B en W akkoord met ontwerp voor bloemenkiosk

ingevoerd op 3-8-2005

Burgemeester en Wethouders van Hoorn zijn akkoord met het aangepaste ontwerp voor een nieuwe bloemenkiosk in de Pakhuisstraat. Dit ontwerp past naar de overtuiging van het college  goed in de historische omgeving van het monumentale Oosterplantsoen.
Voor de vervanging van de kiosk moet een artikel 19-procedure in het kader van de ’Wet op de ruimtelijke ordening’ worden gevolgd. De huidige bestemming van de grond is openbaar groen.
De Stichting Stadsherstel heeft vorig jaar het initiatief genomen voor een nieuwe bloemenkiosk met een zinken wandbekleding, waarin ook plaats is voor een damestoilet. Stadsherstel heeft aangegeven de ontwerpkosten voor haar rekening te nemen en bij te dragen in de kosten van het toilet; de bouwkosten van de kiosk komen voor rekening van de exploitant.
De bestaande houten kiosk is 14 jaar geleden zonder vergunning geplaatst en wordt sindsdien gedoogd.
Aangezien het Oosterplantsoen een rijksmonument is, hebben B en W aangegeven alleen planologisch medewerking te willen verlenen, als de nieuwe kiosk aan een aantal voorwaarden (exacte locatie, uiterlijk) voldoet. Ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft eisen gesteld.
In het nieuwe ontwerp is grotendeels aan deze voorwaarden voldaan. Aan de eis van een inpandige berging is geen gehoor gegeven aangezien die door de feitelijke bedrijfsvoering niet nodig is.
Door de kiosk drie meter in de richting van de kruising te plaatsen, is minder bestrating nodig dan in het oorspronkelijke ontwerp en is er een betere aansluiting bij de ronding in de weg. Er wordt zo slechts 7m2 verharding toegevoegd ten opzichte van de huidige situatie. Er hoeven geen bomen te verdwijnen.

Reacties
Reactie: (hans)
5-8-2005, 21:44
"een nieuwe bloemenkiosk met een zinken wandbekleding, waarin ook plaats is voor een damestoilet"

Ik vrees dat het net zo ’historisch verantwoord’ wordt als dat hokje bij de fietsenstalling op de Veemarkt...

En net zo goed past in de omgeving als de glazen aanbouw bij de Oosterkerk...

En net zo’n aanwinst voor onze stad als de "skischans" bij de Karperkuil.

En zo harmoniserend past in directe omgeving als het "Coloseum" naast de Oosterpoort.

Hoorn wordt dankzij deze Raad en dit College echt veel mooier!

Reactie: (robverhoek)
4-8-2005, 19:15
Als dat net zo’n monsterachtig ding wordt al die dranktent die destijds op het Kerkplein stond (naast het ’40-’45 monument) dan kunnen we nog wat verwachten. Ik heb geen vertrouwen in de keuzes die hier op dat gebied worden gemaakt. Denk maar even aan die vreselijke voet/fietsbrug bij het Keern en helemaal dat afschuwelijke Kopgebouw er tegenover. Daar waren ze duidelijk met hun kop niet bij, hoe kun je in godsnaam dergelijke ontwerpen kiezen, nota bene bij de entree van je gemeente. Het geheel getuigt van totaal gebrek aan goede smaak en daarnaast van incompetentie.