VVD-Hoorn vraagt om herinrichting Westerdijk

ingevoerd op 2-9-2005

Nadat de fractie van de VVD zich al eerder sterk heeft gemaakt voor het Kleine Oost heeft zij nu ook de Westerdijk nadrukkelijk op de agenda gezet. In een brief aan het college worden indringende vragen gesteld over het gedeelte tussen de nieuwe en de oude schouwburglocatie. Een gedeelte dat er volgens Wim van Hilten en Harry van Lunteren om schreeuwt om heringericht te worden.
 
Leest u hieronder hun brief.

Geacht College,

Enige tijd geleden werd vanuit onze fractie aandacht gevraagd voor het Kleine Oost. Thans vragen wij uw aandacht voor een andere belangrijke toegangsweg tot de Hoornse binnenstad en wel het gedeelte van de Westerdijk tussen het kruispunt met Vale Hen en Breed enerzijds en de ”parkeerdriehoek” anderzijds.

De parallellen tussen dit deel van de Westerdijk en het Kleine Oost zijn wat ons betreft groot. Beide zijn belangrijk voor de ontsluiting van de binnenstad, beide kennen bewoning aan beide kanten van de relatief drukke straat, beide kennen een verouderde inrichting die niet aansluit op de door de raad vastgestelde Leidraad en beide zijn, door de temporisering en het feitelijk beëindigen van Hoorn Kern Gezond enigszins tussen wal en schip terecht gekomen. Beide vragen wat ons betreft dan ook om een krachtdadige aanpak, die niet langer op zich laat wachten dan strikt noodzakelijk is.
Directe aanleiding voor onze fractie om ons ter plekke te gaan oriënteren waren geluiden zoals die ons bereikten tijdens de door de VVD-Hoorn georganiseerde middag ”Op de thee bij de VVD” onlangs op de Westerdijk èn de klachten van de heer Droste.
Dat dit gedeelte van de Westerdijk zo’n drukke straat is komt ons inziens door de positie die dit straatje heeft gekregen in het verkeersplan zoals vastgelegd in NVP. Het is door het gekozen lussenmodel een hoofdaanvoerroute geworden voor de binnenstad.
Dit lijkt in spitstijden nog te worden verergerd door doorgaand autoverkeer waarvan het vermoeden bestaat dat het sluipverkeer is dat de route Hulk-Westerdijk-Binnenstad neemt en zodoende veel stoplichten vermijdt op weg naar Kersenboogerd en verder.
De overlast en schade (geluid, trillingen en scheuren) die dit alles voor de aanwonenden oplevert wordt nog verhevigd doordat een behoorlijk deel van dit verkeer bestaat uit, zwaar, vrachtvervoer.
Deze samenloop van omstandigheden brengt ons tot de volgende vragen:
1.      Bent u met ons van mening dat dit deel van de Westerdijk feitelijk een hoofdaanvoerroute voor de binnenstad is?
2.      Bent u met ons van mening dat een deel van de trillingsproblemen, en de scheuren in de woningen, het gevolg zijn van de ongelijke ondergrond onder het wegdek?
3.      Zo ja, bent u het dan ook met ons eens dat het verstandig is dit in een keer goed op te lossen, zoals dat bijvoorbeeld in de Muntstraat is gedaan, en een gelijke ondergrond aan te leggen?
4.      Deelt u ons vermoeden dat er, in toenemende mate, sprake is van sluipverkeer door de Hoornse binnenstad?
5.      Zo ja, hoe denkt u deze kwalijke ontwikkeling te kunnen aanpakken?
In de discussies over de Stadsvisie en over de aanloop tot het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad hebben we met z’n allen vastgesteld dat een zekere mate van overlast onlosmakelijk is verbonden aan het wonen in de binnenstad. Toch dienen we als bestuur en volksvertegenwoordiging een open oog te houden voor de belangen van de binnenstadsbewoners. Ondanks onvermijdelijke overlast dient een zo optimaal mogelijk woon- en leefgenot te worden nagestreefd.

