Bouw- en Woningtoezicht Hoorn scoort hoog

ingevoerd op 2-10-2005

Bouw- en Woningtoezicht in Hoorn doet het zowel voor de klanten, als in bestuurlijk en organisatorisch opzicht het beste. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek over 2004 waaraan 29 grote, middelgrote en kleine gemeenten in Nederland hebben deelgenomen. Uit de benchmark blijkt dat Hoorn vergunningaanvragen het snelste afhandelt, dat de tarieven het laagst zijn en dat over aanvragen zorgvuldig wordt beslist. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat inwoners en bedrijven vaker terecht kunnen bij Bouw- en Woningtoezicht dan in de meeste andere gemeenten en dat er efficiënt gewerkt wordt.
 
Het is de eerste keer dat een vergelijkend onderzoek is gedaan onder zowel grote gemeenten als middelgrote en kleine gemeenten. Tot de deelnemers aan de benchmark over 2004, die eens in de drie jaar wordt gehouden, behoren onder andere Rotterdam, Utrecht en Almere. Middelgrote gemeenten die hebben meegedaan zijn naast Hoorn onder meer Lelystad, Schiedam, Leeuwarden, Delft en Oss.

Snelste

Als het gaat om de afhandeling van vergunningen was Hoorn in 2004 van de 29 onderzochte gemeenten de snelste. De afhandeling van een zogeheten lichte vergunning neemt in Hoorn gemiddeld 3,2 weken in beslag (5,2 weken gemiddeld). Een reguliere vergunning kost in Hoorn gemiddeld 6,7 weken tegen 9,4 weken gemiddeld. Geen enkele keer is in Hoorn bovendien de wettelijke afhandelingstermijn van 12 weken overschreden. In dat geval bepaalt de wet dat een vergunning automatisch wordt verleend, ook zonder dat deze is getoetst.
De snelheid doet niet af aan de zorgvuldigheid waarmee wordt gewerkt. Geen enkel bezwaar tegen een verleende vergunning is achteraf gegrond verklaard. Bovendien wordt blijkens het onderzoek meer dan gemiddeld tijd besteed aan het bouwtechnisch toetsen van een aanvraag.
Dankzij onder meer goede voorlichting is het percentage aanvragen dat niet aan de eisen voldoet, dat wordt teruggetrokken of wordt geweigerd in Hoorn laag (8,5% tegen gemiddeld 17,3%)

Goedkoopste

De legestarieven waren in 2004 in Hoorn met 0,65% van de beoordeelde bouwsom het laagst van alle deelnemers (1,55% gemiddeld). De beoordeling van leges voor acht praktijkcases laat zien dat Hoorn in zeven van de acht gevallen goedkoper is dan gemiddeld. De praktijkgevallen varieerden van de aanvraag voor een dakkapel of een woning tot de bouw van een bedrijfshal of  een nieuwbouwcomplex van 25 miljoen euro.
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de tarieven in Hoorn kostendekkend zijn. Gemiddeld hebben de gemeenten in het onderzoek een licht overschot.
Medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht in Hoorn behandelden in 2004 een meer dan gemiddeld aantal aanvragen. Wat betreft productiviteit behoort Hoorn tot de hoogst scorende gemeenten.
Een verbeterpunt is de snelheid van afhandelen van aanvragen die om een bijzondere ruimtelijke ordeningsprocedure vragen. Daar scoort Hoorn benedengemiddeld.

De koppositie van Hoorn komt volgens de onderzoekers, omdat Hoorn op alle terreinen – klantgemak, effectiviteit én efficiency – bovengemiddeld presteert. De goede score van Bouw- en Woningtoezicht Hoorn in het vergelijkend onderzoek komt voor verantwoordelijk wethouder Henk Hansen niet uit de lucht vallen. “In augustus is het gezamenlijk door dertien Westfriese gemeenten en de gemeente  Anna Paulowna ontwikkelde kwaliteitssysteem van Bouw- en Woningtoezicht al beloond met het ISO-certificaat 9001:2000”

Omgevingsvergunning

Bouw- en Woningtoezicht Hoorn gaat de dienstverlening aan de klanten bovendien verder verbeteren. Hoorn neemt deel aan een pilot van het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu voor invoering van een omgevingsvergunning. In een omgevingsvergunning zijn de bestaande vergunningen voor wonen, ruimte en milieu geïntegreerd. Klanten hoeven nog maar één vergunning aan te vragen. In de pilot van Hoorn zal de ondernemer centraal staan.

Reacties
Reactie: (Ini Golbach)
29-6-2017, 14:57
Geachte mevrouw/meneer, Kunt u mij meer informatie geven over die omgevingsvergunning? Vriendelijke groeten, Ini Golbach.

Reactie: (lezer)
14-10-2005, 08:58
Fantastisch die vergunning afhandeling maar volgens mij is de bakermat voor
het ontstaan van BWT toch HANDHAVING en dat laat behoorlijk te wensen over.
Maar dat is logisch als de BWT-ers binnen zitten om de bouwaanvragen te
behandelen. Het lijkt in sommige straten/hofjes wel een wildgroei van
erfafscheidingen en tuinhuisjes welke geplaatst zijn na het van kracht
worden van en dus niet voldoen aan de gewijzigde woningwet op 1 januari
2003. Ook het aantal gevelwijzigingen (geschilderde voorgevelkozijnen en
deuren in de meest uiteenlopende kleuren) ogen af en toe als een regenboog.
LIJKT er op alsof Hoorn geen welstandsnota heeft waardoor dit niet
gehandhaafd kan worden.
Maar goed ik wens BWT nog vele jaren veel bouwaanvraagplezier maar handhaven
lijkt me toch een pré.