem moet naar onze mening vrij snel in te voeren zijn, bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2006.
Vragen:
1. Bent u bereidt in overleg met de hoteleigenaren en/of Horeca Nederland in overleg te treden over het systeem van een vaste aanslag?
2. Kan met ingang van het jaar 2006 deze methode ingang vinden?
Gaarne vernemen wij op korte termijn uw reactie. Wellicht kunt u onze vragen bij de voorbereiding en behandeling van de begroting 2006 betrekken?
Met vriendelijke groet,

Namens de fractie D66,
Leo Pinxten (fractievoorzitter)