Over problemen moet in alle openheid gecommuniceerd kunnen worden met als doelstelling in onderling overleg tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Het is daarom ronduit storend om weer eens geconfronteerd te worden met bewoners die het gevoel hebben niet serieus te worden genomen en die hun vertrouwen in de lokale overheid dreigen te verliezen omdat ten minste in hun beleving toezeggingen die op het ene moment worden gedaan op het andere moment worden herroepen.

Dit alles brengt ons tot het stellen van de volgende vragen:
6.      Deelt u onze mening dat het een goede zaak is om problemen in de binnenstad zoveel als redelijkerwijs mogelijk is in samenspraak met bewoners en gebruikers op te lossen?
7.      Onderschrijft u onze opvatting dat het een slechte zaak is indien bewoners het vertrouwen in de gemeente verliezen, niet zozeer op basis van gemeentelijk handelen maar vooral op basis van gemeentelijk communiceren?
8.      Bent u met ons van mening dat het belangrijk is dat apparaat en college zoveel mogelijk dezelfde boodschap uitdragen?
9.      Indien u vragen 7 en 8 positief hebt beantwoord hoe denkt u dit dan in de toekomst te gaan bevorderen?
10.  Hoe ver staan de plannen voor een tonnage beperking in de binnenstad?
11.  Is het denkbaar dat het bevoorradingsverkeer voor de detailhandel in de binnenstad gebonden wordt aan tijdvensters waarbinnen wel en waarbuiten niet mag worden bevoorraad?
12.  Zo ja, hoe kan dit afdwingbaar worden vastgelegd?
College, er is de afgelopen jaren veel werk verzet in onze mooie binnenstad. Ook is er veel gemeenschapsgeld geïnvesteerd in de inrichting en de verfraaiing. Van die kwaliteitsslag profiteren bewoners, bezoekers en gebruikers van de binnenstad.
Deze overwegingen brengen ons tot de volgende vragen:
13.  Bent u met ons van mening dat de huidige inrichting van dit gedeelte van de Westerdijk volslagen uit de tijd is en dat er sprake is van een feitelijk onbruikbaar trottoir?
14.  Bent u eveneens met ons van mening dat een integrale aanpak van zowel dit gedeelte als de wandelpromevard  gewenst is waarbij het de voorkeur verdient dit gedeelte als eerste en op de kortst mogelijke termijn aan te pakken?
15.  Zo ja, kunt u dan een herinrichting van dit gedeelte meenemen in de nog uit te werken voorstellen voor de herinrichting van het verderop gelegen gedeelte van de Westerdijk?
16.  Op welke termijn kunnen we die voorstellen tegemoet zien en kunt u de voorstellen vergezeld doen gaan van een dekkingsvoorstel waar we ons als raad over kunnen uitspreken?

17. Kan uw voorzitter, in zijn functie van voorzitter van het Presidium, in dat gezelschap pleiten voor een locatievergadering zoals hierboven bedoeld.

In afwachting van uw reactie,

Namens de fractie van de VVD-Hoorn,

Reacties
Reactie: (mike)
17-9-2005, 10:11
Voor een (ex) Artikel 12 gemeente blaast de gemeente Hoorn torenhoog van een door hardwerkende inwoners betaalde gouden troon. Pretenties tot en met die hoe dan ook koste wat het kost gerealiseerd moeten worden. Dames en heren ambtenaartjes, doe maar gewoon want jullie doen al gek genoeg.

Reactie: (gerrit)
4-9-2005, 11:44
Bemoeien jullie huidige gemeente mensen je a.u.b. niet met veranderingen van Hoorn. Veel mooie situaties/plekken worden verpest: De van buiten foei-lelijke Schouwburg (lijkt wel een bunker), het juliana park waar lelijke hoge gebouwen zij neergezet en waar u een verschrikkelijke jacht haven wilt realiseren ten koste van alle overige gebruikers van dat park en slechts ten gunste van een select groepje bootbezitters en de economie! (er zijn genoeg masten van jachten die het uitzicht/de haven verpesten op dit moment en nederlanders hebben geld zat nu!) En de Blauwe berg waar een ’kosten- vretende’ (hoe is dit te rijmen?) Ijsbaan moet komen ten koste van dat stukje natuur en de vogels daar (+ het uitzicht van bewoners van ’t Keern)

Sop met deze cultuur - en natuur barbaarse planingen!!