Plan voor vestiging Lidl en 350 woningen Holenweg

ingevoerd op 2-10-2005

Burgemeester en Wethouders van Hoorn zijn akkoord met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Holenweg. Dit is een plan met uitgangspunten voor de ruimtelijke invulling van het gebied aan de Holenweg, bestaande uit de zogenaamde locaties Groot en Philips. Het gaat hierbij om plannen voor vestiging van een Lidl supermarkt en de bouw van maximaal 350 woningen.
 
De gemeente is geen eigenaar van de gronden en niet de ontwikkelaar. De gemeente bepaalt wel de randvoorwaarden voor de realisatie van het project. Het gebied Holenweg bestaat uit twee delen: de locatie Groot en de locatie Philips. Allereerst wordt de locatie Groot ontwikkeld (het voormalige transportbedrijf), waar Lidl zich wil vestigen. Met Lidl is overeenstemming bereikt over het plan. De ontwikkeling van de locatie Groot is afzonderlijk mogelijk van de locatie Philips. Voor de locatie Philips is alleen de hoofdopzet en het programma bepaald. Wel is er sprake van een integraal plan. Dat wil zeggen dat de locatie Groot deel uitmaakt van een totaal Stedenbouwkundig Programma van Eisen waar ook de locatie Philips in de toekomst deel van kan uitmaken. Philips staat niet afwijzend tegenover het plan.

Supermarkt en woningen

Supermarktketen Lidl wil zich vestigen op de locatie Groot. Een Distributie Planologisch Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen belemmeringen zijn voor het toestaan van een supermarkt op deze locatie. Een vereiste van de gemeente is wel dat er niet sprake is van alleen de vestiging van een losse supermarkt. Ook andere functies, zoals woningbouw, moeten een plaats in dit gebied krijgen. In totaal wil de gemeente maximaal 350 woningen in het gebied realiseren, waarvan ongeveer 80 op de locatie Groot. Er wordt nog nagedacht over eventuele andere functies.

Vervolg

De ontwikkeling van de locatie Groot loopt via een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan, de zogenaamde artikel 19 lid 1 WRO-procedure. Eind 2006 kan worden gestart met de bouw. Op 12 oktober wordt het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Holenweg, voor een eerste verkenning, besproken in de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving. Hierna kan verdere informatie aan de omgeving worden gegeven en vinden er nadere onderzoeken plaats.

Reacties
Reactie: (Laurie)
5-10-2005, 13:11
Goh, daar witten we nou echt op te wachten, nog een Lidl! Wij hadden een AH-winkel in de Huesmolen, om voor mij onduidelijke redenen is die zaak vertrokken en zijn we opgezadeld met de Lidl. Zal best wel voor een doelgroep geschikt zijn, als men bakken vol met b-artikelen geen bewaar vindt. Maar als kritisch consument zit ik hier niet op te wachten en doe lijdzaam mijn boodschapjes bij Deen, niet echt slecht maar erg middle of the road met toenemende Lidl-trekjes. Wat mij betreft mag die plek dus worden opgevuld door Albert Heijn. Doe er dan gekijk een distributie-centrum bij zodat ook wij in Hoorn e.o. via internet de AH-boodschapjes desnoods thuis bezorgd kunnen krijgen. Want ik heb via via vernomen dat de gemeente Hoorn wel erg Deen-minded is zodat de zo door AH gewenste distributie-functie er niet kan/mag komen, of althans wordt tegengewerkt. Kennelijk heeft de Lidl nu ook een grote vinger in de pap gekregen, wat een kwaliteits-afvlakking! Nog afgezien van het feit dat de Lidl een belabberd personeelsbeleid hanteert. Kan bv de VVD hier niet iets betekenen? Of kan die partij het ook niet meer schelen wat voor bedrijven/winkels zich vestigen in Hoorn? Ik zal wel een roepende in de woestijn zijn maar wilde toch mijn visie hierover ventileren. Leve de grijze massa...