Open Monumentendag 2005 in teken van religieus erfgoed

ingevoerd op 7-9-2005

Open Monumentendag 2005 vindt plaats in het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september en staat in het teken van Religieus erfgoed. In heel Nederland zal dit weekend aandacht besteed worden aan allerlei gebouwen die een link hebben met een religieuze of spirituele stroming. Naast (schuil)kerken en kapellen zijn dat bijvoorbeeld hofjes, gasthuizen, kloosters, synagogen, seminaries en moskeeën. Maar ook begraafplaatsen, pelgrimswegen, orgels, klokken en veldkruizen behoren tot het religieuze erfgoed.

Het Comité Open Monumentendag Hoorn heeft kans gezien aan de hand van het thema religieus erfgoed een interessant programma samen te stellen.  Deelnemende objecten kan men doorgaans herkennen aan de bekende Open Monumentendag vlag, een gele vlag met sleutel.
In het rijk geïllustreerde programmaboekje is te vinden wat allemaal te bezichtigen valt. Ook een nieuwe wandeling langs kerken, kapellen en hofjes staat uitgebreid omschreven. Het boekje is voor € 0,50 verkrijgbaar bij de VVV en de Hoornse musea. Openstelling over het algemeen van 11.00 tot 17.00 uur.
SPECIAAL
Dit jaar zijn er verschillende speciale activiteiten. Een greep:
Op vrijdagavond 9 september wordt in de Cyriacuskerk een lezing gegeven over de in de kerk aanwezige tentoonstelling “Liturgische gewaden en voorwerpen uit de R.K. liturgische traditie”. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, toegang gratis.
Zaterdag verricht burgemeester G.O. van Veldhuizen de opening van Open Monumentendag in de Lutherse kerk aan het Ramen.
Van 13.00 tot 13.30 uur speelt stadsbeiaardier Frits Reynaert in de toren van de Grote Kerk samen met de Hoornse Brassband.
In de Mariakapel presenteert Hotel Mariakapel met een video-installatie een bijzondere motorfiets en zijn eigenaar, Jim Lambert.
Het VOC-pakhuis aan de Pakhuisstraat is in opdracht van Stadsherstel volledig gerestaureerd en ingericht voor studenten tandheelkunde. Het gebouw is van boven tot onder te bekijken.
In het Statenlogement toont de Archeologische Dienst recente vondsten tijdens opgravingen. Tony Holsbergen en Thomas Steenweg bespelen in de schepenenzaal of de tuin de draailier, trekzak, doedelzak, concertino en andere instrumenten.
De Hoornse Kunstenaars Vereniging stelt in de Boterhal (Kerkplein) houtsneden van Piet Lont en schilderijen van Bert Neelen ten toon.
Het Westfries Museum heeft speciale tentoonstellingen met religieus erfgoed ingericht. Ook is er een speurtocht voor kinderen. Toegang gratis.
Om 13.00 uur vindt in het Foreestenhuis een openbare repetitie plaats van het Camerata Menzinkkoor.
In de Oosterkerk is om 11.00 uur een concert voor viool en orgel met de solisten Aukje Broers en Ton Boersma.
In het Museum van de Twinstigste Eeuw geeft de grote maquette van de stad anno 1650 een duidelijk beeld weer. Er is een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het spoor, historische poppenhuizen en speelgoedfornuisjes.
Speelgoedmuseum De Kijkdoos organiseert speurtochten en heeft een tentoonstelling over religieus speelgoed. Toegang gratis.
In het Rozenkruisers Lectorum Rosecrusianum op de Roode Steen worden drie lezingen gehouden met als onderwerp “Erfgoed van de Rozenkruisers”; aanvang 11.00, 13.00 en 14.00 uur. Toegang gratis.
Het Affichemuseum in het Waterschapshuis herbergt een speciale tentoonstelling met affiches van Franse schilders uit de vorige eeuw.
In de loods en de werkplaats van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik kan men zich laten rondleiden langs de locomotieven en wagons.
Op het Oostereiland kan de werkplaats (zie foto) van Stichting De Hoornse Schouw worden bezichtigd. Tegen een geringe vergoeding worden vaartochtjes gehouden. Ook is er een expositie van museale voorwerpen uit de visserij.
In de N.H. Kerk in Westerblokker is een speciale tentoonstelling van het (amateur)steenhouwersgilde “De Steenvrouwe”.